Σε ακραία φτώχεια ζουν 180 εκατ. παιδιά

Υπάρχει καθημερινή παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των παιδιών σε 37 χώρες

Στις 20 Νοεμβρίου του 1989, γεννήθηκε η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Από τότε, μέχρι και σήμερα, σχεδόν όλοι συμφωνούν πως οποιοσδήποτε κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει δικαίωμα σε ειδική φροντίδα και προστασία. Γεγονός που δεν ίσχυε στο παρελθόν.

Οι τέσσερις θεμελιώδεις αρχές που συμπεριλαμβάνονται στη Σύμβαση:

  • Μη Διάκριση (άρθρο 2): Δεν πρέπει ούτε να επωφελείσαι, ούτε να υποφέρεις εξαιτίας φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, ή εθνικής, κοινωνικής ή εθνοτικής καταγωγής, ή εξαιτίας οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης θέσης, εξαιτίας της κοινωνικής σου θέσης ή της περιουσίας ή της οικογένειας στην οποία γεννήθηκες, ή επειδή έχεις κάποια αναπηρία.
  • Το Καλύτερο Συμφέρον του Παιδιού (άρθρο 3): Νόμοι και δράσεις που επηρεάζουν παιδιά πρέπει να θέτουν προτεραιότητα στο τι είναι το καλύτερο για σένα και να σε ωφελούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
  • Επιβίωση, Ανάπτυξη και Προστασία (άρθρο 6): Οι Αρχές στη χώρα σου πρέπει να σε προστατεύουν και να βοηθούν ώστε να εξασφαλισθεί η ολοκληρωμένη ανάπτυξή σου -φυσική, πνευματική, ηθική και κοινωνική.
  • Συμμετοχή (άρθρο 12): Έχεις το δικαίωμα να εκφράζεις τη γνώμη σου για τις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή σου.

«Χάρη στη Σύμβαση, η θέση του παιδιού στην κοινωνία, στις δημοκρατικές τουλάχιστον χώρες, έχει αλλάξει και βελτιωθεί σημαντικά, ωστόσο ακόμη και εκεί, αρκετά παιδιά εξακολουθούν να βιώνουν καθημερινά παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, στερούμενα τα αναγκαία μέσα για μια αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή, ζώντας σε συνθήκες κακοποίησης, παραμέλησης, αδιαφορίας, διάκρισης και αποκλεισμού», αναφέρει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Την ίδια ώρα τονίζει ότι παγκοσμίως, παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ένα στα δώδεκα παιδιά ζει σε χώρα όπου οι προοπτικές του είναι σήμερα χειρότερες από αυτές των γονιών του. «180.000.000 παιδιά σε 37 χώρες βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, βρίσκονται εκτός σχολικής εκπαίδευσης ή χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας πολεμικών συγκρούσεων ή βίαιων αναταραχών», προσθέτει.

Ενώ αναφέρει ότι «η Σύμβαση υπάρχει για να εφαρμόζεται, το πνεύμα της Σύμβασης πρέπει να προάγεται, οι κατευθυντήριες γραμμές της πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για τη χάραξη της Εθνικής Πολιτικής. Μόνο όταν αλλάξουν στάσεις και συμπεριφορές σε κοινωνικό και ατομικό επίπεδο θα υπάρξει και πραγματική αλλαγή».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy