Σε ασφυξία οδηγείται ο αμπελουργικός τομέας

Αγρότες και βιομήχανοι υποδεικνύουν ότι οι προτάσεις τους δεν υιοθετήθηκαν

Τα μεγάλα προβλήματα που προκύπτουν σε ό,τι αφορά την παραλαβή σταφυλιών από τις οινοβιομηχανίες, οι οποίες είναι υπερπλήρεις, φέρνουν σε μεγάλο αδιέξοδο τόσο τους αμπελουργούς, όσο και τις οινοβιομηχανίες.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έχει παρατηρηθεί εδώ και τρία χρόνια και διευρύνεται, αλλά η κυβέρνηση δεν υιοθετεί τις προτάσεις βιομηχάνων και παραγωγών. Τα προβλήματα και σε αυτό τον τομέα έχουν τη ρίζα τους στην πανδημία και στο Ουκρανικό. Οι μειωμένες ροές τουρισμού από τη Ρωσία, μια αγορά λάτρης του κυπριακού κρασιού, έχει μειώσει τις πωλήσεις κατακόρυφα. Την ίδια ώρα, η φετινή σοδειά είναι μεγάλη, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζεται κυρίως στην επαρχία Πάφου και την ποικιλία ξυνιστέρι.

Το ζήτημα είδε αναλυτικά εκ νέου η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας σε συνδυασμό με τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του προβλήματος της αμπελοκαλλιέργειας

Οινοβιομηχανίες και αγροτικές οργανώσεις επικρίνουν την κυβέρνηση ότι δεν έχει ολοκληρωμένο αγροτικό σχεδιασμό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία παραλαβής ποσοτήτων σταφυλιού, ποικιλίας ξυνιστέρι.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του Άστρα ο Διευθυντής της ΛΟΕΛ Κυριάκος Χατζηττοφής ανέφερε πως έχουν αδιάθετα 1 εκατομμύριο λίτρα κρασί. Επεσήμανε την ανάγκη να στηριχτεί από την κυβέρνηση, η προσπάθεια που γίνεται από τις οινοβιομηχανίες ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες των αμπελουργών. Είπε πως αν η κυβέρνηση προέτρεπε να ακολουθηθεί η πρακτική του πράσινου τρύγου, δεν υπήρχαν τόσα αδιάθετα σταφύλια.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ΣΟΔΑΠ Νίκος Σαββίδης σημείωσε πως έχουν 4 εκατομμύρια λίτρα κρασί αδιάθετο. Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι δεν έχει αγροτική πολιτική και άφησε τους αμπελουργούς να φυτεύουν κυρίως ξυνιστέρι χωρίς προγραμματισμό, με αποτέλεσμα το 60% του σταφυλιού της Κύπρου να είναι αυτής της ποικιλίας.

Και οι δύο οινοβιομηχανίες έθεσαν το αυξημένο κόστος καλλιέργειας και συντήρησης που έχουν επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν οι αμπελουργοί.

Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΠΕΚ Χρίστος Παπαπέτρου τόνισε ότι χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αμπελοκαλλιέργεια, προσθέτοντας ότι δεν γίνεται η κυβέρνηση να συνεχίσει με την πεπατημένη, καθώς όπως είπε τα δεδομένα αλλάζουν. Υπογράμμισε ότι πρέπει να στηριχτούν μόνο οι αμπελουργοί, εξηγώντας ότι οι οινοβιομηχανίες μπορούν να επεξεργαστούν τις αδιάθετες ποσότητες την επόμενη χρονιά. Ήγειρε και το πρόβλημα ρευστότητας που έχουν οι αμπελουργοί, λέγοντας ότι για να φυτέψουν θέλουν πρώτες ύλες τις οποίες δε μπορούν να εξασφαλίσουν.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας τόνισε ότι το πρόβλημα που προέκυψε οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Ως εκ τούτου είπε, τόσο οι οινοβιομηχανίες όσο και οι αμπελουργοί  μπορούν να στηριχτούν από την κυβέρνηση. Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση προκρίνει και νομιμοποιεί την στήριξη ομάδων που πλήγηκαν από τον πόλεμο, τονίζοντας ότι πλέον είναι θέμα πολιτικής βούλησης. Ο κ. Χάμπας έκανε επίσης λόγο για μεγάλα συμφέροντα που υπάρχουν με την πώληση άλλων ποτών.

ANA20120524154638475

Πέρασαν οκτώ μήνες και ακόμη… το ψάχνουν!

Άλυτο παραμένει το ζήτημα καθορισμού ενοικίου εκμίσθωσης δασικής και κρατικής γης για σκοπούς γεωργικής εκμετάλλευσης, αφού η κυβέρνηση ακόμη δεν έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση που να αντιμετωπί­ζει επί ίσοις όροις τους χρήστες γεωργικής γης, κτηνοτροφικής και βιομηχανικής περι­οχής.

Οι διαδικασίες και οι τιμές που καθορί­ζονται διαφέρουν, αφού η ευθύνη εμπίπτει σε διάφορα υπουργεία. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εμπορίου που είναι υπεύθυνο για τη βιομηχανική γη, έχει αποφασίσει την πα­γοποίηση των ενοικίων από το 2013, ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών ζητά αναδρομικά αυ­ξημένα ενοίκια για τη γεωργική και κτηνο­τροφική γη από το 2013 και το Κτηματολό­γιο καθορίζει το ύψος του ενοικίου με βάση την αγορά, αυξάνοντας κατακόρυφα το ποσό. Ακόμα, το ύψος των ενοικίων διέφεραν σε κάθε επαρχία.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας εξέτασε για ακόμη μια φορά το ζήτημα, με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα είχε καταθέ­σει συγκεκριμένη πρόταση ώστε ο καθορι­σμός των ενοικίων να γίνεται από μία Υπη­ρεσία κάτω από τις ίδιες προϋποθέσεις και διαδικασίες.

Στις 2 Φεβρουαρίου, οι υπουργοί Εσωτε­ρικών και Γεωργίας ανέφεραν ενώπιον της Επιτροπής ότι εντός των επόμενων ημερών θα εξαγγέλλονταν συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτό τον σκοπό. Ωστόσο σήμερα, 8 μή­νες μετά, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ενώ οι υπηρεσιακοί που κλήθηκαν στην Επιτροπή δεν είχαν κάτι νέο να καταθέσουν.

Ως εκ τούτου, η Κοινοβουλευτική Επιτρο­πή αποφάσισε ότι πολύ σύντομα θα κληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί, αφού πρόκειται για ένα ζήτημα που θα λυθεί μόνο με πολιτικές αποφάσεις.

Πηγή: Άστρα-Γ. Κακαρής (Χαραυγή)

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy