Σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση η oικονομία

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

Η νέα χρονιά έχει βρει την παγκόσμια οικονομία σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με τα προβλήματα να είναι πολλά, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι δεν έχει ακόμα φτάσει στην αποκορύφωσή του, αφού τα επεισόδια που θα δούμε θα είναι αρκετά, με πάρα πολλούς πρωταγωνιστές. Τα δεδομένα όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, κάτι το οποίο μας αναγκάζει να δούμε το μέλλον μέσα από μια διαφορετική οπτική.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να αντιληφθούμε τα πολλά και περίπλοκα προβλήματα τα οποία έχουν δημιουργηθεί και θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα για να μπορέσει η οικονομία να ορθοποδήσει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην παγκόσμια οικονομία, και ειδικότερα σε αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί η εσφαλμένη, μέχρι και πολιτικά εγκληματική αφέλεια της Ένωσης στο να κατανοήσουν ότι τα συμφέροντα της Ένωσης δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με τη στάση που έχει η Ένωση στον πόλεμο. Στάση η οποία αντιμετωπίζει εξαιρετικά κοντόφθαλμα τα προβλήματα και δεν μπορεί να δώσει ορθολογιστικές απαντήσεις για το μέλλον της Ένωσης. Τη στιγμή που ο πληθυσμός της Ένωσης δυσπραγεί και περιμένει απαντήσεις για το μέλλον του, το μόνο που βλέπει είναι η αβεβαιότητα, η οποία προκαλείται από ενέργειες της Ένωσης, με αποκορύφωμα το σκάνδαλο διαφθοράς.

Ο πληθωρισμός αποτελεί το πλέον καυτό πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, πρόβλημα το οποίο δεν φαίνεται πως θα επιλυθεί σύντομα, παρά τα υποτιθέμενα μέτρα που έχουν λάβει τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και αρκετές άλλες Κεντρικές Τράπεζες σε πάρα πολλές χώρες. Τα μέτρα που παίρνονται είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενα, έχουν κατακριθεί από μια σειρά οικονομολόγους σε ολόκληρο τον κόσμο, ακόμα και από άτομα μέσα στις συγκεκριμένες Κεντρικές Τράπεζες. Το ερώτημα είναι γιατί συνεχίζουν οι Κεντρικές Τράπεζες να φορτώνουν τους δανειολήπτες με επιπλέον προβλήματα, τη στιγμή που οι λόγοι ανάπτυξης του πληθωρισμού δεν είναι οι συνηθισμένοι, όπως π.χ. η αύξηση της ζήτησης από τους καταναλωτές.

Η οικονομία θα συνεχίσει να απειλείται από μια σειρά άλλους λόγους, όπως λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους της ενέργειας. Ένα πρόβλημα το οποίο έχει τις ρίζες του στον πόλεμο στην Ουκρανία. Από τη μια η ενέργεια της Ένωσης να καθορίσει πλαφόν (!) στις τιμές αγοράς από τη Ρωσία και από την άλλη η ανάπτυξη νέων αγορών από τη Ρωσία, όπως είναι η Κίνα, η Ινδία, και η Βραζιλία, έχουν οδηγήσει σε τεράστια προβλήματα την παγκόσμια οικονομία και τη δυνατότητα των επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τους. Αυτό αναμένεται να ενταθεί από τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ, ο οποίος δεν αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή για να μπορέσουν να μειωθούν οι τιμές.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αναμένεται να συνεχίσει να έχει αρνητική επίδραση στις κοινωνικές παροχές προς τους πολίτες της Ένωσης, αφού δυστυχώς οι περισσότερες χώρες έχουν αφιερώσει πολλούς από τους διαθέσιμους πόρους τους προς την Ουκρανία. Μπορεί η προσπάθειά τους αυτή να έχει μια ανθρωπιστική αφετηρία, όχι φυσικά πάντοτε, αλλά από την άλλη δεν μπορούν τα κράτη-μέλη της Ένωσης, αλλά και άλλων χωρών, να μη λαμβάνουν υπόψη τις τεράστιες ανάγκες των πολιτών τους. Μπορεί στην αρχή να υπήρχε η ανάγκη για κατανόηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Η οικονομία χρειάζεται πολύ περισσότερα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του πολέμου, με πιο σημαντικό να μην είναι τα μέτρα, αλλά ο τρόπος σκέψης, κάτι το οποίο μάλλον δεν αλλάζει.

* Ακαδημαϊκός, [email protected]  

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy