Σε αποκλεισμό από οικονομικές συναλλαγές η ύπαιθρος

Διαμαρτύρονται Τοπικές Αρχές και κάτοικοι, αφού σε ολόκληρα συμπλέγματα κοινοτήτων δεν υπάρχει μία τράπεζα

Υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας (Α) δίπλα σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου (Δ) στην Αθήνα, Τρίτη 19 Μαρτίου 2013. Τα υποκατάστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν κλειστά ως την Πέμπτη το πρωί. Σε αναστάτωση βρίσκονται οι καταθέτες κυπριακών τραπεζών μετά την απόφαση που λήφθηκε στο Eurogroup για φορολόγηση των κατατεθειμένων χρημάτων τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Κερασάκι στην τούρτα των συσσωρευμένων προβλημάτων που ταλανίζουν την ύπαιθρο, εξαιτίας της αδιαφορίας και των ανεκπλήρωτων εξαγγελιών και δεσμεύσεων της κυβέρνησης, αποτελεί για τις Τοπικές Αρχές και τους κατοίκους, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, το διαδοχικό κλείσιμο των υποκαταστημάτων των τραπεζών, τουλάχιστον στην ύπαιθρο, αλλά και την περιφέρεια της Λεμεσού. Ολόκληρα συμπλέγματα κοινοτήτων που άλλοτε εξυπηρετούνταν από τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούσαν σε όλα σχεδόν τα χωριά, σήμερα είναι υποχρεωμένοι οι κάτοικοι τους να πηγαινοέρχονται στο κοντινότερό τους αστικό κέντρο και να υποβάλλονται σε αφάνταστη ταλαιπωρία, αλλά και κόστος (λόγω και των τιμών των καυσίμων) προκειμένου να εξυπηρετηθούν. Σε ό,τι αφορά τις διαδικτυακές συναλλαγές που προωθούν οι τράπεζες, αυτές αποκλείουν εκ των προτέρων ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της υπαίθρου που αποτελείται από ηλικιωμένα άτομα.

Στην δίνη αυτής της κατάστασης έχουν βρεθεί αφότου ξεπουλήθηκε ο Συνεργατισμός και ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια συμπλέγματα κοινοτήτων, όπως τα κρασοχώρια, με μόνιμο πληθυσμό πέραν των 5.000. Οι αρνητικές επιπτώσεις από τη μη ύπαρξη τράπεζας στην περιοχή, εκτός από τους κατοίκους πλήττουν και μια σειρά επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που παραδοσιακά έχουν αναπτυχθεί σε όλα σχεδόν τα κρασοχώρια, όπως τα οινοποιεία, τα αγροτουριστικά καταλύματα και οι δεκάδες χώροι εστίασης.

Ανάλογα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στις κοινότητες της ευρύτερης περιοχής Σαϊττά, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει αυξημένη οικιστική και επιχειρηματική ανάπτυξη. Για την εξυπηρέτηση της περιοχής λειτουργούσε ένα υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στην Τριμίκλινη που όμως έκλεισε και αυτό και παρά τις παραστάσεις που έγιναν από τις Τοπικές Αρχές για να εγκατασταθεί έστω και μια ΑΤΜ, μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση.

Σε ξεσηκωμό βρίσκονται και οι κάτοικοι μιας σειράς κοινοτήτων της ανατολικής Λεμεσού, μετά από γνωστοποίηση ότι η Ελληνική Τράπεζα, μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, θα βάλει λουκέτο και στο υποκατάστημά της στον Πύργο από το οποίο εξυπηρετούνται πέραν των 20.000 πολιτών που διαμένουν σε κοινότητες της ευρύτερης ανατολικής Λεμεσού.

Ήδη οι Τοπικές Αρχές Πύργου και Μονής έχουν απευθυνθεί με επιστολές τους τόσο προς τη διεύθυνση της τράπεζας, όσο και στον Υπουργό Οικονομικών και στα κόμματα ζητώντας ανάκληση της απόφασης της Ελληνικής, ενώ οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις.

Εκπρόσωποι των Τοπικών Αρχών οι κοινότητες των οποίων αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα από τη μη ύπαρξη τράπεζας στην περιοχή τους, μιλώντας στη «Χαραυγή» υποδεικνύουν ότι αυτή η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα και της ανοχής που επιδεικνύεται από το κράτος. Αναφερόμενοι δε στις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης για δημιουργία κινήτρων αναζωογόνησης της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος επιχορηγήσεων που αφορά στη στέγη για μόνιμη κατοίκηση σε περιοχές της υπαίθρου, διερωτώνται πώς θα αποφασίσουν κάποιοι και ιδιαίτερα οι νέοι να κατοικήσουν μόνιμα ή να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο χωριό όταν ξέρουν ότι,  εκτός των άλλων ελλείψεων σε υποδομές, δεν υπάρχει και ένα τραπεζικό ίδρυμα για την κάλυψη των καθημερινών αναγκών τους.

Χρήστος Χαραλάμπους

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.