Σε επιφυλακή η ΕΕ από την έξαρση κορωνοϊού στην Κίνα – Σήμερα οι αποφάσεις, ποια μέτρα εξετάζονται

Η έξαρση του πανδημικού κύματος των τελευταίων εβδομάδων στην Κίνα έχει θορυβήσει τα κράτη – μέλη της ΕΕ, με τον Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων να συνεδριάζει την Τετάρτη με στόχο να «κλειδώσει» τα πρώτα μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει πιθανή νέα εξάπλωση και στην Ευρώπη.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ συμφώνησαν την Τρίτη ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα διεξάγονται τα τεστ στα κινεζικά εδάφη προτού οι ταξιδιώτες αναχωρήσουν με προορισμό χώρες της Ένωσης.

Η Επιτροπή Υγειονομικής Ασφάλειας κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη συνεδρίαση του Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων και περιλαμβάνει:

  • μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας για τους ταξιδιώτες (συμπεριλαμβανομένης της συνιστώμενης χρήσης μάσκας σε πτήσεις από την Κίνα),
  • παρακολούθηση λυμάτων στα αεροσκάφη που καταφθάνουν από την Κϊνα και για τον έλεγχο τυχόν παραλλαγών,
  • γονιδιωματική επιτήρηση στα αεροδρόμια και αυξημένη παρακολούθηση,
  • αυξημένη επαγρύπνηση της ΕΕ όσον αφορά στα τεστ και τους εμβολιασμούς,
  • συζήτηση σχετικά με την ανάγκη για τεστ επιβατών από την Κίνα πριν από την αναχώρηση.

Η στάση του Πεκίνου

Κι ενώ στην ΕΕ κυριαρχεί η ανησυχία για την πανδημική κατάσταση στην Κίνα, το Πεκίνο επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, σημειώνοντας ότι αυξήσεις κρουσμάτων παρατηρήθηκαν και σε άλλες χώρες μετά τη χαλάρωση των μέτρων.

Μάλιστα, η κινεζική κυβέρνηση προειδοποιεί για αντίμετρα σε όσες χώρες επιλέξουν να λάβουν προληπτικά μέτρα για τους ταξιδιώτες. Ήδη, ορισμένα περιοριστικά μέτρα για όσους ταξιδεύουν προς την Κίνα έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ινδία και το Μαρόκο.

Από την πλευρά του, ο ΠΟΥ επανέλαβε την ανάγκη για παρουσίαση μίας «ρεαλιστικής εικόνας» για ό,τι συμβαίνει στην Κίνα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy