Σε αδιέξοδο οδηγεί το οικονομικό μοντέλο της κυβέρνησης ΔΗΣΥ

Του
Νεόφυτου Νεοφύτου

 

Οι επισημάνσεις και εισηγήσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία δεν είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε. Εδώ και εννέα χρόνια διακυβέρνησης ΔΗΣΥ το μοντέλο ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας δεν στηρίζεται σε παραγωγικούς και βιώσιμους τομείς ανάπτυξης. Ακολουθούνται οικονομικές πολιτικές της αρπαχτής, όπως το πρόγραμμα των «χρυσών» διαβατηρίων. Για πολλά επίσης χρόνια η κυβέρνηση ΔΗΣΥ έβαζε όλα τα αβγά της στο καλάθι του τουρισμού και των υπηρεσιών. Δεν στηρίχθηκαν οι παραγωγικοί τομείς της οικονομίας, όπως είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία, οι μικρές βιοτεχνίες και μικρές κυπριακές επιχειρήσεις. Δεν υπήρξαν σοβαρές επενδύσεις και ανάπτυξη σε τομείς όπως είναι της Υγείας και Παιδείας. Δύο τομείς για τους οποίους γίνεται αναφορά στην έκθεση της Κομισιόν ότι απαιτείται βελτίωση της πρόσβασης σε ποιοτική υγειονομική περίθαλψη και ενίσχυση της ποιότητας των εκπαιδευτικών τομέων κατάρτισης. Μπορούσε η Κύπρος να μετατραπεί σε περιφερειακό κέντρο υψηλού επιπέδου παροχής υγείας και παιδείας, κάτι που υποτιμήθηκε και δεν έγινε.

Η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει κατά τρόπο ξεκάθαρο ότι το υφιστάμενο αναπτυξιακό μοντέλο έχει χρεοκοπήσει. Η Κομισιόν ζητά επιτακτικά στροφή της οικονομίας «σε τομείς όπως η τεχνολογία επικοινωνιών και πληροφορικής, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, η τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υγεία, η χρηματοοικονομική τεχνολογία, η γεωργία και η έρευνα και ανάπτυξη». Ζητά «μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία», η οποία να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μείωση της εξάρτησης σε πετρέλαιο, αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης απορριμμάτων και μείωση των ρύπων. Είναι επίσης κρίσιμο για την Κομισιόν να διασφαλιστεί πως η μελλοντική ανάπτυξη θα είναι χωρίς αποκλεισμούς. Η Κύπρος έχει μία από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και υψηλό ποσοστό ενεργειακής φτώχειας. Οι ψηλές τιμές καυσίμων και ενέργειας έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την οικονομία.

Πολλές από τις διαπιστώσεις της Κομισιόν είναι η κατά καιρούς κριτική που ασκούσε το ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση ΔΗΣΥ και λάμβανε την απάντηση ότι ισοπεδώνει και μηδενίζει. Έλα όμως που η πραγματικότητα είναι αυτή;

Το υφιστάμενο χρεοκοπημένο μοντέλο ανάπτυξης ανήκει στις πολιτικές της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, ανήκει στους Αβέρωφ και Χριστοδουλίδη που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια τις νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές. Χρειάζεται λοιπόν αλλαγή με προοδευτικό υποψήφιο που να μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, όπου δεν θα ευημερούν μόνο οι δείκτες, αλλά και οι πολίτες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.