Σε εφιαλτική πρόκληση μετατρέπεται η πανδημία του κορονοϊού για την Τουρκία

  • Έντονες αναταράξεις στην ήδη εύθραυστη οικονομία και στην πολιτική, ενώ έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι προκλήσεις και οι πιέσεις στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας

Του συνεργάτη μας Βαγγέλη Αρεταίου

Σε εφιαλτική πρόκληση μετατρέπεται η πανδημία του κορονοϊού για την Τουρκία, καθώς ο ιός δείχνει να εξαπλώνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς προκαλώντας έντονες αναταράξεις τόσο στην ήδη εύθραυστη οικονομία όσο και στην πολιτική.

Γιατροί και αναλυτές στην Τουρκία εκτιμούν ότι ο χειμώνας θα είναι πολύ δύσκολος λόγω της πανδημίας και προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που θα έχει η αναμενόμενη έξαρση του ιού στο σύστημα υγείας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του έχουν επιλέξει από την αρχή της πανδημίας να μην προβούν σε καθολικό lockdown και όπως όλα δείχνουν η στάση τους αυτή θα συνεχιστεί παρά τις εκκλήσεις ειδικών για την ανάγκη έστω και τοπικών lockdowns σε μεγάλη κλίμακα.

Η πανδημία ασκεί μεγάλες πιέσεις στον Τούρκο Πρόεδρο, καθώς αυξάνει τις δυσκολίες της οικονομίας και παράλληλα πλήττει την αξιοπιστία της κυβέρνησής του στα μάτια των Τούρκων πολιτών. Και αυτό σε μια στιγμή κατά την οποία έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι προκλήσεις και οι πιέσεις στην εξωτερική πολιτική της Άγκυρας.

Αναλυτές και διπλωμάτες εκτιμούν ότι οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων στους κόλπους της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν, διαδραματίζουν πλέον τον πιο σημαντικό παράγοντα που καθορίζει τις κινήσεις του Τούρκου Προέδρου.

 

COVID-19 και εξασθένιση κομμάτων

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, Σινάν Αντίαμαν, η Τουρκία έχει «επιστρέψει στο σημείο αφετηρίας για την καταπολέμηση της πανδημίας. Γι’ αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος  απαιτεί συνεχώς περιορισμούς στην κοινωνική κινητικότητα», όπως ανέφερε η εφημερίδα Gazeteduvar.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επεσήμανε ότι ασκούνται μεγάλες πιέσεις στις μονάδες εντατικής θεραπείας και ότι η κατάσταση σε ορισμένες επαρχίες είναι πολύ δύσκολη.

Ο Ιατρικός Σύλλογος καθώς και τοπικές ιατρικές ενώσεις έχουν γίνει ιδιαίτερα μαχητικοί τις τελευταίες βδομάδες, καλώντας επίμονα την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυστηρά και σε μεγάλης κλίμακας μέτρα περιορισμών, προκαλώντας έντονη δυσφορία και εκνευρισμό στην κυβέρνηση, αλλά και στον Ντεβλέτ Μπαχτσελί και το ΜΗΡ.

O Ντεβλέτ Μπαχτσελί εξαπέλυσε μετωπική επίθεση εις βάρος του Ιατρικού Συλλόγου, ενώ την ίδια ώρα τα ποσοστά του κόμματός του, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, έχουν μειωθεί στο 6,5%.

Τούρκοι αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αποφύγει lockdowns για να στηρίξει την οικονομία, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης καθώς οι γνώμες είναι διαφορετικές ανάμεσα σε διαφορετικές ομάδες του κυβερνητικού χώρου.

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν ότι έχει μειωθεί πολύ η εμπιστοσύνη των πολιτών στους επίσημους αριθμούς κρουσμάτων, σε σχέση με τους πρώτους μήνες της πανδημίας και αυτό καταγράφεται συστηματικά από δημοσκοπήσεις.

Όπως καταγράφεται και η διαρκής εξασθένιση του ΑΚΡ, ενώ ακόμα η δημοτικότητα του Ταγίπ Ερντογάν παραμένει οριακά μεγαλύτερη από τους επίδοξους αντιπάλους του.

 

Οι εσωτερικές ισορροπίες

 

Η πορεία της πανδημίας στην Τουρκία εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμα πιο δυσμενής τους επόμενους μήνες και αυτό αυξάνει πολύ τις πιέσεις στον Ταγίπ Ερντογάν σε όλα τα μέτωπα.

Η οικονομία είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος του Τούρκου Προέδρου και αυτό είναι, σύμφωνα με πηγές στην Τουρκία, ο βασικός λόγος για τον οποίο η Άγκυρα στέλνει έστω και αμφίσημα μηνύματα στο μέτωπο της νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς ελπίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου η ΕΕ θα δώσει ορισμένα “καρότα” στην Τουρκία.

Οι προσδοκίες της Άγκυρας είναι πρώτον ότι η ΕΕ δεν θα λάβει νέες κυρώσεις, κάτι που θα δώσει ακόμα ένα αρνητικό μήνυμα στις αγορές και δεύτερον, και πολύ σημαντικό, ότι θα δοθούν κάποιες σοβαρές προοπτικές όσον αφορά την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης.

Τα “καρότα” αυτά της ΕΕ στα οποία ελπίζουν ορισμένοι κύκλοι στην Άγκυρα εικάζεται από πολλούς αναλυτές ότι διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στα βήματα αποκλιμάκωσης που έκανε η Τουρκία με το Ορούτς Ρέις. Ωστόσο, οι ίδιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι πιο σκληροί του καθεστώτος καραδοκούν και σε περίπτωση που η Τουρκία δεν λάβει αυτά που θα ήθελε στη Σύνοδο Κορυφής, οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Άγκυρα είναι πολύ πιθανόν να αλλάξουν πάλι εις όφελος των σκληρών.

Αυτό άλλωστε είναι και το βασικό ερώτημα που ταλανίζει αναλυτές στην Τουρκία, αλλά και στις Βρυξέλλες: Πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα στην περίπτωση που τα “καρότα” της ΕΕ δεν ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Τουρκίας.

Στους κύκλους αναλυτών και διπλωματών ενισχύεται όλο και περισσότερο η άποψη ότι ουσιαστικός αποδέκτης των πολιτικών του Τούρκου Προέδρου είναι οι διαφορετικές πτέρυγες στους κόλπους της κυβέρνησής τους όπου οι ισορροπίες θεωρούνται εύθραυστες. Η κοινή γνώμη και οι ψηφοφόροι είναι και αυτοί αναμφισβήτητα σημαντικοί στην ευρύτερη εξίσωση εξουσίας στην Άγκυρα, αλλά οι εσωτερικές δυναμικές στους κόλπους του καθεστώτος θεωρούνται πλέον ότι ρίχνουν τη σκιά τους στις κινήσεις και αποφάσεις του Τούρκου Προέδρου.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News