ΚΟΠ: Σε δύο φάσεις το νέο Πρωτάθλημα Cyta

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΟΠ στη σημερινή του συνεδρία ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό των Πρωταθλημάτων για την ποδοσφαιρική περίοδο 2020-2021 και έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

Το Πρωτάθλημα Cyta 2020-2021 θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 14 ομάδων σε δύο φάσεις, σε σύνολο 36 αγωνιστικών και είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στο Σαββατοκύριακο 22-23 Αυγούστου. 


Η σειρά των αγώνων για την πρώτη φάση θα οριστεί με κλήρωση πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος. Το ημερολογιακό πρόγραμμα του θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο και αφού πρώτα καθοριστεί το καλεντάρι της UEFA για την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Στόχος είναι όπως το Πρωτάθλημα Cyta ολοκληρωθεί στο τέλος Απριλίου 2021, αφού αρχές του Μάη η Κύπρος θα διοργανώσει την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων (U-17) της UEFA.

Στην πρώτη φάση οι αγώνες του Πρωταθλήματος είναι διπλοί και θα διεξάγονται σε δύο γύρους. Ο πρώτος αγώνας θα διεξάγεται υποχρεωτικά στην έδρα της μιας ομάδας και ο αγώνας του δευτέρου γύρου στην έδρα της άλλης. Μετά την λήξη της πρώτης φάσης οι δυο τελευταίες ομάδες στον πίνακα κατάταξής θα διαβαθμίζονται αυτόματα στη Β’ Κατηγορία.

Οι υπόλοιπες 12 ομάδες θα διαχωρίζονται ανάλογα με την θέση κατάταξης στον πίνακα του πρωταθλήματος σε δύο ομίλους των έξι. Οι πρώτες έξι ομάδες θα αποτελούν τον Α’ όμιλο και οι άλλες έξι τον Β’.

Στην δεύτερη φάση του Πρωταθλήματος για κάθε όμιλο ξεχωριστά θα διεξάγονται διπλοί αγώνες στις έδρες των διαγωνιζομένων ομάδων. Για τον Α’ όμιλο θα διεξάγονται αγώνες για την κατάταξη των ομάδων στις θέσεις 1-6 και στο Β’για τις θέσεις 7-12.

Όλες οι ομάδες ανεξάρτητα από τον όμιλο στον οποίο θα αγωνιστούν θα διατηρούν τους βαθμούς που θα κερδίσουν στην πρώτη φάση του Πρωταθλήματος.

Η σειρά των αγώνων για την δεύτερη φάση καθορίζεται για κάθε όμιλο ως εξής:

1η αγωνιστική: 6-1, 2-5, 4-3

2η αγωνιστική: 5-6, 1-4, 3-2

3η αγωνιστική: 6-4, 2-1, 5-3

4η αγωνιστική: 1-5, 4-2, 6-3

5η αγωνιστική: 3-1, 2-6, 5-4

6η αγωνιστική: 1-6, 5-2, 3-4

7η αγωνιστική: 6-5, 4-1, 2-3

8η αγωνιστική: 4-6, 1-2, 3-5

9η αγωνιστική: 5-1, 2-4, 3-6

10η αγωνιστική: 1-3, 6-2, 4-5

Πρωταθλήτρια ομάδα θα αναδειχθεί εκείνη που θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βαθμών κατά το τέλος της δεύτερης φάσης του πρωταθλήματος από εκείνες που θα αγωνίζονται στον Α’ όμιλο.

Μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της δεύτερης φάσης του Πρωταθλήματος Cyta, θα διαβαθμίζονται και οι δύο τελευταίες ομάδες από την τελική κατάταξη του Β’ ομίλου, οι οποίες κατά την αμέσως επόμενη περίοδο θα αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας.

Β’ Κατηγορία

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 18 ομάδων σε δύο γύρους και θα αρχίσει το Σαββατοκύριακο 12-13 Σεπτεμβρίου 2020. Η σειρά των αγώνων θα οριστεί με κλήρωση πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα ισχύει η αυτόματη άνοδος των δύο πρώτων ομάδων στην τελική κατάταξη και η διαβάθμιση των έξι τελευταίων.

Γ’ Κατηγορία

Το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή 16 ομάδων σε δύο γύρους και θα αρχίσει στο Σαββατοκύριακο 19-20 Σεπτεμβρίου 2020. Μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα ισχύσει η αυτόματη άνοδος των δύο πρώτων ομάδων και η διαβάθμιση των έξι τελευταίων στην Επίλεκτη Κατηγορία ΣΤΟΚ.