Σε εξέλιξη η εξέταση αιτημάτων στις ΥΚΑ για προγράμματα ΥΠΑΝ – Ανακοίνωση από Συντεχνίες

Η εξέταση των αιτημάτων που έχουν υποβληθεί στις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων ως προς τον καθορισμό της κατηγορίας ασφάλισης των προσώπων που απασχολούνται δυνάμει αγοράς υπηρεσιών σε Προγράμματα του ΥΠΑΝ, βρίσκεται σε εξέλιξη και σύντομα θα ολοκληρωθεί, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, την οποία μεταδίδει το ΓΤΠ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ακολούθως, σημειώνει, οι ενδιαφερόμενοι θα λάβουν σχετική ενημέρωση.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι μέχρι τη λήψη απόφασης, οι εισφορές στα ταμεία που διαχειρίζονται οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά.

Υπενθυμίζει, τέλος, ότι για το πρώτο τρίμηνο 2023 η προθεσμία καταβολής εισφορών λήγει στις 10 Μαΐου 2023 και αφορά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2023, κατά την οποία οι εισφορές καταβάλλονται σύμφωνα με την κατηγορία ασφάλισης στην οποία οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι ενταγμένοι μέχρι την ενδεχόμενη αλλαγή κατηγορίας ασφάλισης.

Ανακοίνωση ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ

Στο μεταξύ, μία ημέρα πριν την λήξη της προθεσμίας για καταβολή των εισφορών των κοινωνικών ασφαλίσεων των εκπαιδευτικών που απασχολούνται ως αυτοτελώς εργαζόμενοι στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων δημοσιοποίησε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ, η εξέταση του καθεστώτος απασχόλησης ζητήθηκε από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ, ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ και ΠΟΕΔ με κοινή επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2022 και δόθηκαν ιδιοχείρως αιτήσεις εξέτασης του καθεστώτος απασχόλησης για εκατοντάδες εκπαιδευτικούς.

Από τις 28 Ιουλίου 2022 μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει εννέα μήνες χωρίς να ενημερωθούν επίσημα οι εργαζόμενοι κατά πόσο είναι μισθωτή η απασχόληση τους, αναφέρεται.

Απαντητική επιστολή έλαβαν μόνο 51 εργαζόμενοι στα Μουσικά Σχολεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των πιο πάνω Συνδικαλιστικών Οργανώσεων τόσο γραπτώς όσο και σε συναντήσεις με τις Υπηρεσίες των Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να ξεκαθαρίσει το όλο θέμα σε εύλογο χρονικό διάστημα, υπήρξε καθυστέρηση που δεν μπορεί να θεωρηθεί δικαιολογημένη.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ είχαν αποστείλει επιστολή προς την Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις 12 Απριλίου 2023 με την οποία ζητούσαν την Εξέταση του καθεστώτος απασχόλησης των εκπαιδευτικών στα προγράμματα του ΥΠΑΝ, σύμφωνα με τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τροποποιητικό Νόμο (Αρ. 4) του 2021.

Στην πιο πάνω επιστολή αναφέρεται ότι: «Η εξέταση του όλου θέματος εκκρεμεί από το περασμένο καλοκαίρι παρά τις τοποθετήσεις σας ότι θα ολοκληρωνόταν τέλη Δεκεμβρίου 2022 αρχικά και αργότερα όπως μας είχατε αναφέρει, θα ολοκληρωνόταν πριν το τέλος Ιανουαρίου 2023».

«Παρά το γεγονός ότι σε κάποιους από τους επηρεαζόμενους έχετε απαντήσει και κρίνατε ότι είναι μισθωτή η απασχόληση τους, στους περισσότερους εκκρεμεί η απάντηση σας. Είναι διάχυτο το αίσθημα αδικίας μεταξύ των επηρεαζόμενων, εφόσον είναι παραδεκτό ότι υπάρχει σχέση εργοδότη εργοδοτούμενου (υπαλληλική σχέση), να υποχρεωθούν να πληρώσουν εισφορές ως αυτοτελώς εργαζόμενοι. Βρισκόμαστε στην περίοδο των εορτών του Πάσχα και για τις 15 ημέρες που είναι κλειστά τα σχολεία δεν θα πληρωθούν οι επηρεαζόμενοι εκπαιδευτικοί», προστίθεται.

Αναφέρεται, επίσης, ότι σε ένα μήνα θα σταματήσει η απασχόληση τους και δεν θα έχουν κανένα εισόδημα.

«Αντιλαμβάνεστε πόσο πολύ σημαντικό είναι το ποσό των εισφορών στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων για αυτούς. Παρακαλούμε να εκδώσετε την απόφαση σας μέσα στα πλαίσια που καθορίζει ο νόμος πριν την ημερομηνία πληρωμής των εισφορών των επηρεαζόμενων ως αυτοτελώς εργαζόμενοι, δείχνοντας την δέουσα ανθρώπινη προσέγγιση και ευαισθησία για ένα πρόβλημα που πέραν από την νομική διάσταση, έχει κοινωνική διάσταση την οποία όλοι πρέπει να έχουμε ως προτεραιότητα μας», καταλήγουν, στην επιστολή τους, οι ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η πιο πάνω επιστολή κοινοποιήθηκε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Προς τους δύο Υπουργούς έγινε εκτενής ενημέρωση για το όλο θέμα και ζητήθηκε επίμονα να ενεργήσουν μέσα στα πλαίσια του νόμου για να μην υποχρεωθούν οι επηρεαζόμενοι να πληρώσουν τις εισφορές ως αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Δυστυχώς, προστίθεται, η σημερινή ανακοίνωση υποχρεώνει όλους τους εκπαιδευτικούς να πληρώσουν τις εισφορές τους ως αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Οι 51 εκπαιδευτικοί στα Μουσικά Σχολεία που έχουν λάβει επιστολή που καθορίζει ότι, η απασχόληση τους είναι με μισθωτή εργασία, θα πληρώσουν εισφορές ως αυτοτελώς εργαζόμενοι μόνο για την περίοδο που προηγείται της ημερομηνίας της επιστολής που έχουν λάβει.

«Όπως αντιλαμβάνεστε όλες οι ενέργειες μας έγιναν έγκαιρα μέσα στα χρονικά πλαίσια που προβλέπει ο νόμος και προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση. Ως υπεύθυνες και σοβαρές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις δεν θα μπορούσαμε να σας συμβουλεύσουμε να μην εφαρμόσετε την πιο πάνω απόφαση του Υπουργείου Εργασίας, πάρα το αίσθημα της αδικίας που μας διακατέχει», αναφέρεται, τέλος, στην ανακοίνωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy