Η Βουλή των Ελλήνων ενέκρινε το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

Ολοκληρώθηκε γύρω στις 2.00 π.μ. η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας. Υπέρ ψήφισαν 229 βουλευτές, «όχι» 64 βουλευτές, ενώ 6 δήλωσαν παρών.

Νωρίτερα, κάλεσμα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ να προχωρήσουν όλοι μαζί απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στη συμφωνία παραδέχθηκε ότι δεν είναι καλή και τόνισε: «Tη Δευτέρα το πρωί στις 09.30 ήταν η πιο δύσκολη μέρα της ζωής μου. Ήταν μια απόφαση που θα με βαραίνει σε όλη τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν κάναμε το σωστό. Ξέρω όμως ότι κάναμε κάτι που αισθανόμαστε ότι δεν είχαμε καμιά επιλογή. Και δεν είχαμε ούτε βεβαιότητες και δεν έχουμε ούτε σιγουριές».

Τσίπρας: Δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές να ρίξουν την αριστερή κυβέρνηση

Να μοιραστούν μαζί του την ευθύνη, εφόσον πιστεύουν ότι είναι υπαρκτός ο εκβιασμός στις επιλογές με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος στη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών -συμφωνία επί της οποίας διατηρεί διαφωνίες, άτακτη χρεοκοπία και το σχέδιο Σόιμπλε περί συναινετικού Grexit-, κάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας τους βουλευτές του. Δεν θα κάνουμε το χατίρι στους πολιτικούς μας αντιπάλους, εντός και εκτός χώρας, που προσδοκούν αριστερή παρένθεση, δήλωσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν αυτόχειρες βουλευτές να ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς».

«Άκουσα να μιλάτε για τον εκβιασμό, το ίδιο γράφουν και διεθνή μέσα ενημέρωσης. θα ήθελα να ρωτήσω με μεγάλη ειλικρίνεια. Πιστεύετε ότι είναι υπαρκτός ή πλαστός αυτός ο εκβιασμός;» δήλωσε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας τις επιλογές με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος στην 17ωρη διαπραγμάτευση των Βρυξελλών.

Συμφωνία, σε πολλά σημεία της οποίας έχει ριζικές διαφωνίες, άτακτη χρεοκοπία και το σχέδιο Σόιμπλε περί συναινετικής εξόδου από το ευρώ και το παράλληλο νόμισμα -για την οποία δήλωσε ότι «και τώρα έχουμε χρόνο να την συζητήσουμε, μας την προσφέρει…».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ανάμεσα σε αυτές τις επιλογές στον ίδιο βάρυνε εκείνη της ευθύνης απέναντι στα λαϊκά στρώματα με γνώμονα να μην οδηγηθεί σε χειρότερη μοίρα η κοινωνία.

«Με ειλικρίνεια θέτω το ερώτημα σε όσους ψηφίζουν: ο εκβιασμός θεωρείτε ότι είναι πραγματικός ή πλαστός; αν θεωρείτε ότι είναι πλαστός, είμαι ανοιχτός να ακούσω εναλλακτικές και να προχωρήσουμε. Αν θεωρείτε ότι είναι πραγματικός, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να μοιραστούμε όλοι το βάρος αυτής της ευθύνης» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Και υπογράμμισε ότι είναι ο τελευταίος που θα δραπετεύσει από την ευθύνη αυτή, και ο τελευταίος που οικειοθελώς θα προσχωρήσει στο σχέδιο των αντιπάλων της κυβέρνησης για την απομάκρυνσή της από την εξουσία.

Δεν θα κάνουμε το χατίρι σε κανέναν από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, εντός και εκτός της χώρας, που επιθυμούσαν από την πρώτη στιγμή της επιβεβαίωση της προφητείας και της προσδοκίας να αποτελέσει η κυβέρνηση της Αριστεράς μικρή παρένθεση μέσα στο χρόνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός τονίζοντας και πάλι ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμη στιγμή και καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις με κριτήριο την ευθύνη που μας βαραίνει».

«Θα παραμείνουμε παρόντες και παρούσες και θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο να προστατεύσουμε την κοινωνική πλειοψηφία από τις συνέπειες μέτρων, στην πλειοψηφία των οποίων δεν πιστεύουμε, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να εφαρμόσουμε γιατί αυτό είναι σήμερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μία συμφωνία δύσκολη, για μέτρα στην πλειοψηφία των οποίων δεν πιστεύει, αλλά είναι αναγκασμένος να εφαρμόσει γιατί αυτό είναι σήμερα το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Τόνισε πως επί πέντε μήνες δόθηκε σκληρός αγώνας, αναγνώρισε πως έγιναν λάθη και παραλείψεις, και σημείωσε πως δεν δραπετεύει από τις ευθύνες του και για τον αγώνα που δόθηκε αισθάνεται υπερήφανος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ωραιοποιεί την κατάσταση, ούτε παρουσιάζει ένα εικονικό succes story, όμως σημείωσε πως μπορεί να υπάρξει μία προοπτική εξόδου από την κρίση και μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για να αποκατασταθεί η πληγωμένη υπερηφάνεια.

«Με αυταπάρνηση δώσαμε τη μάχη για το δίκαιο του λαού μας. Ήταν άνιση, δύσκολη μάχη. Τα βάλαμε με ισχυρούς αντιπάλους, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Δώσαμε έναν αγώνα που από τη μια μεριά ήταν το δίκαιο, και από την άλλη η οικονομική ισχύς. Και υπό αυτή την έννοια ήταν άδικος αγώνας» είπε ο κ. Τσίπρας.

Και συμπλήρωσε: «Όμως έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και δημοκρατίας στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, και αυτή η παρακαταθήκη δεν σβήνει».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι αυτός ο αγώνας κάποια στιγμή θα καρποφορήσει, τονίζοντας πως κατά την πρόσφατη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο κατέστη σαφής η σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων της συντήρησης που θέλουν να επιβληθεί στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη το δίκαιο του ισχυρού, των τραπεζών, που λέει ότι είναι μονόδρομος η πολιτική της σκληρής λιτότητας, και από την άλλη οι δυνάμεις που αγωνίζονται για να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και του αλληλοσεβασμού.

Μίλησε για πολιτική και ιδεολογική σύγκρουση με χαρακτηριστικά πολιτικής μάχης ανάμεσα στις μεγάλες πολιτικές οικογένειες -την αριστερά, τους Πρασίνους και κομμάτι της Σοσιαλδημοκρατίας που υποστήριξαν τον αγώνα της κυβέρνησης, και τους εκπροσώπους της χριστιανοδημοκρατίας, που όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατακεραύνωσαν το δίκαιο του ελληνικού λαού.

«Μας κουνούσαν το δάχτυλο λέγοντας ότι ήμασταν λαός που ζούσε πάνω από τις δυνάμεις του, τεμπέλης που του δίναμε δανεικά». Ναι, είναι μια μορφή αλληλεγγύης τα δανεικά, είπε ο πρωθυπουργός. Αλλά υπογράμμισε ότι η ύψιστη μορφή αλληλεγγύης για την Ευρώπη ήταν η στιγμή που έδωσε τη δυνατότητα στη λεηλατημένη από δύο πολέμους Γερμανία να δεχθεί την ύψιστη αλληλεγγύη της διαγραφής χρέους και της περιόδου χάριτος.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θέλει να διαβεβαιώσει πως θα διαψευστούν όλοι όσοι όσοι θεωρούν πως η κατάληξη της προσπάθειας της κυβέρνησης σηματοδοτεί την απόλυτη επαναφορά του παλαιού πολιτικού σκηνικού. «Το παλαιό έχει τελειώσει σε αυτή τη χώρα, μαζί με τις επιλογές που έκανε στο παρελθόν» είπε για να σημειώσει πως ο λαός έχει πλήρη συνείδηση ποιος δίνει τη μάχη με την ψυχή του και ποιος παραδίδεται αμαχητί.

θέλω να διαβεβαιώσω όσους και όσες έχουν την αίσθηση ότι η κατάληξη αυτής της προσπάθειας, που σίγουρα δεν είναι αυτή που επιθυμούσαμε, σηματοδοτεί την απόλυτη επαναφορά του παλιού πολιτικού σκηνικού και τη δικαίωσή του, πολύ σύντομα θα διαψευστούν.

«Παρά το γεγονός ότι συμφωνία μπροστά μας είναι δύσκολη, θα μας βάλει σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια, να διαβεβαιώσω ότι εμείς τουλάχιστον αποτελούμε μία εγγύηση στον ελληνικό λαό ότι δεν θα προχωρήσουμε σε πράξεις και παραλείψεις όπως στο παρελθόν» υπογράμμισε.

Δεν είναι ώρα για ρεβάνς, είπε ο κ. Τσίπρας και παράλληλα ανέφερε ότι σε ό,τι τον αφορά δεν πρόκειται η κυβέρνηση να κάνει πίσω από τη δέσμευση να αγωνιστεί μέχρι τέλος για το δίκαιο του εργαζόμενου λαού και των λαϊκών στρωμάτων.

Επεισόδια στην Πλατεία Συντάγματος

Σοβαρά επεισόδια προκλήθηκαν στη Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα λίγο πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή για τα προαπαιτούμενα μέτρα της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας.

Ομάδες κουκουλοφόρων εξαπέλυσαν συντονισμένη επίθεση με ρίψη βομβών μολότοφ εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, τη στιγμή που ήταν ακόμα σε εξέλιξη μεγάλο συλλαλητήριο των ενώσεων των εργαζομένων στο δημόσιο (ΑΔΕΔΥ) εναντίον του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Η αστυνομία απάντηση με ρίψη χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και με χημικά.

Εξ αυτού οι συγκεντρωθέντες διαδηλωτές σκόρπισαν, και τα επεισόδια συνεχίζονται μέχρι την ώρα, που άρχισε στη Βουλή η συζήτηση.

ΚΥΠΕ, in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy