Σε ετοιμότητα το ελληνικό ναυτικό για συνηθισμένη τουρκική άσκηση

Έλα στο Google News

Για «συνηθισμένη επιχειρησιακή δραστηριότητα» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, που μάλιστα είναι προγραμματισμένη να γίνεται επί μία εβδομάδα, κάθε τρίμηνο του έτους, κάνει λόγο επίσημη πηγή του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) της Ελλάδας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ έπειτα από μη αποσαφηνισμένες πληροφορίες που κυκλοφορούν, κυρίως στο Διαδίκτυο, σχετικά με την άσκηση αυτή, του Δ’ τριμήνου του 2014.

Η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι οι περιοχές που δεσμεύτηκαν στο Αιγαίο, από τον τουρκικό Επιτελείο Ναυτικού, είναι «με πολύ μικρές αποκλίσεις, πάνω-κάτω ίδιες με αυτές που δεσμεύονται κάθε φορά». Πρόκειται, συγκεκριμένα, για θαλάσσιες περιοχές βορειοανατολικά της Λήμνου και την Μυτιλήνης, και στο νότιο Αιγαίο κοντά στη Ρόδο και νότια του Καστελόριζου.

Από ελληνικής πλευράς, όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ πηγή του ΓΕΕΘΑ, «υπάρχει όπως πάντα σε αυτές τις ασκήσεις αυξημένη ετοιμότητα για να παρατηρούμε την δραστηριότητα του τουρκικού στόλου τόσο στο βόρειο, ιδιαιτέρως όμως και στο νότιο Αιγαίο λόγω της παρουσίας στην κυπριακή ΑΟΖ του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός».

Μέχρι στιγμής, κατά την ίδια πηγή, δεν έχουν υπάρξει ιδιαίτερα προβλήματα «πέραν από τα συνηθισμένα».

Επίσης, με αφορμή δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο που επαναμεταδίδονται και από άλλα Μέσα και που συνδέουν την άσκηση με την έλευση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην Αθήνα στις 5 και 6 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο τουρκικός στόλος θα παραμείνει σε πλήρη ανάπτυξη στο Αιγαίο μέχρι και την ολοκλήρωση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας», την Παρασκευή και το Σάββατο στην ελληνική πρωτεύουσα, διευκρινίζεται από τη πηγή στο ΓΕΕΘΑ ότι η χρονική διάρκεια της άσκησης, προκαθορισμένη από καιρό πριν, είναι από 1-6 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση της Αθήνας καθορίστηκε πολύ πρόσφατα.

Τέλος, αποσαφηνίζεται ότι η συγκεκριμένη «επιχειρησιακή άσκηση» του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο δεν μπορεί να θεωρείται «ενισχυμένης μορφής», αφού ο αριθμός των πλοίων που συμμετέχουν σε αυτήν «δεν είναι πέραν του αναμενόμενου αριθμού, ούτε και πέραν εκείνου που χρησιμοποιείται μέχρι τώρα σε κάθε προηγούμενη, ανάλογη άσκηση».

ΚΥΠΕ

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.