Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 14:30 το μεσημέρι η εκδήλωση διαμαρτυρίας  που διοργανώνει σήμερα η κίνηση “Save Akamas/Save Cyprus”. 

Η εκδήλωση πραγματοποιείται για την προστασία της ακτογραμμής και της θάλασσας, των βουνών και των δασών, της φύσης και του τοπίου, καθώς και της πολιτιστικής αρχαιολογικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με συνάντηση των περιβαλλοντιστών έξω το Σπίτι της Ευρώπης όπου πραγματοποιήθηκε πορεία μέχρι την πλατεία Παλαιού Δημαρχείου Λευκωσίας (Δημοτική Αγορά).

Οι Monsieur Doumani, ο JUΛIO, οι Averta Liberta, οι Windcraft Band και οι Almyras Beats (και κάποιες συμμετοχές εκπλήξεις) ενώνουν τις φωνές τους μαζί με τους περιβαλλοντιστές με ένα καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στην φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

Η Κίνηση σημειώνει ότι «πρέπει να δείξουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να συνεχιστεί η υποβάθμιση και καταστροφή της κοινής, φυσικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα κοινά αγαθά ανήκουν σε όλες και όλους μας. Αναμένουμε ότι οι πρόνοιες των Οδηγιών της ΕΕ και της Κυπριακής Νομοθεσίας για τη διατήρηση της φύσης και της άγριας ζωής θα γίνουν σεβαστές, χωρίς χαλαρώσεις, εκπτώσεις, παρεκκλίσεις και παραθυράκια».

Επισημαίνεται ότι «όλα τα έργα και σχέδια που χωροθετούνται μέσα ή κοντά σε περιοχές Natura 2000 και ενδέχεται να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις πρέπει να υποβάλλονται σε δέουσα εκτίμηση και να αξιολογούνται οι επιπτώσεις τους ορθά, επαρκώς και εγκαίρως, πριν από τη χορήγηση πολεοδομικής και οικοδομικής άδειας».