Σε επαγρύπνηση για την περιφρούρηση της ελευθερίας του Τύπου στην ΕΕ καλεί η Κομισιόν

Σε επαγρύπνηση για τα εγκλήματα κατά του Τύπου και τη διασφάλιση της ελευθεροτυπίας στην ΕΕ και τον πλανήτη καλεί, με αφορμή τον ένα χρόνο από τη δολοφονία της Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίτσια, η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο πρώτος Αντιπρόεδρος Τίμμερμανς και οι Επίτροποι Γιούροβα και Γκάμπριελ. Τα τρία μέλη του Κολεγίου τονίζουν σε κοινή τους δήλωση ότι “δεν θέλουμε αυτές οι δολοφονίες να παγώσουν την ελεύθερη δημοσιογραφία και οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να διαμορφώνουν τις απόψεις τους βάσει ανεμπόδιστης έρευνας και ανεξάρτητου ρεπορτάζ”, σημειώνοντας ότι “δεν πρέπει να μην ξεχνάμε τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που αποτελούν συχνά πηγή για την ερευνητική δημοσιογραφία και οι οποίοι χρειάζονται επίσης προστασία, διότι αυτοί βασίζονται σε μας για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε αβοήθητους”.

Οι Τίμμερμανς, Γιούροβα και Γκάμπριελ υπενθυμίζουν στις αρμόδιες αρχές πως πρέπει να δικαστούν οι υπεύθυνοι γι` αυτές τις δολοφονίες: “θέλουμε την πλήρη αλήθεια, πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους δημοσιογράφους, ότι στην Ευρώπη μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια”. “Αν σιωπήσουν οι δημοσιογράφοι, θα πάψει να υπάρχει δημοκρατία. Αυτό δεν θα συμβεί στην Ευρώπη. Όχι αν είμαστε σε επαγρύπνηση”, τονίζουν.

“Σήμερα τιμούμε τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα της Δάφνης, του Γιαν Κούτσιακ και πολλών άλλων δημοσιογράφων που θυσιάζουν ό,τι έχουν και δεν έχουν —μερικές φορές την ίδια τους τη ζωή— για να βρουν την αλήθεια”.

“Είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ευρώπη, να σταματήσουμε ένα λεπτό και να σκεφτούμε για ό,τι έχουμε πιο πολύτιμο: το δικαίωμά μας να μιλάμε ελεύθερα”, αναφέρουν.

“Η Κομισιόν τάσσεται σταθερά υπέρ της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας, καθώς η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει, αν οι δημοσιογράφοι δεν είναι σε θέση να κάνουν ελεύθερα το ρεπορτάζ τους, αν υπόκεινται σε λογοκρισία, αν εμποδίζονται να ασκήσουν κριτική στην εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή, και ιδίως αν γίνονται θύματα εκφοβισμού, παρενόχλησης, απειλών και, μερικές φορές, χάνουν τη ζωή τους κάνοντας τη δουλειά τους”, εξηγούν τα τρία μέλη του Κολεγίου. “Η δημοκρατία βασίζεται πάνω στην εργασία τους και εξαρτάται απ` αυτήν”, καταλήγουν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy