«Σε αχαρτογράφητα νερά η επόμενη εξαμηνία όσον αφορά τον τουρισμό»

ΣΤΕΚ: Οι κύριες αγορές μας -με μόνη εξαίρεση τη Ρωσία- δεν δείχνουν ακόμα τι θα γίνει αυτό το καλοκαίρι

 

Αβεβαιότητα εξακολουθεί να επικρατεί σε μεγάλο βαθμό σε σχέση με τις αφίξεις τουριστών το καλοκαίρι, παρά τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) ότι αυτή η χρονιά θα είναι ελαφρώς καλύτερη από την περσινή.

Όπως αναφέρθηκε σε διαδικτυακή ενημέρωση δημοσιογράφων από τον ΣΤΕΚ, η Κύπρος βρίσκεται σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά τις κύριες αγορές της, με λίγο πιο αυξημένη τουριστική κίνηση από τη Ρωσία.

Η αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΤΕΚ, Δήμητρα Καραντώκη, ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία, τόσο διεθνώς όσο και στην Κύπρο και είναι ο τελευταίος που θα ανακάμψει. Για την Κύπρο, πρόσθεσε, αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού το ΑΕΠ της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό.

«Φέτος είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά. Οι κύριες αγορές μας, Ρωσία, Βρετανία, Ισραήλ, Γερμανία, δεν δείχνουν ακόμα -με μόνη εξαίρεση τη Ρωσία απ’ όπου υπάρχουν κρατήσεις και υπάρχει κάποιος αριθμός που έρχεται- τι θα γίνει για φέτος το καλοκαίρι», ανέφερε.

Όσον αφορά τη Ρωσία, είπε ότι ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας είναι η Biblio, η οποία άρχισε από τώρα να έρχεται στην Κύπρο με μικρούς αριθμούς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει με αριθμούς μικρότερους απ’ ό,τι στο παρελθόν. Συμπλήρωσε ότι με τουριστικούς πράκτορες όπως η Biblio δεν υπάρχουν πλέον επιβεβαιωμένες κρατήσεις, αφού μπορούν να ακυρώσουν οποιαδήποτε στιγμή χωρίς κανένα κόστος. Ανέφερε παράλληλα ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στις τιμές, που είναι κάτι που δεν εξυπηρετεί, αφού αυτοί που θέλουν να εργάζονται θέλουν να έχουν κέρδος.

Όσον αφορά τη Βρετανία, είπε ότι η χώρα έχει την Κύπρο στη λίστα «amber» (πορτοκαλί) απαγορεύοντας ουσιαστικά τα ταξίδια, όπως δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Από τη Βρετανία, πρόσθεσε, δεν αναμένεται τίποτα πριν από το τέλος Ιουνίου και αυτό θα εξαρτηθεί τόσο από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας όσο και από την επιδημιολογική κατάσταση της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι από το Ισραήλ υπάρχει κάποια πολύ μικρή τουριστική κίνηση, ωστόσο όχι εκείνη που αναμενόταν, κάτι που δυσχεραίνεται από τις εχθροπραξίες που επικρατούν στη χώρα αυτή τη στιγμή.

Σε σχέση με τη Γερμανία, ανέφερε ότι παρόλο που προγραμματίζονται πτήσεις, στη συνέχεια ακυρώνονται.

«Άρα για την επόμενη εξαμηνία είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά», πρόσθεσε. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι λόγω της ανασφάλειας που επικρατεί διεθνώς, θα υπάρξει ένας αριθμός που θα ταξιδέψει αλλά θα είναι μικρός.

Την ίδια ώρα, η κα Καραντώκη τόνισε τη σημασία που έχει η επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο και κάλεσε τους Κυπρίους να αντιληφθούν ότι τα μέτρα δεν είναι θέμα επέμβασης στην προσωπική ζωή, αλλά είναι θέμα επιβίωσής μας και επιβίωσης του τόπου. Έφερε παράλληλα το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία άνοιξε για τον τουρισμό με αυστηρά μέτρα.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.