Σε αδράνεια 60 ασθενοφόρα την ώρα που οι ανάγκες κτυπούν κόκκινο

Γκρίζες ζώνες στο ΓεΣΥ και κίνδυνοι για την υγεία και ασφάλεια πολλών ασθενών

Γκρίζες ζώνες και τρύπες παρουσιάζονται στο Γενικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα στον τομέα των ασθενοφόρων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κίνδυνοι για την υγεία και ασφάλεια πολλών ασθενών. Το πρόβλημα έχει να κάνει με την αδράνεια στην οποία έχουν τεθεί δεκάδες ιδιωτικά ασθενοφόρα, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που παρουσιάζονται, δεδομένης και της πανδημίας.

Ειδικότερα, 60 περίπου ασθενοφόρα τα οποία πριν το ΓεΣΥ δραστηριοποιούνταν ιδιωτικά, σήμερα δεν αξιοποιούνται λόγω επιλογών του ΟΚΥπΥ. Όπως εξήγησε στη «Χαραυγή» ο εκπρόσωπος της Παγκύπριας Υπηρεσίας Ιδιωτικών Ασθενοφόρων, Παρθένης Χρίστου, όταν οι περισσότερες ιδιωτικές κλινικές εντάχθηκαν στο ΓεΣΥ, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν ενέταξε στο σύνολο των υπηρεσιών και τα ασθενοφόρα, αλλά προχώρησε σε συμφωνία με τον ΟΚΥπΥ σύμφωνα με την οποία τα ασθενοφόρα θα εξυπηρετούν το πελατολόγιο του ΓεΣΥ.

«Παρ’ όλο ότι ο νόμος απαγορεύει τα μονοπώλια και υπάρχει η υποχρέωση σύναψης συμφωνίας με πολλούς και όχι με έναν, δεν το έπραξαν», αναφέρει ο κ. Χρίστου, επισημαίνοντας ότι «εδώ και ένα χρόνο πολεμούμε με επιστολές στον Υπουργό Υγείας, αλλά και τον ίδιο τον Πρόεδρο αλλά και με συναντήσεις με τον ΟΑΥ, όμως αρνούνται πεισματικά να εντάξουν τα ιδιωτικά ασθενοφόρα στον Οργανισμό».

Το δικαιολογητικό που προβάλλεται είναι ότι θέλει ένα φορέα και όχι πολλούς. Το πρόβλημα που προκύπτει από αυτή την κατάσταση αφορά το ότι, την ίδια ώρα που δεν αξιοποιούνται τα ιδιωτικά ασθενοφόρα, τα υφιστάμενα κρατικά δεν μπορούν να καλύπτουν τις υπάρχουσες ανάγκες. «Όχι γιατί δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, αλλά γιατί είναι πάρα πολλή η εργασία που καλούνται να διεκπεραιώσουν καθημερινά, αλλά εκ των πραγμάτων δεν προλαβαίνουν έστω κι αν δουλεύουν υπερωριακά», διευκρινίζει ο κ. Χρίστου. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ασθενείς που καλύπτονται από τις υπηρεσίες του ΓεΣΥ, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται από τα κρατικά ασθενοφόρα, αποτείνονται με δικό τους κόστος στον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να εξυπηρετηθούν την ώρα που έχουν ανάγκη.

Εξάλλου, γίνονται μετακινήσεις ασθενοφόρων από τοπικούς σταθμούς στην ύπαιθρο προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες στα αστικά κέντρα με αποτέλεσμα ολόκληρες περιοχές στην επαρχία να μένουν ακάλυπτες. Το παράδοξο στο όλο μπάχαλο που επικρατεί είναι το γεγονός ότι με τη λειτουργία του ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο είναι υποχρεωμένο, διά νόμου, να υποδείξει υπηρεσία ασθενοφόρων η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες του. Με τις συμφωνίες όμως που έγιναν, αυτά τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες και καλούνται τα κρατικά ασθενοφόρα.

Αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί και τους επομένους 5-6 μήνες, η Υπηρεσία Ιδιωτικών Ασθενοφόρων θα υποχρεωθεί να βάλει λουκέτο αφού είναι αδύνατο να συντηρείται ο στόλος οχημάτων, αλλά και το προσωπικό, χωρίς να υπάρχει εργασία. Ζητήθηκε να δοθεί στα ιδιωτικά ασθενοφόρα η «λάντζα», δηλαδή τα προγραμματισμένα ραντεβού, τα εξιτήρια, οι ανάγκες των οίκων ευγηρίας κ.λπ., ωστόσο δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy