Σε άγνωστα μονοπάτια βαδίζει η δημόσια εκπαίδευση – Βαθαίνει το χάσμα

ΠτΔ: Δεν εκβιαζόμαστε από κανένα συνδικαλιστή - Μέτρα για τους απεργούς

POREIA EKPAIDEFTIKON EKPAIDEVTIKON
  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Την πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου αποφάσισαν το βράδυ οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών, μετά από πολύωρη κοινή συνεδρία των Κεντρικών Διοικητικών Συμβουλίων τους.

Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι θα καταρτίσουν πλάνο κυλιόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ότι Επιτροπή, η οποία έχει συγκροτηθεί και απαρτίζεται από στελέχη των τριών οργανώσεων των εκπαιδευτικών, θα εκπονήσει πλάνο κυλιόμενων απεργιών που θα ακολουθήσουν την 48ωρη απεργία, το οποίο πλάνο θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.

Ekpaideftikoi4

Ο κ. Σωκράτους ανέφερε ότι κατέληξαν σε αυτή την απόφαση μετά και την απόρριψη από πλευράς Κυβερνήσεως της τελευταίας υποχώρησης που έκαναν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προκειμένου να εξευρεθεί λύση. Ανέφερε ακόμη ότι Επιτροπή από τις τρεις οργανώσεις θα προχωρήσει με τους νομικούς συμβούλους σε βήματα που θα ανακοινώνονται σιγά – σιγά και έχουν να κάνουν με καταγγελίες «τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου», ενώ έκανε λόγο για γενικότερη απαξίωση του θεσμοθετημένου για δεκαετίες διαλόγου.

Τόνισε επίσης ότι ο εξορθολογισμός ήταν και είναι μια λέξη κενού περιεχομένου και η ίδια η Κυβέρνηση το αποδεικνύει μέσα από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις των αρχικών της αποφάσεων, του Υπουργικού Συμβουλίου της 4ης Ιουλίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού χαρακτήρισε την απεργία ως μέτρο ενάντια στις παράνομες και παράτυπες μεθοδεύσεις και στις μεθοδεύσεις οι οποίες καταστρατήγησαν κάθε θεσμικό και δημοκρατικό διάλογο.

Πρόσθεσε ότι για την επιλογή της μέρας της απεργίας λήφθηκε υπόψη και το κομμάτι των γονέων και για αυτό ανέφεραν πως δεν θα προχωρούσαν τις αμέσως επόμενες ημέρες στη λήψη μέτρων, εκφράζοντας την πίστη ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι μαζί τους στον αγώνα διασφάλισης του δημόσιου σχολείου.
Γνωστοποίησε επίσης ότι θα γίνουν επαφές με τους όλους τους γονείς – και τους οργανωμένους – ώστε για να ενημερωθούν.

Η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς οποιουδήποτε συνδικαλιστή για τα θέματα της παιδείας, δήλωσε το βράδυ ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση εκλέγεται από το λαό και εντέλλεται για να κυβερνήσει και όχι να κυβερνηθεί από συνδικαλιστές, οι οποίοι τη μια μέρα συναινούν και την επομένη αναιρούν τα όσα έχουν συμφωνήσει.

Τόνισε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση είναι ανοικτή και έτοιμη για διάλογο με τις εκπαιδευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, προσθέτοντας ότι μεταξύ των εργαζομένων δεν πρέπει να υπάρχουν εκείνοι που έχουν τα προνόμια να εργάζονται λιγότερο, να αμείβονται περισσότερο, χωρίς να έχουν τα αποτελέσματα που αναμένει η κοινωνία.

Ο πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι πρέπει να γίνει συνείδηση από όλους ότι ένα είναι το δικαίωμα που ασκείται, άλλο είναι το δικαίωμα του οποίου γίνεται κατάχρηση εις βάρος 120 χιλιάδων παιδιών, χιλιάδων γονιών, αλλά την ίδια ώρα και πρόκληση στο σύνολο των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι έχουμε τους καλύτερα αμειβόμενους εκπαιδευτικούς, έχουμε δυστυχώς τον ολιγότερο διδακτικό χρόνο, αλλά, το χείριστο, τα χειρότερα μαθησιακά αποτελέσματα.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση έχει τους τρόπους για να αντιμετωπίσει τους κραδασμούς που θα υπάρξουν από απεργιακές κινητοποιήσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε υπάρχουν τρόποι για να αντιμετωπιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα μέτρα που προσανατολίζεται να λάβει η κυβέρνηση ενάντια στα μέτρα των εκπαιδευτικών είναι οι αποκοπές σε μισθούς όσων θα απεργήσουν, καθώς και η καταγγελία της στάσης των εκπαιδευτικών στην Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η κυβέρνηση βρίσκεται επίσης εν αναμονή γνωμάτευσης από τη Νομική Υπηρεσία για το κατά πόσον η απόφαση των εκπαιδευτικών για αποχή από κάθε εξωδιδακτική δραστηριότητα αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.