Σε 48ωρη απεργία οι Διδακτορικοί Επιστήμονες του Παν. Κύπρου

Αξιοπρέπεια στην εργασία διεκδικούν οι διδακτορικοί επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα το πρωί οι Διδακτορικοί Επιστήμονες Διδασκαλίας και Έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου διεκδικώντας τα δικαιώματά τους. Κύριο σύνθημά τους, Αξιοπρέπεια στην Εργασία ίσον με ποιοτική έρευνα και διδασκαλία.

Στα απεργιακά μέτρα τα οποία έχει εξαγγείλει η Συντεχνία Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας (ΔΕΔΕ) θα συμμετέχουν τόσο ερευνητές όσο και διδάσκοντες από όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου, ενώ έχει γίνει έκκληση και προς τους φοιτητές να επιδείξουν τόσο την κατανόησή τους, αλλά και την αλληλεγγύη και στήριξη του αγώνα τους.

Όπως σημειώνει και ο πρόεδρος της ΔΕΔΕ, Λάμπρος Λαμπριανού, η συντεχνία υποχρεώθηκε να λάβει την απόφαση αυτή αφού παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και εισηγήσεις της ΔΕΔΕ για βελτίωση των όρων εργοδότησης των κατόχων διδακτορικών που απασχολούνται σε μη οργανικές θέσεις, και σε αντίθεση με τις υποσχέσεις που δόθηκαν από τις Πρυτανικές Αρχές για τη λήψη σχετικών μέτρων, μέχρι τώρα δεν έχει υλοποιηθεί καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα η ΔΕΔΕ αξιώνει βελτίωση των συνθηκών εργοδότησης των κατόχων διδακτορικού που εργάζονται στο Πανεπιστήμιο Κύπρου σε θέσεις Ειδικού Επιστήμονα Διδασκαλίας και Έρευνας και Μεταδικτατορικού Ερευνητή. Τα μέλη αυτά της ΔΕΔΕ λαμβάνουν χαμηλές αμοιβές που δεν αντιστοιχούν στα ακαδημαϊκά τους προσόντα, ενώ δεν απολαμβάνουν τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα με τους υπόλοιπους εργαζομένους του Πανεπιστημίου, αφού οι συμβάσεις τους δεν προνοούν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνεισφορά του εργοδότη σε Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, άδεια μητρότητας, γονική άδεια και άδεια ασθενείας. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής ή εκπροσώπησής τους στα συλλογικά σώματα του Πανεπιστημίου, δικαίωμα που παρέχεται τόσο στους φοιτητές, όσο και στο μόνιμο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό. Η ΔΕΔΕ εκφράζει ακόμα την αντίθεσή της στην εισαγωγή χρονικών περιορισμών στη διάρκεια απασχόλησης των Ειδικών Επιστημόνων Διδασκαλίας, καθώς θεωρεί ότι κάτι τέτοιο αντιτίθεται σε αξιοκρατικά κριτήρια πρόσληψης και θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί νέοι επιστήμονες να μένουν άνεργοι και να εξαναγκάζονται, είτε να εγκαταλείψουν την Κύπρο, είτε να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό.

Όπως ξεκαθαρίζουν δεν ζητούν μονιμοποίηση σε αυτές τις θέσεις, όπως παραπλανητικά διαδίδεται. Αντίθετα, διεκδικούν κατοχύρωση της αξιοκρατίας και την εφαρμογή ακαδημαϊκών κριτηρίων στις διαδικασίες πρόσληψης χωρίς προ-αποκλεισμούς.

Όπως υπενθυμίζει ο κ. Λαμπριανού τα αιτήματά τους για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και της αλλαγής του καθεστώτος εργοδότησης τέθηκαν πολλές φορές στις Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου. Δυστυχώς η ανταπόκριση ήταν μέχρι τώρα ανεπαρκής. «Μέσα στο τρέχον έτος φτάσαμε σε συμφωνία σε σχέση με μερικά από τα αιτήματά μας. Παρά τις δεσμεύσεις που μας δόθηκαν για την άμεση λήψη συγκεκριμένων μέτρων βελτίωσης των όρων εργοδότησής μας και για την περαιτέρω συζήτηση των προβλημάτων μας, κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα. Απεναντίας, οι νέες προκηρύξεις θέσεων στο πανεπιστήμιο εμπεριέχουν τους παλιούς όρους εργοδότησης χωρίς οποιαδήποτε αλλαγή. Η αδιαφορία που επιδεικνύουν οι Αρχές του πανεπιστημίου δεν μας άφησαν, λοιπόν, άλλη επιλογή από το να προχωρήσουμε σε δυναμικά μέτρα».

Προσπάθειες εκφοβισμού και κάλεσμα σε διάλογο

Πάντως μετά την εξαγγελία της απεργίας έχει γίνει λόγος για προσπάθεια εκφοβισμού από πλευράς Πανεπιστημίου Κύπρου, ώστε να αποδυναμωθεί η όλη προσπάθεια. Αναμένεται σήμερα λοιπόν να φανεί πώς η Πρυτανεία και η Σύγκλητος θα διαχειριστούν το όλο θέμα. Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι ακόμη και προχθές η ΔΕΔΕ με ανακοίνωσή της εξέφραζε την ετοιμότητά της να συζητήσει με τις Αρχές του Πανεπιστημίου Κύπρου τα προβλήματα γύρω από το καθεστώς απασχόλησης, ωστόσο ο διάλογος θα πρέπει να είναι σε σωστή και θεσμοθετημένη βάση για να οδηγήσει σε αποτελέσματα.

