Στενή συνεργασία Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου με δήμους

Στην εφαρμογή πολυ-επίπεδων προγραμμάτων για ανήλικους, που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και των οικογενειών τους έχει προχωρήσει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, σε συνεργασία με δήμους όλων των επαρχιών.

Συγκεκριμένα, τα προγράμματα αυτά που άρχισαν να εφαρμόζονται τον Δεκέμβριο και είναι διάρκειας ενός έτους απευθύνονται σε παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο, μαθητές/στρατιώτες σε πειραματική χρήση νόμιμων και παράνομων ουσιών, παιδιά φυλακισμένων, ψυχικά ασθενών γονιών, παιδιά με γονείς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ουσίες εξάρτησης, που έχουν δεχθεί/ δέχονται οποιασδήποτε μορφής κακοποίηση, παιδιά υπό την επιμέλεια του κράτους, παιδιά μετανάστες καθώς και σε παιδιά/ εφήβους με παραβατική συμπεριφορά.

Το πρόγραμμα «Αντεξάρτηση» στη Λάρνακα

Στην επαρχία Λάρνακας από τον Δεκέμβριο άρχισε να εφαρμόζεται το προληπτικό πρόγραμμα «Αντεξάρτηση» (Ask AntiAdd). Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αρχικά θα εντοπίσει τις ευάλωτες ομάδες των ανηλίκων, ώστε να προσφέρει επαρκή στήριξη και προληπτική φροντίδα τόσο στους ίδιους όσο και στις οικογένειές τους. Το πρόγραμμα ενσωματώνει διαδικασίες, μηχανισμούς, και εργαλεία ικανά για να καταγράψουν και να αναλύσουν τις μορφές και τα μεγέθη αποδοτικότητας των προληπτικών παρεμβάσεων που θα εφαρμόσει. Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις, αφορούν την ενημέρωση του πληθυσμού στόχου, αξιοποίηση των δημοτικών και κοινοτικών πόρων προληπτικής φροντίδας στην εξάρτηση, επιλογή ομάδων παρέμβασης και δράσεις προληπτικής φροντίδας, όπως παροχή περιοδεύουσας συμβουλευτικής, που θα παρέχει αξιολογήσεις μαθησιακών δυσκολιών, συναισθηματικών και συμπεριφορών προβλημάτων, καθοδήγηση και συμβουλευτική γονέων σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο και μηνιαίες ομαδικές συναντήσεις γονέων βιωματικού σεμιναρίου.

Από την εξερεύνηση της φύσης μέχρι κοινωνικές εκδηλώσεις

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν επίσης επιπρόσθετες δράσεις όπως εξερεύνηση της φύσης, προγράμματα σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών για την προστασία της χελώνας καρέτακαρέτα, δράσεις σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου, για επιδείξεις με εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης ναρκωτικών και επιπλέον ομαδικές συναντήσεις παιδιών ή γονέων που θα ανταποκρίνονται στην ευαλωτότητα των ατόμων. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης η διοργάνωση εκδηλώσεων και προσφορά δώρων κοινωνικής αντιστάθμισης για άπορα παιδιά, όπως για παράδειγμα πάρτι γενεθλίων, δώρα ονομαστικών εορτών, δώρο πρωτοχρονιάς κ.ά.

Μαρίνα Κουμάστα