Σε δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή στην ΕΕ, σύμφωνα με απάντηση Μοσκοβισί στον Δ. Παπαδημούλη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή στα κράτη-μέλη, εξαιτίας του αδιαφανούς χαρακτήρα των δραστηριοτήτων αυτών και της έλλειψης αξιόπιστων δεδομένων σε ορισμένα κράτη-μέλη σχετικά με το φορολογικό χάσμα.

Ωστόσο, υπάρχουν εκτενή στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή είναι διαδεδομένες και υπολογίζεται ότι κοστίζουν δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στους δημόσιους προϋπολογισμούς σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.


Αυτό υπογραμμίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος επικαλούμενος έρευνα της Παγκόσμιας Οργάνωσης «Oxfam International» τον Μάρτιο του 2015 σχετικά με τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ΕΕ και εκτιμήσεων της Επιτροπής ότι αγγίζει το ύψος του 1 τρισ. ευρώ, ζητούσε από την Κομισιόν να μάθει σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται η φορολογική εναρμόνιση σε επίπεδο κρατών-μελών.

Ο κ. Παπαδημούλης ζήτησε να ενημερωθεί, επίσης, αν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για κράτη-μέλη, όπως η Ελλάδα, των οποίων τα δημοσιονομικά πλήττονται από την πολυετή φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στην απάντηση του ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει τα εξής:

  • Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, όσον αφορά στην εναρμόνιση των προσεγγίσεων των κρατών-μελών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, καθώς και όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ.
  • Από το 2015, η Επιτροπή έχει εκδώσει πέντε μείζονες δέσμες μεταρρυθμίσεων της φορολόγησης των εταιρειών για να ενισχύσει τη φορολογική διαφάνεια, να διασφαλίσει την πραγματική φορολόγηση όλων των εταιρειών και να συντονίσει την απόκριση της ΕΕ κατά του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού. Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις μεταρρύθμισης συμφωνήθηκαν ταχύτατα από τα κράτη-μέλη, ενώ κάποιες, όπως η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις ευνοϊκές φορολογικές συμφωνίες (tax rulings), έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ.
  • Το θεματολόγιο της ΕΕ για τη φορολόγηση των εταιρειών εξέτασε και ευρύτερα το πώς μπορεί να οικοδομηθεί για το μέλλον ένα πιο βιώσιμο, φιλικό προς την ανάπτυξη και ισχυρό σύστημα φορολόγησης των εταιρειών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Έχοντας αυτό τον στόχο κατά νου, τον Οκτώβριο του 2016 η Επιτροπή πρότεινε την εκ νέου δρομολόγηση της κοινής ενοποιημένης βάσης φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ).
  • Σχετικά με τη φορολογική διαφάνεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, η Επιτροπή (συμπεριλαμβανομένης της Eurostat) συνεργάζεται με τα κράτη-μέλη, ώστε να βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος αξιολόγησης της έκτασης και του αντίκτυπου της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.