Παραμένει θολό το τοπίο, με την κυβέρνηση να θέλει να κλείσει τη στρόφιγγα
Σε ένα μήνα θα επανέλθει η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής για να συνεχίσει τη συζήτηση των νομοσχεδίων που αφορούν τους 30μηνους εκπαιδευτικούς.
Το ένα νομοσχέδιο έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Παιδείας και αποσκοπεί στο κλείσιμο της στρόφιγγας για τους αορίστου χρόνου. Συγκεκριμένα, η τροποποίηση προνοεί όπως καταργηθεί η δυνατότητα διορισμού σε έκτακτη βάση εκπαιδευτικού με σύμβαση πέραν των 24 μηνών και κανενός η σύμβαση δεν θα μπορεί να ανανεωθεί πέραν των 24 μηνών ούτως ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα διεκδίκησης της μετατροπής της απασχόλησης εκπαιδευτικού σε απασχόληση αορίστου διαρκείας.
Το δεύτερο αφορά πρόταση του βουλευτή του ΔΗΚΟ Πανίκου Λεωνίδου για δημιουργία τρίτου καταλόγου εκπαιδευτικών και αφορά τη ρύθμιση των εκπαιδευτικών που εργάζονται στο δημόσιο σχολείο και που έχουν συνολική υπηρεσία πέραν των 30 μηνών.
Δηλαδή εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου να καταστούν όλοι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν συμπληρώσει συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία 30 μηνών στο δημόσιο σχολείο είτε ως συμβασιούχοι, είτε ως έκτακτοι, είτε ως αντικαταστάτες, ανεξάρτητα εάν αυτή η υπηρεσία ήταν διαρκής ή διακοπτόμενη.
Επίσης η πρόταση θα ρυθμίσει την πλήρωση των έκτακτων θέσεων από τους εκπαιδευτικούς που θα καταστούν αορίστου χρόνου και τη δημιουργία ειδικού καταλόγου Εκπαιδευτικών Αορίστου Χρόνου, με καθορισμένα κριτήρια που θα ρυθμίζουν τη σειρά κατάταξης και θα συμφωνηθούν σε μεταγενέστερο στάδιο. Από την πλευρά της η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Αίγλη Παντελάκη, είπε ότι οι κατηγορίες που δικαιούνται να κατοχυρωθούν ως αορίστου χρόνου, με βάση τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας είναι οι εκπαιδευτικοί που έχουν συμπληρώσει 30 μήνες υπηρεσία από ετήσιες συμβάσεις και όσοι συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας όταν συμπεριληφθεί και η υπηρεσία τους από το ειδικό καθεστώς που παραχωρήθηκε με τους αναπληρωματικούς διορισμούς. Επανέλαβε πως δεν μπορεί να συνεχιστεί η παραγωγή ατόμων αορίστου χρόνου διότι αυτό θα αντιστρατευόταν τη φιλοσοφία και τους στόχους του Νέου Συστήματος Διορισίμων.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Παναγιώτης Αντωνίου, χαρακτήρισε επικίνδυνο να δημιουργηθεί ένας τρίτος κατάλογος, ως κατάλογος αορίστου χρόνου. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Φίλιος Φυλακτού, τόνισε ότι το 24μηνο που προτείνεται από το Υπουργείο Παιδείας καταστρατηγεί και τον κατάλογο διοριστέων τον σημερινό, καταστρατηγεί και τη φιλοσοφία του νέου συστήματος διορισμού και πρόσθεσε ότι αν δεν βρουν μία λύση, το νέο σύστημα διορισμού έχει ημερομηνία λήξης.
Εισηγήθηκε μάλιστα όπως δημιουργηθεί μια τεχνοκρατική επιτροπή και τεχνική επιτροπή για να βρεθεί λύση μέχρι την επόμενη φορά που θα συζητηθεί το θέμα στην Επ. Παιδείας. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ αναφέρθηκε στις αδικίες που υφίστανται εκπαιδευτικοί οι οποίοι ενώ έχουν αρκετά χρόνια σύμβασης μένουν εκτός σχολείων και στην ανεργία. Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου, σημείωσε ότι καμία αναβάθμιση δεν έχει γίνει στην τεχνική εκπαίδευση.
Ελένη Κωνσταντίνου
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.