…σε έναν κόσμο που τα παιδιά χαίρονται

Της
Ελένης Μαύρου

«Δεν γίνεται, κάτι καλό πρέπει να υπάρχει σε έναν κόσμο που τα παιδιά χαίρονται»… Αυτό μονολογεί ο Γέρος, στο συνταρακτικό έργο της καλής μου φίλης, Μαρίας Χρυσάνθου, «Ένας Γέρος, μια θάλασσα» που παρουσιάζει το Θέατρο ΑντίΛογος σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου. Μόνο που ο γέρος ψαράς αφηγείται τις ιστορίες των τεσσάρων μικρών αγοριών που τον συντροφεύουν, χωρίς να αντιλαμβάνεται πως είναι φαντάσματα. Γιατί, στην πραγματικότητα, τα τέσσερα αγόρια, ηλικίας 9, 10 και 11 χρόνων, σκοτώθηκαν το καλοκαίρι του 2014 από βλήμα που έριξε ισραηλινή κανονιοφόρος ενώ έπαιζαν ανυποψίαστα ποδόσφαιρο στην παραλία.

Όλο το έργο καταγράφει πραγματικές ιστορίες ανθρώπων – των Παλαιστινίων της Γάζας, της Ραμάλλας, της Χεβρώνας, της Ιερουσαλήμ, των προσφυγικών καταυλισμών… Ιστορίες των Παλαιστινίων που η διεθνής κοινότητα θυμάται μια φορά το χρόνο, στις 29 Νοεμβρίου, που κηρύχθηκε από τον ΟΗΕ Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης, ενώ όλες τις άλλες μέρες του χρόνου κλείνει τα μάτια μπροστά στα εγκλήματα του Ισραήλ.
Το 1947 με ψήφισμα του ΟΗΕ αποφασίστηκε η ίδρυση δύο κρατών στην ιστορική Παλαιστίνη και καθορίστηκε ειδικό διεθνές καθεστώς για την Ιερουσαλήμ. Το ψήφισμα αυτό εφαρμόστηκε μόνο σε ό,τι αφορά την ίδρυση του Ισραήλ. Πέρασαν ήδη 70 χρόνια από τη ”Νάκμπα”, τον μαζικό ξεριζωμό των Παλαιστινίων από τα πατρογονικά εδάφη τους το 1948. Με τη συνδρομή τότε των Βρετανών ισοπεδώθηκαν 415 παλαιστινιακά χωριά, σκοτώθηκαν πάνω από 10 χιλιάδες Παλαιστίνιοι, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Εκατομμύρια οι πρόσφυγες.

Και ο κατατρεγμός συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα παιδιά συνεχίζουν να πεθαίνουν στην Παλαιστίνη.
Από τις αρχές του 2018 μέχρι σήμερα, το Ισραήλ σκότωσε 52 παιδιά στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας και τραυμάτισε άλλα 39. Αυτή τη στιγμή, 239 ανήλικοι Παλαιστίνιοι κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές ως «κρατούμενοι ασφαλείας», ενώ, σύμφωνα με τη Unicef, κάθε χρόνο συλλαμβάνονται τουλάχιστον 700 ανήλικοι από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις. Μόλις προχθές, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη, απελευθερώθηκαν δύο 15χρονοι, ο Σάντι Φαράντ και ο Αχμέτ Ζαατάρι, που βρίσκονταν στη φυλακή για τρία χρόνια!

Η Γάζα είναι το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του σύγχρονου κόσμου και ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σχεδόν δύο εκατομμύρια άνθρωποι ζουν έγκλειστοι σε 365 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι μπουλντόζες ισοπεδώνουν τα πάντα για να κτιστούν νέοι οικισμοί. Για 37 σχολεία εκκρεμούν εντολές κατεδάφισης, ενώ πολλά παιδιά κάνουν μαθήματα σε σκηνές ή σε εξωτερικούς χώρους. Την Πέμπτη, η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσε ότι περίπου χίλιοι Παλαιστίνιοι που έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πυρά κατά μήκος του τείχους ασφαλείας, έχουν υποστεί μολύνσεις, οι οποίες δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, λόγω της έλλειψης φαρμάκων στον θύλακα, και κινδυνεύουν να μείνουν ανάπηροι για την υπόλοιπη ζωή τους.
Στη Λωρίδα της Γάζας εξελίσσεται μια γενοκτονία, για την οποία η διεθνής κοινότητα ψελλίζει απλώς αμήχανα κάποιες γενικότητες. Δείτε το προχθεσινό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ή τις εκκλήσεις προς όλους (!) να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ωσάν και οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των Παλαιστινίων ενάντια στη συνεχιζόμενη ισραηλινή βαρβαρότητα να βαραίνουν εξίσου.

Το παλαιστινιακό πρόβλημα βρίσκεται στην καρδιά της Μέσης Ανατολής. Η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και η εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ είναι επιτακτικές. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να σιωπά ή να κρατά ένοχα ίσες αποστάσεις.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy