Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι – Η Κυβέρνηση τους άφησε χωρίς αποθέματα

Έλα στο Google News

Με τον Υπουργό Γεωργίας θα συναντηθούν στις 15:00 οι αγροτικές οργανώσεις και την Δευτέρα θα αναμένουν τις απαντήσεις του Κώστα Καδή στις προτάσεις τους για το θέμα των αυξημένων τιμών των σιτηρών.

Ψες πραγματοποιήθηκε μαζική συγκέντρωση στην Ποταμιά και λήφθηκαν αποφάσεις για μαζικές κινητοποιήσεις οι οποίες θα ενεργοποιηθούν αναλόγως των απαντήσεων του Υπουργού Γεωργίας.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο Γ.Γ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας, ψες οι κτηνοτρόφοι φώναζαν ότι τα ζώα πεθαίνουν στις φάρμες γιατί δεν υπάρχουν σιτηρά. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν αποθέματα αφού η κυβέρνηση έκλεισε την επιτροπή σιτηρών, διέλυσε τα σιλό και δεν εφαρμόζει την νομοθεσία που υπάρχει για αποθέματα.

Ο κ.Χάμπας κάλεσε την κυβέρνηση άμεσα να εισάξει σιτηρά και να επιβάλει πλαφόν στις τιμές των σιτηρών που πωλούν οι ιδιώτες έμποροι, αφού το επόμενο διάστημα θα έχουμε νέες αυξήσεις-φωτιά.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ του Παναγροτικού Τάσος Γιαπάνης οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση αφού δεν έχουν τροφή να ταΐσουν τα ζώα τους. Είπε ότι με παρέμβαση του Υπουργού Γεωργίας προς τους εμπόρους τις επόμενες μέρες θα υπάρξει επάρκεια στις ζωοτροφές.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ντόμινο αυξήσεων διεθνώς και πρέπει το κράτος να ενισχύσει οικονομικά τους κτηνοτρόφους, αφού μέχρι στιγμής 3 χοιροστάσια έχουν βάλει λουκέτο. Να σημειωθεί ότι οι τιμές των σιτηρών πέρσι ήταν στα €180 τον τόνο.

Φέτος τον Αύγουστο βρέθηκαν στα €230, τον Σεπτέμβριο έφθασαν στα €270 και τα νέα φορτία προαγοράζονται στα €320, με αυξητική τάση.

Στο μεταξύ χθες σε συνεδρία του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας, η Ε.Ε αποφάσισε να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους με εθνικά κονδύλια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.