Σε δύο Συνόδους Κορυφής της ΕΕ θα συμμετάσχει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

O Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα συμμετάσχει σε δύο Συνόδους Κορυφής, τόσο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και της ΕΕ-ASEAN, στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη βδομάδα, ενώ θα έχει επίσης διμερής συνάντηση με την Πρόεδρο της Σλοβακίας.

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, Ανδρέα Ιωσήφ, τη Δευτέρα, στις 12:45μμ, o Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Σλοβακίας, Zuzana Čaputová.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκφράσει τη βαθιά του εκτίμηση για τη στάση αρχών που τηρεί η Σλοβακία στο Κυπριακό, αλλά και την προσήλωση της χώρας στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Σλοβακίας για τις συνέπειες της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής του 1974, και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κύπρος και Σλοβακία διατηρούν άριστες σχέσεις, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο. Επιπλέον, η Σλοβακία συμμετέχει στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ενώ ενθαρρύνει και προωθεί το διάλογο μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, σημείωσε ο κ. Ιωσήφ.

Πρόσθεσε πως στις 6:30μμ της ίδιας μέρας, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση με τίτλο «Ημέρα Κύπριου Αθλητή». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει χαιρετισμό και θα τιμήσει αθλητές και αθλήτριες που έλαβαν μέρος σε διεθνείς αγώνες το 2022.

Την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ASEAN, η οποία έχει ως κυριότερο στόχο την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου και την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Την Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τη συμμετοχή των 27 ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ και των Προέδρων των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Στην ατζέντα της επικείμενης Συνόδου βρίσκονται, μεταξύ άλλων, οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, θέματα ενέργειας και οικονομίας, ζητήματα που άπτονται των εξωτερικών σχέσεων της Ένωσης αλλά και του τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, καθώς επίσης και οι σχέσεις της ΕΕ με τους εταίρους της Νότιας Γειτονίας.

Την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου, στις 8μμ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα παρευρεθεί στην ετήσια χοροεσπερίδα του σωματείου «Κορμακίτης».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.