Σε έντονο κλίμα η συζήτηση για τα Pandora Papers στο Ευρωκοινοβούλιο

Ιιδιαίτερα καυστική η παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Γεωργίου: Το νησί μου το κατοικούν άνθρωποι τίμιοι, του μεροκάματου και του μόχθου, με τις έγνοιες και τις αγωνίες τους» - Tο πρόβλημα είναι συστημικό. «Διαφθορά, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ως παράγωγα ενός σαθρού συστήματος»,


Έντονοι στις τοποθετήσεις τους ήταν αρκετοί ευρωβουλευτές κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή τα δημοσιεύματα που προέκυψαν από την δημοσιογραφική έρευνα γνωστή με το όνομα «Pandora Papers».


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΣτις τοποθετήσεις τους μετά τις ομιλίες του Επιτρόπου Οικονομίας οι ευρωβουλευτές επέκριναν την διαχείριση από τις εθνικές Κυβερνήσεις σειράς αποκαλύψεων για θέματα διαφθοράς εδώ και πέρα από δέκα χρόνια.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός πως οι Υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αφαίρεσαν χώρες από τον κατάλογο χωρών που δεν συνεργάζονται σε θέματα φορολογίας λίγο μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, κάτι που θεωρούν πως αποδεικνύει ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία κατάρτισής της.

Παράλληλα αρκετοί ευρωβουλευτές αναφέρθηκαν στην σύγκρουση συμφερόντων που διαπιστώνεται για υψηλά ιστάμενους πολιτικούς που αναφέρονται στα Pandora Papers, όπως υπουργούς ή αρχηγούς κρατών, οι οποίοι είναι αυτοί που καλούνται να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.

Γ. Γεωργίου για Pandora Papers: Διαφθορά, διαφυγή και ξέπλυμα

Με μία άκρως καυστική, αλλά και εύστοχη παρέμβαση, ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου σχολίασε το νέο διεθνές οικονομικό σκάνδαλο Pandora Papers, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Με τον τίτλο «Άνοιξε το πιθάρι της Πανδώρας…» ο ευρωβουλευτής ανέφερε πως το πιθάρι της Πανδώρας άνοιξε, δικαιώνοντας έτσι τον τίτλο του γνωστού βιβλίου «Είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε…» «Βγήκαν όλα στο φως. Δεν θα κρυφτώ… Δυστυχώς, στη λίστα της Πανδώρας αναφέρεται, πάλι, η Κύπρος και ο Πρόεδρός της. Ας μη στοχοποιηθεί, όμως, η Κύπρος.

Το νησί μου το κατοικούν άνθρωποι τίμιοι, του μεροκάματου και του μόχθου, με τις έγνοιες και τις αγωνίες τους», σχολίασε ο κ. Γεωργίου, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πρόβλημα είναι συστημικό. «Διαφθορά, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ως παράγωγα ενός σαθρού συστήματος», τόνισε για να επικρίνει στη συνέχεια και την Ε.Ε.: «Η Κομισιόν ποιεί την νήσσαν. Αρνείται καν να σχολιάσει.

Ας κάνει κάτι επιτέλους. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Πάντως, σε ό,τι αφορά την Ε.Ε., ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, καθώς και ο Σλοβένος Υπουργός Εξωτερικών Άνζε Λογκάρ εκ μέρους της Σλοβενικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, αναφέρθηκαν στην επικείμενη κατάθεση νομοθετικής πρότασης, η οποία θα στοχεύει την καταπολέμηση της πρακτικής της χρήσης των εταιρειών-κέλυφος για φοροαποφυγή, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Αρκετοί ομιλητές αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στο γεγονός πως οι Yπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αφαίρεσαν χώρες από τον κατάλογο χωρών που δεν συνεργάζονται σε θέματα φορολογίας λίγο μετά τις αποκαλύψεις των Pandora Papers, κάτι που θεωρούν πως αποδεικνύει ότι πρέπει να αλλάξει η διαδικασία κατάρτισής της. Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στο κάστρο Μπρντο στη Σλοβενία, δήλωσε σχετικά ότι τα δημοσιεύματα στο πλαίσιο των Pandora Papers που τον αφορούν προκύπτουν λόγω του ότι το όνομά του βρίσκεται στην επωνυμία του εν λόγω δικηγορικού γραφείου, ενώ κληθείς να απαντήσει σε καίρια ερωτήματα, ο ίδιος επέλεξε να «απαντήσει» με ερωτήματα: «Μπορείτε να μου πείτε εσείς ποιος είναι ο δικηγόρος όλων αυτών των ολιγαρχών, ή ηγετών ή αξιωματούχων; Λένε (σ.σ. τα Pandora Papers) πώς έχω αποκρύψει πλούτο ή πώς δημιούργησα BVI (σ.σ. όρος που αφορά υπεράκτιες – offshore εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους – British Virgin Islands) για να βγάλω λεφτά από την Κύπρο;»

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης είπε ότι πρέπει να σταματήσει η νοοτροπία της μαφίας. Ανέφερε ότι και ο ίδιος νιώθει άβολα όταν αναφέρεται συνεχώς το όνομα του προέδρου της χώρας του στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Σημείωσε ότι ο κ. Αναστασιάδης οφείλει να δώσει απαντήσεις για την εμπλοκή του γραφείου του, τονίζοντας ότι πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα ελέγχει ύποπτες συναλλαγές. Ο κ. Παπαδάκης είπε επίσης ότι το επενδυτικό πρόγραμμα μπορούσε να συνεχιστεί με σωστό τρόπο προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.