Σε εφαρμογή τα μέτρα στη Λάρνακα από σήμερα – Δραματική αύξηση των κρουσμάτων

Οι εν ενεργεία αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε κάτι μεγαλύτερο ανέφερε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφηκε το τελευταίο 24ωρο στις ελεύθερες περιοχές. Εντοπίστηκαν 36 νέα περιστατικά. Συγκεκριμένα, τα 18 αφορούν ποδοσφαιριστές και παράγοντες του Εθνικού Άχνας, ενώ τα 3 είναι από το οικογενειακό περιβάλλον ατόμου της ομάδας. Επίσης, 5 άτομα προέκυψαν μετά από τεστ που έγιναν σε εργαζόμενους εταιρείας. Οι 4 είναι Τσέχοι που ήρθαν στην Κύπρο για εκπαίδευση από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Αυτά είναι τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν στη Λάρνακα

Ακόμα ένα κρούσμα αφορά Βρετανίδα που διαμένει μόνιμα στην Κύπρο και ένα άτομο που ήρθε από τον Λίβανο. Παράλληλα, θετική στον ιό είναι μια νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Λάρνακας και μια μαθήτρια στο Ειδικό Σχολείο της Λάρνακας, η οποία έκανε την εξέταση στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου. Ακόμα, καταγράφηκαν 4 περιστατικά από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης εκ των οποίων τα 3 είναι επαφές ποδοσφαιριστή της Σαλαμίνας ενώ εντοπίστηκε και ένα άτομο που ήρθε από το Λονδίνο. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 1,654.

Στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το οποίο λειτουργεί ως νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 12, εκ των οποίων το ένα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Τίθενται από σήμερα σε ισχύ και για περίοδο δύο εβδομάδων, επιπρόσθετα μέτρα για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Λάρνακα. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η παρουσία σε συναθροίσεις προσώπων σε οικίες και δημόσιους χώρους συναθροίσεων, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων.

Στους χώρους εστίασης, ο μέγιστος αριθμός προσώπων ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, ο εκκλησιασμός και άλλες μορφές θρησκευτικής λατρείας, καθώς και θρησκευτικές τελετές, τελούνται με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα. Απαγορεύεται ωστόσο το cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις.

Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα. Επίσης, επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων στη Λάρνακα, χωρίς την παρουσία θεατών και η λειτουργία κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων, με μέγιστο αριθμό προσώπων τα 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 σε εξωτερικούς χώρους. Την ίδια ώρα, αρχίζει άμεσα ο δειγματοληπτικός εργαστηριακός έλεγχος σε 3 χιλιάδες άτομα στην Λάρνακας.

Στο μεταξύ, σύσκεψη μεταξύ του Υπουργού Υγείας και της ηγεσίας της ΚΟΠ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 9 το πρωί, με αφορμή τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στις ομάδες του Εθνικού Άχνας και της Νέας Σαλαμίνας.

Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Να ανησυχήσουμε αν συνεχίσει και τις επόμενες μέρες

Οι εν ενεργεία αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε κάτι μεγαλύτερο ανέφερε ο καθηγητής μοριακής ιολογίας Πέτρος Καραγιάννης, αναφερόμενος στις δυο μεγάλες αλυσίδες στις ομάδες του Εθνικού Άχνας και της Νέας Σαλαμίνας. Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι το πρόβλημα είναι σε συγκεκριμένη περιοχή και δεν είναι γενικό, κάνοντας λόγο για έξαρση του ιού στην Λάρνακα.

Ο κ. Καραγιάννης σημείωσε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα και πιο αυστηρά με στόχο την αντιμετώπιση των αλυσίδων μετάδοσης. Επίσης, εξέφρασε την άποψη ότι αν τις επόμενες 2-3 μέρες εξακολουθούν να καταγράφονται ημερησίως πέραν των 15 κρουσμάτων θα πρέπει να ανησυχήσουμε ιδιαίτερα. Σε ότι αφορά τη νοσηλεύτρια η οποία βρέθηκε θετική στον ιό στο νοσοκομείο Λάρνακας, είπε ότι αυτή την φορά δεν πρέπει να αυτοπυροβοληθούμε και να κλείσουμε θαλάμους.

Στόχος πρόσθεσε, είναι να σπάσουν οι αλυσίδες μετάδοσης αλλά και να περιοριστούν οι εισαγωγές από τον κορωνοϊό. Σχολιάζοντας το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα επιτρέψει τη δοκιμή εμβολίων κατά του κορωνοϊού σε εθελοντές οι οποίοι θα μολυνθούν εσκεμμένα με τον SARS-Cov-2, είπε ότι είναι ηθικά επιτρεπτό εφόσον οι εθελοντές υπογράψουν ότι συμφωνούν να το κάνουν.

Όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον Κόσμο και όλη την επικαιρότητα στο dialogos.com.cy