Από την πλευρά του το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε ανακοίνωσή του σημείωσε μεταξύ άλλων πως η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και εκφράζει δημοσίως την αποφασιστικότητά της να προσφερθούν τα μαθήματα του Εαρινού Εξαμήνου κανονικά. Σε κάθε περίπτωση θα αναπληρωθούν τυχόν χαμένες ώρες διδασκαλίας και μάθησης. Σημειώνει επίσης ότι μια ομάδα ειδικών επιστημόνων έχει δημιουργήσει συντεχνία για να εκπροσωπήσει τα μέλη της που εργάζονται σε διάφορα Πανεπιστήμια. «Οποιαδήποτε προσπάθεια συλλογικής εκπροσώπησης είναι σεβαστή. Η ηγεσία του Πανεπιστημίου Κύπρου προτίθεται να συζητήσει με όλους τους ειδικούς επιστήμονες και τα όργανα που τους εκπροσωπούν μόλις τερματιστούν οι μονομερείς εκβιαστικές ενέργειες και η δημόσια στοχοποίηση του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Συμβουλίου του και μελών της ηγεσίας του».

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου επαναλαμβάνει ότι έχει ευθύνη απέναντι στην Πολιτεία και την κοινωνία:

• Να διασφαλίσει τη συνεχή ροή των προγραμμάτων σπουδών του και να προστατέψει τους φοιτητές του.

• Να διαφυλάξει τη δυνατότητα να εργοδοτεί νέους επιστήμονες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με βάση τόσο τη διεθνή πρακτική όσο και τους όρους των εξωτερικά χρηματοδοτούμενων ερευνητικών έργων.

• Να συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και για επιστημονική αυτονόμηση. Το Πανεπιστήμιο επιθυμεί να διαφυλάξει τη δυνατότητα να προσφέρει την ευκαιρία σε όλους τους νέους επιστήμονες, μέσα από διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης και επιλογής, να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία στα πρώτα χρόνια μετά την απόκτηση του διδακτορικού τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις σταδιοδρομίας, σε όποιο χώρο επιλέξουν. Μόνο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αποφοιτήσει 177 διδάκτορες, νέοι επιστήμονες με φιλοδοξίες και διάθεση για δημιουργία.

Στήριξη από πολιτικά κόμματα, συντεχνίες και φοιτητές

Εντυπωσιακή είναι την ίδια ώρα η στήριξη προς τον αγώνα των Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας. Ήδη ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης έχει αναφέρει ότι θα εγγράψει θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ έθεσε ενώπιον της Κομισιόν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις 30 του περασμένου Νοεμβρίου. ΑΚΕΛ και Οικολόγοι επίσης με ανακοινώσεις και δηλώσεις τους τις προηγούμενες μέρες έχουν εκφράσει τη στήριξή τους. Ενώ και οι οργανωμένοι φοιτητές έχουν συνταχθεί υπέρ της ΔΕΔΕ.

Μετά τη στήριξη από τις φοιτητικές παρατάξεις Προοδευτικής και Αγώνα και το ανώτατο όργανο των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο η Φ.Ε.ΠΑΝ. στηρίζει τη Συντεχνία των Διδακτορικών Επιστημόνων Διδασκαλίας και Έρευνας, αφού θεωρούν πως τα αιτήματά τους είναι πέρα για πέρα δίκαια.

«Θεωρούμε ότι τα αιτήματα όπως αξιοπρεπείς μισθοί και ώρες εργασίας είναι απόλυτα δικαιολογημένα, αφού οι διδακτορικοί επιστήμονες εκτός από διδασκαλία αφιερώνουν αρκετές ώρες εργασίας για έρευνα και δουλειά. Στη δική μας αντίληψη βασικά εργασιακά δικαιώματα για όλους όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άδεια μητρότητας και άδεια ασθένειας θα έπρεπε να κατοχυρώνονται. Κατανοούμε επίσης την απογοήτευσή τους καθώς ενώ καλύπτουν βασικές ανάγκες του Πανεπιστημίου τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης.

Στηρίζουμε τα αιτήματά τους για τήρηση των ευρωπαϊκών προτύπων μισθοδοσίας για μεταδιδακτορικούς ερευνητές», αναφέρει η ΦΕΠΑΝ καλώντας όλους τους φοιτητές να στηρίξουν την απεργία.

Επίσης να σημειώσουμε πως μεταξύ άλλων τη στήριξή τους έχουν ήδη εκφράσει οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, η Ένωση Καθηγητών Σχολών Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Intercollege, η ΣΥΝΚΑΠΑΚ, η Συντεχνία Ακαδημαϊκού Προσωπικού ΤΕΠΑΚ.

Ελένη Κωνσταντίνου