Μαζική η εκδήλωση διαμαρτυρίας για την Αμμόχωστο (εικόνες)

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Χωρίς συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού θα χάσουμε την Αμμόχωστο, δήλωσε απόψε ο Δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης Σίμος Ιωάννου, μιλώντας κατά την διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο οδόφραγμα της Δερύνειας με αφορμή το άνοιγμα από τις κατοχικές αρχές τμήματος της παραλίας στο Βαρώσι.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Ιωάννου είπε ότι ο κόσμος της Αμμοχώστου μπορεί να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ενέργειες τυχόν γίνουν από την τουρκική πλευρά και σημείωσε πως η ενέργεια της Τουρκίας να ανοίξει μέρος της παραλίας της κατεχόμενης Αμμοχώστου στόχο είχε να βοηθήσει τον εγκάθετο της στα κατεχόμενα να κερδίσει τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές.

Ανέφερε επίσης ότι «δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ξένους γιατί», όπως εξήγησε, «έχει αποδειχθεί πως χάθηκε το διεθνές δίκαιο και ένας Ερντογάν κάνει ό,τι θέλει».

Στην εκδήλωση, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, Βουλευτές από όλα τα κόμματα και πλήθος κόσμου.

X7 Scaled

 

Να κινηθούμε με συνέπεια με βάση τις αποφάσεις του Εθνικού, καλεί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

 

Έκκληση στον Πρόεδρο αλλά και σε όλους, απηύθυνε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, «να κινηθούμε με αποφασιστικότητα μεν αλλά με ξεκάθαρο μυαλό και με συνέπεια σε αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο».

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης διαμαρτυρίας στη Δερύνεια κατά των τουρκικών ενεργειών στην Αμμόχωστο, ο κ. Κυπριανού συγχάρηκε «τον κόσμο για την μαζική του προσέλευση και για το σθένος με το οποίο αντιμετωπίζει τις εξελίξεις».

«Θεωρώ ότι εκείνο που θα πρέπει να καθοδηγεί τις ενέργειες μας είναι η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου», ανέφερε.

X4 Scaled

Πρώτα δηλαδή, είπε, «να καταγγείλουμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας την Τουρκία στον ΟΗΕ, την ΕΕ και σε άλλα διεθνή φόρα απαιτώντας να τερματίσει τις μονομερείς της ενέργειες που οδηγούν σε νέα τετελεσμένα. Απαιτώντας να αναιρέσει την προκλητική ενέργεια στην οποία έχει προβεί το τελευταίο διάστημα».

Και ταυτόχρονα βέβαια, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, «το Εθνικό Συμβούλιο είπε ότι η δεύτερη προσπάθεια θα πρέπει να είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με ειλικρίνεια, με συνέπεια στην προσήλωση αυτού του στόχου. Αυτό θα πρέπει να επιδιώξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

«Η έκκληση που απευθύνουμε και στον Πρόεδρο αλλά και σε όλους είναι να κινηθούμε με αποφασιστικότητα μεν αλλά με ξεκάθαρο μυαλό και με συνέπεια σε αυτά τα οποία έχουν αποφασιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο», σημείωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Ερωτηθείς τι μπορούσε να είχε κάνει η Κυβέρνηση και δεν έκανε απάντησε ότι «θα μπορούσα να πω πάρα πολλά για την απραξία η οποία υπάρχει τα τελευταία τρία χρόνια. Δεν νομίζω ότι είναι η ώρα αυτή. Έχουμε πολύ χρόνο να τα πούμε στη συνέχεια».

Τώρα, είπε, «είναι η ώρα να δούμε πως ανατρέπουμε τις προσπάθειες οι οποίες εξελίσσονται από την Τουρκία για να προωθήσει νέα τετελεσμένα». Τα τρία τελευταία χρόνια έχουμε πει πάρα πολλά για το τι θα έπρεπε να είχε κάνει η Κυβέρνηση και δεν τα έπραξε. Ας τα αφήσουμε για αργότερα αυτά, ανέφερε καταληκτικά.

 

X1 Scaled

Πρέπει οι εταίροι μας στην ΕΕ να αντιληφθούν ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις είπε το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κυριάκος Κούσιος.

Cna T62256Ea0182D451Ba9Bababa360Ddea5

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο οδόφραγμα της Δερύνειας, όπου Αμμοχωστιανοί προέβησαν σε διαμαρτυρία για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «οι Αμμοχωστιανοί, αλλά και ολόκληρος ο κυπριακός λαός παρακολουθούμε με θλίψη, αλλά συνάμα και με αγανάκτηση τις ενέργειες της Τουρκίας και των εγκάθετων της στην Κύπρο.

 

X5 Scaled X6 Scaled

Παρακολουθούμε με αγωνία τον σχεδιασμό της Τουρκίας και αγωνιούμε για το μέλλον αυτού του τόπου, διότι πρόθεση μας είναι η επανένωση του νησιού μας μέσα από διαπραγματεύσεις, μέσα από δημιουργικές συνομιλίες στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνημένων γραμμών λύσης, αλλά και κύρια βάση των αρχών και αξιών της ΕΕ.

 

X3 Scaled

Όπως ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει, είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά όχι κάτω από τετελεσμένα και απειλές.

Η Κυβέρνηση δεν έχει παραμείνει ανενεργή. Αντίθετα. Από την πρώτη στιγμή έχουμε δραστηριοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα και συνεχίζουμε τη δραστηριοποίηση μας.

 

X11 Scaled

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέτει το θέμα των νέων ενεργειών της Τουρκίας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας και θα συζητήσει το θέμα στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η απαίτηση μας θα είναι η άρση της παρανομίας και η επάνοδος στις συνομιλίες».

 

X12 Scaled

Ερωτηθείς ποιο μήνυμα στέλνει στους Αμμοχωστιανούς ο ίδιος τόσο ως Αμμοχωστιανός όσο και ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο κ. Κούσιος απάντησε «ομοψυχία, καρτερικότητα και μαχητικότητα. Διεκδικητικότητα για αυτά που ανήκουν σε εμάς, στους πατεράδες μας και στα παιδιά μας. Δεν πρέπει να διαγράφονται πατρίδες, θα πρέπει να αγωνιστούμε, αλλά είναι βασικό: ενωμένοι όλοι μαζί».

Ερωτηθείς τι αναμένουμε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το θέμα θα συζητηθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους εταίρους μας και θα θέσει ωμά ερωτήματα. Η περίοδος χάριτος και για άσκηση διπλωματίας που έχει ζητηθεί πώς επενέργησε; Η Τουρκία μπορεί να τιθασευτεί με λόγια μόνο; Η Τουρκία έχει ακούσει τις εκκλήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της προεδρεύουσας χώρας; Πρέπει, λοιπόν, οι εταίροι μας να αντιληφθούν ότι ο κ. Ερντογάν δεν συνετίζεται μόνο με παρακλήσεις».

X10 Scaled X9 Scaled X8 Scaled X14 Scaled X15 Scaled X13 Scaled X18 Scaled X17 Scaled X1 Scaled

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.