Σε επιφυλακή ο ισραηλινός στρατός στην Δυτική Όχθη ενόψει της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς

Σε επιφυλακή έχει τεθεί ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, ενόψει του εορτασμού της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς, που αρχίζει από το σούρουπο της Κυριακής 25 Σεπτεμβρίου, και ολοκληρώνεται την Τρίτη αργά το απόγευμα.

Όπως ανακοίνωσε προ ημερών ο ισραηλινός στρατός, τα σημεία διόδου μεταξύ Δυτικής Όχθης και της ισραηλινής επικράτειας θα παραμείνουν κλειστά, ενώ ειδικές ρυθμίσεις θα ισχύουν μόνο για επείγοντα περιστατικά διέλευσης, εφόσον κριθεί απαραίτητο να διακομισθεί Παλαιστίνιος πολίτης για λόγους υγείας σε ισραηλινά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, που επικαλέσθηκε η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, ήδη από την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου αυξήθηκε η παρουσία επίλεκτων μονάδων στην ευρύτερη περιοχή της Ναμπλούς και της Τζενίν στην βόρειο Δυτική Όχθη, ενώ από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου ισχύει το ίδιο και για την ευρύτερη περιοχή της Χεβρώνας στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης – κατάσταση που θα διατηρηθεί τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Η ισραηλινή αστυνομία αναφέρει ότι πρώτιστος στόχος της επιφυλακής είναι η διατήρηση της ηρεμίας καθ’ όλη της διάρκεια της γιορτής της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς στην ευρύτερη περιοχή της Ιερουσαλήμ με επίκεντρο το Τέμενος Αλ-Άκσα στην Παλιά Πόλη.

Όσον αφορά στις μικτές πόλεις εντός της ισραηλινής επικράτειας, και συγκεκριμένα στις πόλεις Λοντ, Ράμλε, Άκκο, Χάιφα, Γιάφα και Μπεέρ Σιέβα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η ηρεμία θα διατηρηθεί. Σημειώνεται ότι η προσευχή της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου στο Τέμενος Αλ-Άκσα διεξήχθη με ηρεμία, χωρίς να σημειωθούν εντάσεις μεταξύ των Αράβων κατοίκων της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Ωστόσο, το βράδυ του Σαββάτου 24 Σεπτεμβρίου αναμετρήθηκαν νεαροί Άραβες διαδηλωτές με ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στη συνοικία Α-Τουρ της Ανατολικής Ιερουσαλήμ στο Όρος των Ελαιών. Οι νεαροί έκαψαν λάστιχα και εκτόξευσαν πυροτεχνήματα κατά της ισραηλινής συνοριοφυλακής, η οποία απάντησε με ρήψη δακρυγόνων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.