Σε ένα απίστευτο αλαλούμ μετέτρεψαν το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης

Στο Ανώτατο Δικαστήριο παραπέμπει ο απερχόμενος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τη νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή για επέκταση της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Αιτία η επιμονή της Βουλής όσον αφορά την υποχρέωση της Πολιτείας να διασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να φοιτούν δωρεάν σε δημόσια νηπιαγωγεία της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας, σε αντίθεση με τη θέση της κυβέρνησης για παραπομπή των παιδιών με «κουπόνια» σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αποφάσισε να αναφέρει στο Ανώτατο Δικαστήριο το νόμο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης». Αναφέρεται επίσης ότι «ως λόγους της αναφοράς (ο ΠτΔ) επικαλείται μεταξύ άλλων: το γεγονός ότι ο νόμος έτσι όπως διαμορφώθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή αποκλείει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν επιλογή για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο, (και ότι) οι συγκεκριμένες πρόνοιες της νομοθεσίας, όπως ψηφίστηκε, δημιουργούν ανυπέρβλητες δυσκολίες για την εγγραφή και φοίτηση των παιδιών στην Προδημοτική κατά τα σχολικά έτη 2023-2024, 2024-2025». Αναφέρεται ακόμη ότι «με τις συγκεκριμένες διατάξεις που πρόσθεσε η Βουλή στην αρχική νομοθετική πρόταση ουσιαστικά έχει ακυρωθεί η δυνατότητα αξιοποίησης του σχεδίου ανάκαμψης “Κύπρος το αύριο” και η χορηγία σε χιλιάδες δικαιούχους για ποσό 12,2 εκατ. ευρώ όπως είχε συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την ΕΕ αφορά μόνο την επέκταση της Προδημοτικής Εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, όχι και την πολιτική με τα «κουπόνια» την οποία επιχείρησε να βάλει από το παράθυρο η κυβέρνηση.

Οι μεταβατικές διατάξεις που προστέθηκαν στη νομοθεσία από τη Βουλή και οι οποίες ενόχλησαν την κυβέρνηση είναι οι ακόλουθες: «Τις σχολικές χρονιές 2023- 2025 θα φοιτούν σε δημόσια ή κοινοτικά νηπιαγωγεία. Τη σχολική χρονιά 2025- 2026 θα φοιτούν σε δημόσια ή κοινοτικά ή ιδιωτικά νηπιαγωγεία, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο. Από τη σχολική χρονιά 2026- 2027 θα φοιτούν σε δημόσιο νηπιαγωγείο της εκπαιδευτικής τους περιφέρειας και ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας θα ενημερώνει την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού ανά εξάμηνο για την πρόοδο υλοποίησης της εν λόγω ρύθμισης».

Σημειώνεται ότι «η υπόθεση αποτελεί ρεσιτάλ προχειρότητας από την κυβέρνηση και επιβεβαιώνει την ανικανότητά της να δώσει λύσεις, αφού μετέτρεψαν το θέμα της επέκτασης της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης, με το οποίο συμφωνούμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις, σε ένα απίστευτο αλαλούμ. Σαν αποτέλεσμα αυτού, το θέμα της επέκτασης της Προδημοτικής Εκπαίδευσης βρίσκεται πλέον στον αέρα, ενώ κινδυνεύουν να χαθούν και τα 12,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Απόστολος Σκουρουπάτης: «Έχουν πέσει οι μάσκες…»

Έχουν πέσει οι μάσκες και η αναπομπή και αναφορά του νόμου εξυπακούει ότι παραμένουμε στο ίδιο καθεστώς χωρίς να επεκταθεί προς τα κάτω η προδημοτική εκπαίδευση, ανέφερε στον ΑΣΤΡΑ ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔ Απόστολος Σκουρουπάτης.

Εναπόκειται, είπε, στην επόμενη κυβέρνηση να αποφασίσει κατά πόσον θα προχωρήσει στην εφαρμογή αυτού του αναγκαίου κοινωνικού μέτρου.

Ο κος Σκουρουπάτης ξεκαθάρισε ότι η ΠΟΕΔ από την αρχή έστειλε τροποποίηση για την επέκταση της προδημοτικής προς τα κάτω, χωρίς να αναφέρεται ούτε τα ιδιωτικά ούτε τα κοινοτικά ή δημόσια νηπιαγωγεία.

Υπενθύμισε ότι η ΠΟΕΔ είχε διαφωνήσει με την κατά πλειοψηφία ψήφιση από τη βουλή της πρόσφατης νομοθεσίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.