Σε εκκρεμότητα η ασφάλεια των παιδιών νηπιαγωγείου – Αδράνεια για παιδικά καθίσματα στα λεωφορεία

Πλήρης αδράνεια στο θέμα της τοποθέτησης καθισμάτων στις διακινήσεις με λεωφορεία

Αν και βρισκόμαστε λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ωστόσο ένα πολύ σοβαρό θέμα που αφορά την ασφάλεια παιδιών νηπιακής ηλικίας κατά τη διακίνησή τους εκτός σχολείου με λεωφορεία, εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα με ό,τι αρνητικό μπορεί να συνεπάγεται, πρωτίστως για τα ίδια τα παιδιά και βέβαια με τους γονείς να εκφράζουν έντονες ανησυχίες.

Η σχετική πρόταση νόμου με θέμα τη χρήση συστημάτων ασφαλείας για παιδιά και συγκράτησης παιδικών καθισμάτων κατά τις μετακινήσεις με λεωφορεία, συζητήθηκε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, όπου το ΑΚΕΛ διατύπωσε έντονα τη θέση ότι η εφαρμογή του νόμου θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα. Όπως διευκρίνισε στη «Χαραυγή» ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής, Κώστας Κώστα, η νομοθεσία αφορά κατά κύριο λόγο τη διακίνηση για εκδρομές και αφορά παιδιά κάτω των 6 ετών. Μεταξύ των ζητημάτων που είχαν τεθεί ήταν το ποιος θα εφαρμόζει το νόμο, ποιος θα τοποθετεί τα καθίσματα, χωρίς όμως κανένας να αναλαμβάνει την ευθύνη.

Ειδικότερα, οι λεωφορειούχοι έλεγαν ότι δεν είναι δική τους ευθύνη, οι Σύνδεσμοι Γονέων ότι θα πρέπει να αναλάβουν οι δάσκαλοι, οι οποίοι με τη σειρά τους δεν αναλάμβαναν. Κάποιες εισηγήσεις και επισημάνσεις που έγιναν εκ μέρους του ΑΚΕΛ δεν εισακούστηκαν και όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο νόμος διαπιστώθηκαν τα προβλήματα οπότε αναστάλθηκε η εφαρμογή του νόμου μέχρι το καλοκαίρι του 2019 με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε με κανονισμούς που θα επιλύουν το πρόβλημα. Μέχρι σήμερα όμως, το Υπουργείο δεν έκανε τίποτα και παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί από την Επιτροπή Μεταφορών το θέμα εξακολουθεί να εκκρεμεί λόγω της ανικανότητας των αρμοδίων να το επιλύσουν.

Τονίζοντας ότι η μοναδική έγνοια όλων είναι η ασφάλεια των παιδιών και αποτελεί αδήριτη ανάγκη η λήψη όλων εκείνων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλειά τους, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επισημαίνει ότι εκτός των άλλων, λόγω αυτής της αδράνειας και της εκκρεμότητας του θέματος, αν και είμαστε λίγο πριν την έναρξη ακόμα μιας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά είναι εγκλωβισμένα αφού δεν μπορούν να πάνε μια εκδρομή ή να μετακινηθούν για μια πρόβα σε εκδηλώσεις που διοργανώνονται.

 

Χρήστος Χαραλάμπους