Σε αποκλεισμό και λιμοκτονία οδηγούνται τα άτομα με αναπηρία

Από την αποϊδρυματοποίηση και ενσωμάτωση μέχρι την ενιαία εκπαίδευση

 

Της
Ελένης Κωνσταντίνου

 

Αλλεπάλληλα είναι τα χτυπήματα που δέχεται το αναπηρικό κίνημα τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα αυτού είναι η εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό στις 2 Δεκεμβρίου από την Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων.

Η ΚΥΣΟΑ διεκδικεί αξιοπρέπεια για τους ανάπηρους, οι οποίοι, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της Οργάνωσης Χριστάκης Νικολαΐδης, δέχονται επιθέσεις μέσω περικοπών αλλά και μέσω μιας σειράς άλλων ζητημάτων, όπως το δικαίωμα της κινητικότητας, της συμμετοχής σε σημαντικές εκφάνσεις της ζωής και της συμπερίληψής τους στην κοινότητα σε ίση βάση με τους υπόλοιπους πολίτες, καθώς και το θέμα της ενιαίας εκπαίδευσης. «Στις 2 Δεκεμβρίου θα τεθούν εκ νέου με σαφή και δημόσιο λόγο όλα τα “δεινά” των ατόμων με αναπηρίες και ιδιαίτερα θα αποκαλυφθούν οι πολιτικές που οδηγούν μεγάλο ποσοστό των πολιτών με αναπηρίες στον αποκλεισμό τους από την κοινωνία και σε λιμοκτονία αυτών και των οικογενειών τους», σημειώνει ο κ. Νικολαΐδης.

Μάλιστα, με αφορμή τον αποκλεισμό παιδιών με αναπηρίες από τις γενικές τάξεις, έχει προχωρήσει η ίδρυση Κινήματος για την ενιαία εκπαίδευση, ενώ αύριο Δευτέρα θα γίνει και εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Β’ Δημοτικό Σχολείο στη Μακεδονίτισσα για την απόφαση του ΥΠΑΝ να στείλει κοριτσάκι της Β’ τάξης στην ειδική μονάδα.

 

Πρωτοφανείς καταστάσεις ακραίας φτώχειας

Άτομα με αναπηρία βλέπουν τα επιδόματα τους καθηλωμένα, ενώ με τα πενιχρά επιδόματα που λαμβάνουν είναι να διερωτάται κανείς πώς μπορούν να καλύψουν τα πολύ βασικά. Την ίδια ώρα, άλλοι χάνουν τα επιδόματα αυτά χωρίς λόγο, με την ΚΥΣΟΑ να έχει λάβει μόνο εντός του έτους 250 παράπονα για αποκοπή επιδομάτων. Η εικόνα που μας περιγράφει ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, είναι όχι απλά απογοητευτική, αλλά τραγική ή και κάτι παραπάνω θα λέγαμε, αφού, όπως αναφέρει, υπάρχουν ανθρώποι που λιμοκτονούν. «Παρατηρούμε πρωτοφανείς καταστάσεις ακραίας φτώχειας ανάμεσα στα άτομα με αναπηρίες. Τόσα χρόνια που βρίσκομαι στα δρώμενα πρώτη φορά αντικρίζω τέτοιες καταστάσεις. Τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση, το 55% δεν έχει τα απαραίτητα για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Τα άτομα με αναπηρίες δέχονται επιθέσεις μέσω περικοπών»

​​​​​​Όπως σημειώνει ο Χριστάκης Νικολαΐδης, ξεχασμένα από την Πολιτεία τα άτομα με αναπηρίες δεν λαμβάνουν απαντήσεις στις επιστολές τους και στα δίκαια αιτήματά τους ούτε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά ούτε και από τους υπουργούς του και τις υπηρεσίες του κράτους που είναι αρμόδιες για τα ζητήματα της αναπηρίας. «Τα άτομα με αναπηρίες και οι Οργανώσεις τους δεν έτυχαν καμιάς οικονομικής ή άλλης υποστήριξης κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, της οικονομικής στενότητας, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας και της φτώχειας και διακατέχονται από αισθήματα πλήρους εγκατάλειψης από το κράτος», σημειώνει.

 

«Θέλουν να μας φιμώσουν για να μη χαλούμε την πιάτσα»

Η χώρα μας, μάλιστα, προχωρεί τα τελευταία χρόνια στον χωρίς αιτιολογία και ενημέρωση των ενδιαφερομένων τερματισμό καταβολής συντάξεων, κοινωνικών παροχών και των άλλων επιδομάτων που λαμβάνουν για δεκαετίες τα άτομα με αναπηρίες, οδηγώντας αυτούς και την οικογένειά τους σε εξαθλίωση, υποχρεώνοντάς τους ακόμα και σε επαιτεία για να ζήσουν, καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ Χριστάκης Νικολαϊδης.

Τα άτομα με αναπηρίες δεν τυγχάνουν μεταχείρισης ως φορείς ανθρώπινων δικαιωμάτων, αλλά ως αντικείμενα οίκτου και φιλανθρωπίας και είναι δέσμιοι «ραδιομαραθωνικών» πολιτικών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων των πολιτικών και των κρατικών αξιωματούχων και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

«Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το ποσοστό των κοινωνικών παροχών, των χορηγιών και των άλλων πενιχρών επιδομάτων που παρέχονται σε ορισμένες ΜΟΝΟ ομάδες ατόμων με αναπηρίες είναι το δεύτερο χαμηλότερο ανάμεσα στις 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Καλούμε όλες τις Οργανώσεις των ανθρώπων με αναπηρίες και τους φορείς που διαδραματίζουν κάποιο ρόλο στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα του τόπου μας, καθώς και την κοινωνία ευρύτερα, να συστρατευτούν μαζί μας για την κατάργηση των εξευτελιστικών διαδικασιών αξιολόγησης, των διακρίσεων λόγω αναπηρίας, ηλικίας, εθνοτικής καταγωγής, χρώματος κ.λπ, των κοινωνικών ανισοτήτων, του κοινωνικού αποκλεισμού, της περιθωριοποίησης που βιώνουν οι πολίτες αυτοί στη χώρα μας, των πολιτικών αποκλεισμού τους από την εκπαίδευση που συντηρούνται από την ίδια την κυπριακή Πολιτεία».

Επίσης, ο Χριστάκης Νικολαΐδης σημειώνει την άρνηση του κράτους να αναγνωρίσει στην πράξη την ΚΥΣΟΑ ως διά νόμου θεσμοθετημένο κοινωνικό εταίρο στα ζητήματα της αναπηρίας και τις Οργανώσεις των ατόμων με αναπηρίες ως τους καθ’ ύλην αρμόδιους να διαβουλεύονται με το κράτος για τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες που εκπροσωπούν, προσθέτοντας ότι στέκεται τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια πραγματικής ενσωμάτωσης και ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνία, ενώ συμβάλλει στη φίμωσή τους για να μην ενοχλούν και να χαλούν την πιάτσα αποκαλύπτοντας τις πραγματικές συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα άτομα αυτά.

 

Παιδιά εκδιώχνονται από τις γενικές τάξεις

Εντατικά προχωρούν την ίδια ώρα και οι εργασίες του Κινήματος για την ενιαία εκπαίδευση. Το ζήτημα της ενιαίας εκπαίδευσης είναι επίσης μια από τις παραμέτρους που τίθενται και κατά τη σχετική κινητοποίηση που θα γίνει, ενώ, όπως πληροφορείται η «Χαραυγή», εκδηλώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται και έξω από σχολεία από γονείς που είδαν τα παιδιά τους να εκδιώχνονται από τις τάξεις τους για να μεταφερθούν σε ειδικές μονάδες. Αρχή θα γίνει αύριο Δευτέρα έξω από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας. Η διαμαρτυρία αφορά την άδικη απαγόρευση της Άννας Μαρίας, μαθήτριας Β’ Δημοτικού, να μπει στην τάξη της. Δυστυχώς, για ακόμη μια χρονιά για κάποια παιδιά το κουδούνι του σχολείου δεν χτύπησε ή αν χτύπησε, διακόπηκε άδοξα. Χαρακτηριστική η περίπτωση παιδιού που φοιτούσε σε Δημοτικό στη γενική τάξη και του απαγορεύουν να μπει στην τάξη του, γιατί αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΥΠΑΝ να φοιτήσει σε ειδική μονάδα. Όπως δήλωσε στη «Χαραυγή» η Γιούλα Πιτσιάλη, πρόεδρος της Οργάνωσης «Αγκαλιά Ελπίδας», υπάρχουν παιδιά που παραμένουν σπίτι τους, σε περίπτωση όπου δεν παραχωρείται συνοδός, ενώ άλλα παιδιά έχουν γίνει ενστάσεις για να μη φοιτήσουν στις ειδικές μονάδες. Σύμφωνα με τη Γιούλα Πιτσιάλη, στην ειδική μονάδα τα παιδιά στιγματίζονται και δεν παίρνουν εκπαίδευση και ενώ, όπως σημειώνει, η νομοθεσία κάνει λόγο ότι μόνο εξαιρετικές περιπτώσεις πρέπει να φοιτούν στην ειδική εκπαίδευση, γίνεται ακριβώς το αντίθετο και όλο και περισσότερα παιδιά απομακρύνονται από τις τάξεις της γενικής εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας αγνοεί τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών και παρανομεί. Σε ό,τι αφορά την εκδήλωση διαμαρτυρίας αύριο, η Γιούλα Πιτσιάλη αναφέρει ότι είναι ευθύνη της κοινωνίας να στηρίξει τα παιδιά αλλά και των εκπαιδευτικών, που θα πρέπει επιτέλους να πάρουν θέση, τονίζοντας ότι τα σχολεία πρέπει να είναι χώροι χαράς και αποδοχής και όχι χώροι διακρίσεων και αποκλεισμού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy