Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται οι κυβερνητικοί γιατροί στις 21 Ιανουαρίου

Σε 24ωρη απεργία λόγω της μη ικανοποίησης των αιτημάτων τους από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, κατέρχονται την Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου, οι κυβερνητικοί γιατροί, η συντεχνία των οποίων είχε σήμερα συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη συνάντηση με την ηγεσία της ΠΑΣΥΚΙ συζήτησαν «τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον τομέα της υγείας με έμφαση τα ίδια τα νοσοκομεία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι «τα προβλήματα ξεκινούν από το γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μια δραματική μείωση του προϋπολογισμού στον τομέα της υγείας που ξεπερνά τα 100 εκ. ευρώ».

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ανησυχία του κόμματος του για τη διαιώνιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γιατροί στο δημόσιο νοσοκομείο «και η ανησυχία μας έγκειται στο γεγονός ότι θεωρούμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη φιλοσοφία, η οποία δεν θέλει να στηρίξει το δημόσιο νοσοκομείο έτσι ώστε όταν θα προκύψει ο ανταγωνισμός να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί επάξια τον ιδιωτικό τομέα μέσα στα σχέδια που γίνονται για την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας».

«Επιμένουμε ότι θα πρέπει να στηριχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια διαφορετικά θα οδηγηθούν σε κατάρρευση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των γιατρών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «από την ενημέρωση που έτυχα φαίνεται ότι δυστυχώς δεν έγιναν ουσιαστικά βήματα μπροστά. Υπάρχει ένα ζήτημα που είναι ενώπιον της Βουλής που είναι η αποδέσμευση 91 θέσεων για να ενισχυθούν με αυτό τον τρόπο τα δημόσια νοσηλευτήρια».

Ως ΑΚΕΛ, είπε, «θα αναλάβουμε την πρωτοβουλία να συζητηθεί το συντομότερο και να γίνει αποδέσμευση», προσθέτοντας ότι «όσον αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν τις λίστες αναμονής, τους έκτακτους γιατρούς, είναι προφανές ότι ο Υπουργός ανεξάρτητα με το τι λέει συνεχώς δημόσια, στην πράξη δεν έχει προβεί σε ενέργειες που να αντιμετωπίζουν δραστικά αυτά τα προβλήματα».

Το ΑΚΕΛ, είπε, «θα στηρίξει αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την ΠΑΣΥΚΙ», αναφέροντας παράλληλα ότι «μέχρι την ημέρα της απεργίας υπάρχει αρκετός χρόνος ο Υπουργός Υγείας να φροντίσει να υλοποιήσει εκείνα τα οποία έχει υποσχεθεί στους γιατρούς για να μην γίνει απεργία. Θα είναι οδυνηρό εάν υποχρεωθούν οι γιατροί να πάνε σε απεργία», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι «το γεγονός ότι δεν επιλύονται τα προβλήματα με τις λίστες αναμονής και των υπερωριών των γιατρών προκαλεί τεράστιες δυσκολίες».

«Θα μπορούσε κάλλιστα μια εγχείριση να γίνει στο νοσοκομείο με 300 ευρώ και να εξυπηρετηθεί πρωτίστως ο ασθενής και βέβαια και ο γιατρός θα πάρει κάποιες υπερωρίες. Έχει τεθεί οροφή στις υπερωρίες και η απόφαση του Υπουργείου είναι να διοχετεύονται οι ασθενείς στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Δεν έχουμε τίποτε με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, αλλά εκεί η εγχείριση θα κοστίσει ενδεχομένως πενταπλάσια και θα κληθεί το κράτος να πληρώσει αυτά τα λεφτά ή με βάση τις αποφάσεις που έχει λάβει το Υπουργείο Υγείας, δίνουν ένα ποσό στον ασθενή 500 ευρώ και τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα πληρώσει ο ίδιος, δηλαδή επιβαρύνεται και το κράτος και ο ίδιος ο ασθενής», πρόσθεσε.

«Απλά και μόνο», συνέχισε, «γιατί έτσι αποφάσισε η Τρόικα», προσθέτοντας ότι «αυτή η προσέγγιση είναι πολύ δογματική και επιζήμια για το ίδιο το κράτος και προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα».

Η Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ Μάρω Κοντού ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ για την εκφρασθείσα στήριξη στη Βουλή για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κυβερνητικοί γιατροί, τα οποία, όπως είπε, «έχουν αρχίσει από το 2013 και συνεχίζονται».

Αναφερόμενη στο θέμα των προαγωγών, είπε ότι αυτές «οι ελάχιστες προαγωγές έχουν σημασία για τους γιατρούς διότι αυτό το πράγμα θα στηρίξει τα νοσηλευτήρια κατά την επερχόμενη αυτονόμηση και το ΓΕΣΥ για να μην καταρρεύσουν και να αντέξουν τον ανταγωνισμό».

Η κ. Κοντού ευχήθηκε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους προκειμένου να αποφευχθεί η απεργία και να συνεχίσουν τα νοσοκομεία να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τον Κύπριο πολίτη «ορθά και όπως πρέπει».

Είπε, επίσης, ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη της ΠΑΣΙΚΙ προς τον Υπουργό λόγω της μη υλοποίησης των υποσχέσεων που τους έδωσε.

Κάλεσε ακόμη τον Υπουργό να μην περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να τους συναντήσει. «Θα πρέπει αύριο να μας συναντήσει για να μην χάνουμε χρόνο», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι ο μικρός αριθμός των υφιστάμενων γιατρών αναγκάζεται να εργάζεται «υπό αντίξοες συνθήκες με πολύ φόρτο εργασίας και γι΄ αυτό φεύγουν από τα δημόσια νοσηλευτήρια και αυξάνονται οι λίστες αναμονής»

Ανέφερε, τέλος, ότι ευτυχώς, «οι γιατροί έχουν το φιλότιμο και με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα επείγοντα περιστατικά».

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΒΑ)

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.