Σε δυόμιση χρόνια μπαίνει ο «Ευαγόρας» στους δήμους

Τον Σεπτέμβριο του 2023 θα τεθεί σε λειτουργία το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα για τους Δήμους της Κύπρου «Ευαγόρας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, κατά τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος, έκανε λόγο για φιλόδοξο, πρωτοποριακό και σημαντικό άλμα στην εποχή της ψηφιοποίησης. Τόνισε ότι η πανδημία έχει αναδείξει την επιτακτική ανάγκη για παροχή εξ’ αποστάσεως υπηρεσιών στους πολίτες. Επισήμανε ότι το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα για τους Δήμους, θα συμβάλει στην αποστολή της τοπικής αυτοδιοίκησης, βάζοντας τέλος στα προβλήματα της γραφειοκρατίας αλλά και τη μεγάλη ανομοιομορφία που υπάρχει σήμερα ανάμεσα στις ηλεκτρονικές διαδικασίες των Δήμων.

Enosi Dimon Evagoras Vyras 7 Scaled

Ο κ. Βύρας σημείωσε ότι το εγχείρημα ήταν κάθε άλλο παρά μια απλή διαδικασία, αφού το σύστημα αυτό ανταποκρίνεται στις διαφορετικές ανάγκες και ιδιομορφίες που έχουν οι διάφοροι δήμοι, συμπεριλαμβανομένων και των κατεχόμενων δήμων. Όπως είπε πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο παρέχει τη δυνατότητα κάλυψης όλων των υπηρεσιών όλων των Δήμων ανεξαιρέτως, είτε αυτό αφορά υπηρεσίες γραμματείας, οικονομικής υπηρεσίας και τεχνικών υπηρεσιών. Πρόσθεσε ότι το νέο σύστημα θα αναδιοργανώσει τις εσωτερικές διαδικασίες των δήμων με στόχο την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και τη βέλτιστη χρήση των πόρων, όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Ακόμα τόνισε ότι θα συνδράμει μελλοντικά στην ομαλή σύνδεση των δημοτικών ψηφιακών υπηρεσιών με άλλες κρατικές ψηφιακές υπηρεσίες, αυτοματοποιώντας διαδικασίες, οι οποίες σήμερα είναι πολύπλοκες και χρονοβόρες.

Παράλληλα, ο κ. Βύρας ξεκαθάρισε ότι το ψηφιακό σύστημα θα βοηθήσει στο μέλλον σε περίπτωση συνένωσης δήμων και κοινοτήτων.

Enosi Dimon Evagoras Vyras 6 Scaled

Από την πλευρά του, ο Συντονιστής του έργου «Ευαγόρας» και λειτουργός της Ένωσης Δήμων Χριστόδουλος Ρουσιά τόνισε ότι το έργο θα κοστίσει δυο εκατομμύρια 410 χιλιάδες ευρώ. Το 85% του ποσού θα αντληθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ και το 15% από τους Δήμους. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ.
Παρουσιάζοντας το έργο, ο κ. Ρουσιά είπε ότι έχει αρχίσει η υλοποίηση του προγράμματος τον Ιανουάριο του 2021 και το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα των υπηρεσιών, θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία σε 32 μήνες (Σεπτέμβριος 2023).

Τόνισε ότι θα υπάρχει πύλη παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και θα επιτρέπει την εύκολη και άμεση πρόσβαση. Στόχος είναι η αποτελεσματικότητα στην παροχή υπηρεσιών καθώς σήμερα κάποιες πληροφορίες τηρούνται σε χαρτί με αποτέλεσμα να υπάρχει περισσότερη γραφειοκρατία. Στο σύστημα, θα περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες των δήμων, θα υπάρχουν ηλεκτρονικές πληρωμές και υπηρεσίες. Επίσης είπε ότι στόχος του συστήματος είναι η ελαχιστοποίηση της επιτόπιας παρουσίας των δημοτών σε διάφορες υπηρεσίες, αυτοματοποίηση των διαδικασιών.

Enosi Dimon Evagoras Vyras 4 Scaled

Οι υπηρεσίες που θα προσφέρει ο «Ευαγόρας»

Ανάμεσα σε άλλα θα μηχανογραφηθούν οι υπηρεσίες που αφορούν την έκδοση πολεοδομικών αδειών, αδειών οικοδομής, πιστοποιητικό έγκρισης και ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων, ενώ θα υπάρχουν υπηρεσίες για τη συλλογή αποβλήτων, για τον καθαρισμό οικοπέδων, για την καταπολέμηση των τρωκτικών και κουνουπιών, για τη διαχείριση των οχληριών/ παραπόνων και επιθεωρήσεις υποστατικών.
Ακόμα, θα υπάρχει ευρύ φάσμα υπηρεσιών που θα αφορά τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους πολίτες όπως η πληρωμή τελών, φόρων και αδειών, τη διαχείριση αιτημάτων των πολιτών και η απάντηση θα είναι άμεση, ενώ οι πληρωμές και χρεώσεις θα γίνονται άμεσα και σε δυνατό χρόνο. Για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων, θα υπάρχουν διάφορες πληροφορίες όπως για τα αναλώσιμα που χρησιμοποιούνται από τον Δήμο ενώ για τις δημόσιες συμβάσεις θα υπάρχει ένα εργαλείο που θα επιτρέπει την παρακολούθηση από την αρχή της προκήρυξης των συμβάσεων.

Για τις φορολογίες, θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής φορολογιών, ενώ θα υπάρχει έλεγχος εισπράξεων και καθυστερημένων οφειλών.
Για τους πολιτικούς γάμους, θα υπάρχει ενημέρωση για την διαθεσιμότητα των χώρων και για τις ημερομηνίες, η ηλεκτρονική υποβολή ενδιαφέροντος για τέλεση πολιτικού γάμου και μετά από την εσωτερική διαδικασία που θα γίνεται, θα εγκρίνονται τα απαραίτητα πιστοποιητικά για τη τέλεση του γάμου.

Enosi Dimon Evagoras Vyras 3 Scaled

Για τα θέματα τροχονομίας, θα υπάρχει εργαλείο για διαχείριση των καταγγελιών που γίνονται, η παρακολούθηση της έκδοσης εξωδίκων, η πληρωμή τους ενώ οι λειτουργοί των δήμων θα έχουν στη διάθεσή τους κινητό εξοπλισμό που θα μπορεί να τακτοποιήσει τον παραβάτη.

Τα οφέλη από τον «Ευαγόρα» είναι ανάμεσα σε άλλα η μείωση της γραφειοκρατίας και η αύξηση της παραγωγικότητας, η βελτίωση της αποδοτικότητας των Δήμων, η τυποποίηση των διαδικασιών ενώ μειώνεται το λειτουργικό κόστος.

Enosi Dimon Evagoras Vyras 2 Scaled

Γιατί ονομάστηκε «Ευαγόρας»;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, το όνομα «Ευαγόρας» ταιριάζει γάντι στο εγχείρημα, αφού όπως ο ιστορικός βασιλιάς της αρχαίας Σαλαμίνας οραματίστηκε και επιχείρησε την ενοποίηση των βασιλείων της Κύπρου, έτσι και ο σύγχρονος ψηφιακός «Ευαγόρας» της Ένωσης Δήμων, οδηγεί τους Δήμους ομοιόμορφα σε μια νέα σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη ψηφιακή εποχή, με τη δημιουργία ενός κεντρικού δημοτικού πληροφοριακού συστήματος.
Ακόμα ανέφερε ότι στόχος είναι η παροχή υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος για τον πολίτη. Σημείωσε δε ότι η ιδέα δε γεννήθηκε πρόσφατα αλλά είναι κάτι που μελετάται και αναπτύσσεται εδώ και μια δεκαετία.

Enosi Dimon Evagoras Vyras 1 Scaled

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.