Σε ένα μήνα τελειώνει η πρώτη φάση

Συνεχίζεται εντατικά η αποσυναρμολόγηση των εγκαταστάσεων της ΚΕΤΑΠ

Περίπου σε ένα μήνα υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του ξηλώματος των εγκαταστάσεων της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών στη Λάρνακα. Οι εργασίες άρχισαν στις 26 Ιανουαρίου 2017 και όπως πληροφορούμαστε έχουν ήδη φτάσει σχεδόν στα μισά του δρόμου σε ό,τι αφορά τη χωρητικότητα. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ξηλωθεί 8 από τις 22 δεξαμενές που προβλέπονται στην πρώτη από τις τρεις φάσεις, οι οποίες όμως καλύπτουν σχεδόν τη μισή χωρητικότητα από τις συνολικά 137 χιλιάδες κυβικά μέτρα. Το έργο, το οποίο υλοποιεί η ιταλική εταιρεία General Smontaggi βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος, αφού η πρώτη φάση προβλέπεται να τελειώσει σε 4 μήνες.

Οι δεξαμενές και η υποστηρικτική υποδομή της ΚΕΤΑΠ είναι στην ουσία ανενεργά από τον Αύγουστο του 2015, αφού τα κρατικά αποθέματα μεταφέρθηκαν στο Βασιλικό από τότε και έχει ξεκινήσει το ξήλωμα με το παραλιακό μέτωπο να παίρνει ανάσα από το 1972 όταν είχε αρχίσει λειτουργία το Κυπριακό Διυλιστήριο Πετρελαίου. Το διυλιστήριο σταμάτησε τη λειτουργία του το 2004 μετά την απόφαση για μετατροπή των εγκαταστάσεων σε χώρους αποθήκευσης έτοιμων προϊόντων.

Η πρώτη φάση αφορά την αποσυναρμολόγηση δεξαμενών συνολικής χωρητικότητας 137 χιλιάδων κυβικών μέτρων καυσίμων, καθώς και δικτύου σωληνώσεων συνολικού μήκους 7 χιλιομέτρων.

Η δεύτερη φάση θα επικεντρωθεί και σε μετρήσεις για τα επίπεδα ρύπανσης του εδάφους και στην απορρύπανση, ενώ στην τρίτη φάση θα ξηλωθούν η μονάδα ασφάλτου, το χημείο και τα αγκυροβόλια.

Η απομάκρυνση των κρατικών εγκαταστάσεων είναι μόνο το πρώτο από τα τρία βήματα που χρειάζονται για οριστική απαλλαγή της παραλίας από τις εγκαταστάσεις, αφού απομένει ακόμα η μετακίνηση των ιδιωτικών εταιρειών υγρών καυσίμων και των εγκαταστάσεων υγραερίου. Για τις ιδιωτικές εγκαταστάσεις, δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης το οποίο έληξε στις 31 Ιανουαρίου 2017 και οι εταιρείες υγρών καυσίμων, ως γνωστόν, έχουν εξασφαλίσει παράταση μέχρι τις 3 Μαρτίου του 2018.

Η συνολική έκταση που καλύπτουν οι εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών ανέρχεται σε 561.000 τετραγωνικά μέτρα. Από αυτά, 520.000 τ.μ βρίσκονται εντός δημοτικών ορίων Λάρνακας και οι υπόλοιπες 41.000 τ.μ. είναι σε όρια Λειβαδιών.

Από τις 520 χιλιάδες τ.μ. σε όρια Λάρνακας, οι 155.000 είναι η κρατική γη στην οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών. Η υπόλοιπη γη, δηλαδή 365 χιλιάδες τ.μ., ανήκει στις εταιρείες Πετρολίνα, Exxon Mobil Cyprus, ΕΚΟ Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου, Σύνεργκαζ και Ίντεργκαζ. Η κατανομή είναι ως εξής: τη μερίδα του λέοντος κατέχει ο Όμιλος Πετρολίνα με 200.000 τ.μ. και ακολουθούν η Exxon Mobil με 76.000 τ.μ. και η ΕΚΟ με 56.000 τ.μ. Η Σύνεργκαζ κατέχει 17.000 τ.μ. και η Ίντεργκαζ 15.000 τ.μ. γης.

Τι περιλαμβάνει το έργο
Με βάση τη Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον που υποβλήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος και τη σχετική Περιβαλλοντική Γνωμάτευση που εκδόθηκε το καλοκαίρι του 2016, θα διενεργηθούν κυρίως οι εξής ενέργειες:

  • Αποσυναρμολόγηση μεταλλικών δεξαμενών, του δικτύου σωληνώσεων, αφαίρεση αντλιών και όλου του λοιπού εξοπλισμού. Οι δεξαμενές είναι 33 στον αριθμό από τις οποίες οι 9 χρησιμοποιούνται από τη Μονάδα Ασφάλτου. Όλες καλύπτουν έκταση 80 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.
  • Κατεδάφιση όλων των κατασκευών από μπετόν, βάσεις δεξαμενών και αντλιών και στηρίγματα σωλήνων.
  • Κατεδάφιση όλων των κτιριακών εγκαταστάσεων όπως του κτιρίου διοίκησης, του χημείου, των αποθηκών, του μηχανουργείου, των υποσταθμών ηλεκτροδότησης κ.ά.
  • Αφαίρεση των σωλήνων στο σωληνοδιάδρομο κατά μήκος της παραλίας όπως και των μπετονένιων στηριγμάτων.
  • Αφαίρεση μονωτικών υλικών όπως αμίαντος, πετροβάμβακας και υαλοβάμβακας από τα υφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις.
  • Αφαίρεση των δύο αγκυροβολίων και του συστήματος πρόσδεσης.
  • Αφαίρεση των υποθαλάσσιων σωλήνων εκφόρτωσης των προϊόντων όπως και της σωλήνας εισαγωγής νερού στη δεξαμενή πυρόσβεσης (sea water intake).
  • Αφαίρεση των υπόγειων υδρορροών, του συστήματος αποχέτευσης ελαιωδών υγρών αποβλήτων του διαχωριστή και της δεξαμενής κατακράτησης.
  • Αφαίρεση υπόγειας καλωδίωσης.
  • Αφαίρεση των ασφάλτινων επιφανειών.
  • Εκταφή και απομάκρυνση των ποσοτήτων αμιάντου που βρίσκονται θαμμένες, περίπου από το έτος 1991, στο βόρειο τμήμα του τεμαχίου με αριθμό 952.

Ταυτόχρονα με το ξήλωμα τρέχει και η ετοιμασία του Σχεδίου Περιοχής για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής ανάμεσα στη Λάρνακα και τα Λειβάδια, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών. Το Σχέδιο Περιοχής καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση, η οποία φτάνει τα 4,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης! Από αυτά, 150 εκτάρια ή 1,5 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης είναι σε δημοτικά όρια Λάρνακας και 271 εκτάρια ή 2,7 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης είναι σε δημοτικά όρια Λειβαδιών.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy