Σε επιφυλακή η Πολιτική Άμυνα για περαιτέρω εκκενώσεις – «Δεν είναι εύκολο για κανέναν…»

Λόγω της φωτιάς, η οποία συνεχίζει να μαίνεται, στάλθηκε αίτημα για βοήθεια προς τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και ήδη αυτή την στιγμή είναι καθοδόν δύο Canadair από Ελλάδα, ενώ αναμένεται να φτάσουν άλλα δύο από Ιταλία, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρώτρια Διευθύντρια Πολιτικής Άμυνας Λεμεσού Ολύβια Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες «και εξακολουθούμε να είμαστε σε επιφυλακή για εκκένωση άλλων περιοχών».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «αμέσως μετά την ενημέρωση που είχαμε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία γύρω στο μεσημέρι για την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς στον Αρακαπά, ειδοποιήσαμε τις δυνάμεις μας στην Επαρχία Λεμεσού για ενίσχυση του έργου κατάσβεσης».

«Όπως φάνηκε η πυρκαγιά ήταν ανεξέλεγκτη, για αυτό και έπρεπε άμεσα να εκκενωθούν κατοικημένες περιοχές. Έτσι και ειδοποιήσαμε δυνάμεις για την εκκένωση του Αρακαπά αλλά και των χωριών της γύρω περιοχής. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης χρειάστηκε να κοινοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις μας παγκύπρια, καθότι οι εστίες ήταν ταυτόχρονα σε πολλά και διαφορετικά σημεία , ενώ παράλληλα θέσαμε σε λειτουργία το Παγκύπριο τοπικό Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων», πρόσθεσε.

Επίσης, είπε η κ. Μιχαηλίδου, «λόγω της φωτιάς, η οποία συνεχίζει να μαίνεται, στάλθηκε αίτημα για βοήθεια προς τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ και ήδη αυτή την στιγμή είναι καθ’οδόν δύο Canadair από Ελλάδα, ενώ αναμένεται να φτάσουν άλλα δύο από Ιταλία».

Σε ερώτηση για την επιχείρηση εκκένωσης, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι «σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές, είχαμε ενημερωθεί για άτομα τα οποία ήταν ηλικιωμένα, άτομα με κινητικά προβλήματα, τα οποία χρειάζονταν βοήθεια για να εκκενωθούν και σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες η Πολιτική Άμυνα προσέτρεξε για την εκκένωση αυτών των ατόμων και την ασφαλή μεταφορά τους είτε σε συγγενικά τους πρόσωπα είτε σε γειτονικά χωριά».

Η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι η διαδικασία της εκκένωσης δεν είναι καθόλου εύκολη, «όμως επειδή πάνω από όλα πρέπει να θέτουμε την ανθρώπινη ζωή κάνουμε έκκληση για μια ακόμα φορά στον κόσμο όταν δίνεται οδηγία για εκκένωση άμεσα να συμμορφώνονται, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων γιατί πάνω απ΄ όλα προέχει η ανθρώπινη ζωή».

«Σίγουρα δεν είναι εύκολο για κανένα να εγκαταλείπει το σπίτι του, να εγκαταλείπει την περιουσία του. Όμως αυτές τις δύσκολες ώρες θα πρέπει να παίρνουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις, γιατί πάνω απ΄ όλα θα πρέπει να διαφυλάξουμε τους εαυτούς μας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν εστίες «και εξακολουθούμε να είμαστε σε επιφυλακή για εκκένωση άλλων περιοχών».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy