Σε επιφυλακή ο ισραηλινός στρατός μετά τη σύλληψη ηγετικού στελέχους της Ισλαμικής Τζιχάντ

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας στις νότιες περιοχές της χώρας και ειδικότερα στη μεθόριο με τη Γάζα ύστερα από πληροφορίες ότι η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ σχεδιάζει επιθέσεις ελεύθερων σκοπευτών ή βολές με αντιαρματικά πυρά ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση στην πόλη Τζιενίν της Δυτικής Όχθης που έγινε το βράδυ της Δευτέρας, κατά την οποία συνελήφθη ο 61χρονος Μπασάμ Ασάαντι, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης.

Μαζί με τον Ασάαντι, συνελήφθη και ο γαμπρός του, επίσης στέλεχος της οργάνωσης, ενώ κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έχασε τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος διαδηλωτής από ισραηλινά πυρά, όπως είχε ανακοινωθεί το βράδυ της Δευτέρας από το Υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής. Το γεγονός επιβεβαίωσε η ισραηλινή πλευρά το πρωί της Τρίτης. Η κηδεία του θύματος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Τζιενίν με την επικήδεια πομπή να συνοδεύει πλήθος κόσμου.

Οι πληροφορίες περί ένοπλης απάντησης της οργάνωσης εντάθηκαν από φήμες που κυκλοφόρησαν στα παλαιστινιακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που έφεραν τον Ασάαντι να έχει χάσει τη ζωή του ενόσω κρατείτο από τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας. Το γεγονός αυτό ώθησε τον ισραηλινό στρατό να δημοσιοποιήσει σημερινή φωτογραφία του Ασάαντι από τον τόπο κράτησής του, για να αποδειχθεί ότι είναι ζωντανός.

Όπως μεταδίδει απόψε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση, νεώτερες πληροφορίες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η οργάνωση δεν θα προχωρήσει σε όξυνση της ήδη τεταμένης κατάστασης, ύστερα από τη δημοσιοποίηση της φωτογραφίας του Μπασάμ Ασάαντι. Παρ’ όλα αυτά, «η επιφυλακή θα διατηρηθεί για το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι νεωτέρας, με στόχο να μειωθεί ο βαθμός επιφυλακής σταδιακά», όπως τόνισαν στρατιωτικές πηγές.

Σε δηλώσεις τους στα τοπικά ΜΜΕ, αξιωματούχοι του στρατού διευκρινίζουν ότι η επιχείρηση σύλληψης του Ασάαντι προκλήθηκε από πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η οργάνωση επρόκειτο να πραγματοποιήσει ένοπλη επίθεση κατά ισραηλινών στόχων υπό την καθοδήγηση του συλληφθέντος. Κατά τη στρατιωτική επιχείρηση της Δευτέρας στην Τζιενίν βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες οπλισμού, δήλωσαν οι ισραηλινές στρατιωτικές πηγές.

Ο Ασάαντι κατά τη μακρά πορεία της δράσης του στις τάξεις της Ισλαμικής Τζιχάντ, είχε συλληφθεί και κρατηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν σε ισραηλινές φυλακές υψίστης ασφαλείας, από τις οποίες είχε επανειλημμένα καταφέρει να δραπετεύσει. Σε διάφορες ισραηλινές επιχειρήσεις εντοπισμού του, έπεσαν θύματα μέλη της στενής του οικογένειας. Όπως αναφέρεται στα παλαιστινιακά και ισραηλινά μέσα, παρά την προχωρημένη ηλικία του θεωρείται ότι ηγείται της Ισλαμικής Τζιχάντ με περιοχή ευθύνης το βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης και με επίκεντρο της δράσης του την πόλη Τζιενίν. Σχετική ανακοίνωση της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας «Σιαμπάκ» αναφέρει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείτο αυξημένη δραστηριότητα εκ μέρους του συλληφθέντος, με αποτέλεσμα να έχει καταφέρει να οργανώσει υπολογίσιμη ομάδα ενόπλων πυρήνων της Ισλαμικής Τζιχάντ στην πόλη Τζιενίν και στην ευρύτερη περιοχή του βορείου τμήματος της Δυτικής Όχθης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.