Σε επιφυλακή για την υπο-παραλλαγή της Όμικρον «XE» – Ποια είναι τα συμπτώματα

Από τότε που εμφανίστηκε ο κορονoϊός το 2019, υπήρχαν πολλές παραλλαγές του ιού. Ζήσαμε τη Δέλτα και την Όμικρον και πλέον οι αναφορές μιας νέα μετάλλαξης, της XE, έχει δημιουργήσει ένα σύννεφο αβεβαιότητας για ακόμη μια φορά.

Το XE είναι ένα μεταλλαγμένο στέλεχος της παραλλαγής Όμικρον. Η πρώιμη ανάλυση δείχνει ότι αυτό το στέλεχος μπορεί να είναι 10% πιο μεταδοτικό από άλλες παραλλαγές της Όμικρον, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σοβαρά χαρακτηριστικά. Αν και είναι πολύ νωρίς για το πως μπορεί να επηρεάσει έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, οι επιστήμονες το μελετούν επί του παρόντος για να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το πρώτο στέλεχος αυτής της μεταλλαγμένης παραλλαγής εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί περισσότερα από 600 κρούσματα. Αυτό το τελευταίο στέλεχος ονομάζεται επίσης ανασυνδυασμένο XE, καθώς είναι ένα μεταλλαγμένο υβρίδιο των δύο προηγούμενων εκδόσεων της παραλλαγής Omicron – BA.1 και BA.2.

Tα συμπτώματα

H παραλλαγή έχει ήδη φτάσει στην Ταϊλάνδη, τη Νέα Ζηλανδία, την Ινδία και την Ιαπωνία.

Ένα από τα πιο ενδεικτικά σημάδια αυτής της παραλλαγής είναι ότι τα άτομα που έχουν προσβληθεί παρουσιάζουν απώλεια όσφρησης και γεύσης, κάτι που δεν παρατηρήθηκε γενικά σε περιπτώσεις Όμικρον. Άλλα συμπτώματα είναι ίδια με αυτά που παρατηρούνται σε οποιονδήποτε ασθενή με Covid όπως πυρετός, πονόλαιμος, γρατζουνισμα στο λαιμό, βήχας και κρυολόγημα, ερεθισμός και αποχρωματισμός του δέρματος, γαστρεντερική δυσφορία κ.λπ.

Μερικοί ασθενείς που προσβάλλονται πιο σοβαρά μπορεί να εμφανίσουν καρδιακά προβλήματα και νευρικά προβλήματα.

Τα αρχικά σημάδια περιλαμβάνουν κόπωση, ζάλη, πονοκεφάλους που ακολουθούνται από πονόλαιμο, μυϊκό πόνο και πυρετό.

Τι λένε οι επιστήμονες

Ο επικεφαλής λοιμωδών νοσημάτων του Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης, Δρ. Daniel Kuritzkes, δήλωσε ότι η παραλλαγή δεν αποτελεί έκπληξη και δεν προκαλεί ακόμη ανησυχία.

“Φαίνεται να έχει προέλθει από αυτή τη διαδικασία ανασυνδυασμού”, είπε ο Kuritzkes. “Δεν είναι περίεργο που συνέβη αυτό αλλά δεν φαίνεται ακόμη ότι αυτά τα υβρίδια προκαλούν αξιοσημείωτη ανησυχία, αλλά πραγματικά δεν θα μάθουμε μέχρι να έχουμε χρόνο να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει”.

Η Δρ Shira Doron, νοσοκομειακή επιδημιολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Tufts, συμφώνησε, προσθέτοντας ότι η παραλλαγή θα πρέπει να είναι ακριβώς όπως η Όμικρον και κανείς δεν πρέπει να “φρικάρει” από τον ανασυνδυασμό.

“Παρόλο που το XE είναι ένα ελληνικό γράμμα, αυτή δεν είναι μια νέα παραλλαγή ανησυχίας με ένα νέο γράμμα. Είναι η Όμικρον”, είπε ο Doron. “Και, ως εκ τούτου, δεν είναι τόσο τρομακτικό γιατί γνωρίζουμε την Όμικρον. Κάνοντας check-in με κάποιους ειδικούς, οι περισσότεροι δεν τρομάζουν από αυτόν τον συγκεκριμένο ανασυνδυασμό”.

“Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτό το υβρίδιο θα μπορούσε να είναι δυνητικά πιο μεταδοτικό, αλλά μπορεί να έχει άλλες αδυναμίες που το καθιστούν λιγότερο πιθανό να μεταδοθεί”, συμπληρώνει ο Kuritzkes. “Είναι Όμικρον, άρα θα πρέπει να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο όπως η Όμικρον”.

Οι υγειονομικές αρχές σε όλο τον κόσμο δήλωσαν ότι συνεχίζουν να παρακολουθούν την κατάσταση και θα συνεχίσουν να ενημερώνονται για τυχόν σημαντικές εξελίξεις.

Πηγή: thetoc.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy