Σε εξέλιξη η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής των 27

Σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κυπριακό και ελληνικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο δείπνο όπου θα συζητηθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις μαζί με τις σχέσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ. Η παράλληλη συζήτηση των δύο ζητημάτων ενισχύει την εκτίμηση ότι οι σημαντικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Μάρτιο, όταν η νέα αμερικανική διοίκηση θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της.

Oι 27 χώρες της ΕΕ διχάζονται για τις κυρώσεις σε Τουρκία

Σήμερα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την επέκταση των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την εξερεύνηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στα νερά της Μεσογείου.

Τα αποθέματα βρίσκονται σε περιοχές που διεκδικούν τα μέλη της ΕΕ της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ωστόσο, το μπλοκ είναι διαιρεμένο για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Κύπρος έχουν πιέσει για αυστηρότερα μέτρα, όπως οικονομικές κυρώσεις, ωστόσο, άλλες χώρες ανησυχούν για την αποδυνάμωση της ήδη κατεστραμένης οικονομίας της χώρας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν δήλωσε πριν από τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών: “.Η Γαλλία θα διατηρήσει μια σαφή θέση. Πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις αποφάσεις και τα αιτήματά μας προς την Τουρκία από τον περασμένο Οκτώβριο”.

Στο τραπέζι οι κυρώσεις για την Τουρκία

Ένα νέο σχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν κατάφερε να ικανοποιήσει την Ελλάδα και την Κύπρο και το κείμενο αναμένεται τώρα να φτάσει στο επίπεδο των ηγετών, λένε δύο διπλωμάτες.

Η νέα έκδοση, που κατατέθηκε σήμερα το πρωί και βλέπει η POLITICO, μιλά για πρόσκληση στο «Συμβούλιο να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρήσεις» [για κυρώσεις] ενόψει «των μη εξουσιοδοτημένων δραστηριοτήτων γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» και καλεί τον Josep Borrell, τον κορυφαίο της ΕΕ διπλωμάτης, «να υποβάλει έκθεση σχετικά με την πορεία», συμπεριλαμβανομένης της «επέκτασης του πεδίου» των κυρώσεων «το αργότερο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2021».

Εμπόδιο για λύση Κυπριακού η «αδιάλλακτη στάση» Ελλάδας και Κύπρου, λέει ο Τούρκος ΥΠΑΜ

Το μοναδικό εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού είναι η αδιάλλακτη, παράνομη και κακομαθημένη προσέγγιση της Ελλάδας και της Κύπρου, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ. Υποστήριξε ότι πλέον ο όρος “περίκλειστα Βαρώσια” δεν υπάρχει και πως το άνοιγμά τους συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Σε ομιλία του στην επιτροπή της τουρκικής εθνοσυνέλευσης για τον προϋπολογισμό, ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ της ειρήνης, της φιλίας, του διαλόγου, της συνεργασίας και της πολιτικής λύσης. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προσπαθεί να φυλακίσει στις ακτές της την Τουρκία η οποία έχει 870 χλμ ακτογραμμή στη Μεσόγειο. “Απαιτεί 40 χιλιάδες τ. χλμ θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο που είναι μόλις 10 τ. χλμ. Η Ελλάδα, αντί να παράγει πολιτικές λύσεις σε συνεννόηση με την Τουρκία, επιδιώκει να δημιουργήσει ορισμένα τετελεσμένα. Επιπλέον, κάποιοι φιλόδοξοι από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, ξεπερνώντας τη δύναμη και το μπόι τους, θέλουν να παίξουν ρόλο, και, παρόλο που είναι προς ζημία του λαού τους, καταφεύγουν σε παράνομα μέσα όπως στην επιχείρηση Ειρήνη μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σε αυτήν τη διαδικασία (κατά της Τουρκίας)”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλούσι Ακάρ είπε ότι “η παράνομη επιβίβαση στο εμπορικό πλοίο σε ανοιχτή θάλασσα στις 22 Νοεμβρίου 2020 αποκάλυψε τις αμφιλεγόμενες πτυχές αυτής της επιχείρησης που έχουμε τονίσει από την αρχή. Διατηρούμε όλα τα δικαιώματά μας σε αυτό το θέμα και το ζήτημα το παρακολουθούμε από κοντά”.

Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις διερευνητικές επαφές και τις συναντήσεις από την αρχή για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, καθώς και τις επιπλέον πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ για την αποκλιμάκωση της έντασης.

“Δυστυχώς, το χέρι που τείνουμε για ειρήνη και για λύση στο πλαίσιο της καλής γειτονίας έμεινε στον αέρα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο χωρίς προϋποθέσεις”, ανέφερε και πρόσθεσε ότ “είμαστε δυνατοί, γιατί έχουμε δίκιο. Τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά μας πλοία θα συνεχίσουν τις τεχνικές και επιστημονικές ερευνητικές τους δραστηριότητες στις περιοχές που έχουν εγκριθεί από την τδβκ και στις δικές μας περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συνοδευόμενες από πλοία και αεροσκάφη του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας”.

Ανέφερε επίσης ότι δεν θα επιτρέψουν τετελεσμένα και ότι είναι αποφασισμένοι και ικανοί να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας είπε ότι το μοναδικό εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού είναι η “αδιάλλακτη, παράνομη και κακομαθημένη προσέγγιση” της Ελλάδας και της “νοτίου Κύπρου” – κατά την έκφρασή του – στις συναντήσεις για το Κυπριακό από το 1968 και μετά.

“Μια δίκαιη, περιεκτική και μόνιμη λύση στο Κυπριακό είναι δυνατή μόνο με την αποδοχή του γεγονότος ότι ο τ/κ λαός είναι συνιδιοκτήτης στο νησί. Προσκαλούμε όλα τα θεσμικά όργανα, ειδικά την ΕΕ, και όλα τα εμπλεκόμενα κράτη να σεβαστούν τα δικαιώματα και τους νόμους της χώρας μας και των Κυπρίων αδελφών μας και αναμένουμε να συμπεριφέρονται λογικά και αντικειμενικά. Ο όρος ‘περίκλειστά’ Βαρώσια που χρησιμοποιούνταν από το 1974 πλέον δεν υπάρχει. Το άνοιγμα των Βαρωσίων συνάδει με το διεθνές δίκαιο, είναι νόμιμο και η πόλη ανήκει στην τδβκ. Η Τουρκία ανέκαθεν ως εγγυήτρια ήταν δίπλα στους Τ/κ. Η στάση μας σήμερα είναι η ίδια με εκείνη του 1974”, ανέφερε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy