Μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας (εικόνες)

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 18:00 η μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση του ΑΚΕΛ και πολιτικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 20ης Ιουνίου, Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων.

IMG 20200619 181908

Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης είναι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι προσφύγων και μεταναστών.

IMG 20200619 181808

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο ΓΓ απηύθυνε θερμό χαιρετισμό αναφέροντας ότι είναι πραγματικά λυπηρό, «το γεγονός ότι στην εποχή μας, δεκαετίες μετά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το ξεριζωμό και το θάνατο που έσπειρε ο φασισμός, να αγωνιζόμαστε ακόμα για να πείσουμε για τ’ αυτονόητα. Για την αγάπη και το σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τους ανθρώπους. Λυπηρό αλλά και αναγκαίο».

«Είναι διπλά λυπηρό για εμάς τους κύπριους που ήμασταν και είμαστε χώρα προσφύγων. Για εμάς που τις περασμένες δεκαετίες αναγκαστήκαμε εξαιτίας των πολιτικών ταραχών και της τουρκικής εισβολής να μπούμε σε πλοία και σε αεροπλάνα. Να εργαστούμε σε ξένες χώρες για να ζήσουμε τις οικογένειες μας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα δικά μας αντίσκηνα, τους δικούς μας καταυλισμούς; Τα δικά μας παιδιά που τα φορτώναμε στα πλοία και προσδοκούσαμε στην καλοσύνη των ξένων για να ζήσουν; Τους δικούς μας ανθρώπους που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν σε άλλες πατρίδες;»

IMG 20200619 183314

Εμείς δεν ξεχνούμε. Θυμόμαστε. Και απαιτούμε σήμερα, όπως απαιτούσαμε και τότε, απέναντι στο φανατισμό και στο μίσος να σταθεί η λογική και η ανθρωπιά, υπογράμμισε ο Άντρος Κυπριανού για να προσθέσει ότι απέναντι στο ρατσισμό και στη ξενοφοβία, «να σταθεί η αλληλεγγύη σε ανθρώπους που τυχαία δεν είμαστε εμείς, τυχαία δεν βρισκόμαστε στη θέση τους”».

«Εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια στο δρόμο της προσφυγιάς. Πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε οι πάντες ότι αυτό δεν το κάνουν από επιλογή, αλλά από ανάγκη. Από την ανάγκη να ξεφύγουν από τον πόλεμο, τη βία, τη φτώχεια, το θάνατο. Από την ανάγκη να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους».

IMG 20200619 183404

Ασήκωτες οι ευθύνες της ΕΕ

Είναι ασήκωτες και οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης γι’ αυτούς τους ανθρώπους είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τονίζοντας πως κάθε φορά που η ΕΕ που έβαζε πλάτη στις διάφορες ιμπεριαλιστικές επιθέσεις άνοιγε το δρόμο για να προσφυγοποιηθούν εκατομμύρια άνθρωποι.

IMG 20200619 181752

Ασήκωτες οι ευθύνες και της κυβέρνησης

Ασήκωτες είναι οι ευθύνες και της διακυβέρνησης Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ σε ότι αφορά τον χειρισμό του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στον τόπο μας, επισήμανε ο κ. Κυπριανού αφού όπως υπογράμμισε, για χρόνια δεν έκανε τίποτε για το θέμα.

«Τώρα υποδαυλίζει την ξενοφοβία για να απαλλαγεί από τις ευθύνες της. Τι έκανε τόσα χρόνια η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα των ατζέντηδων που διακινούν μετανάστες; Τι έκανε τόσα χρόνια για να επιταχύνει τη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου; Από το 2015 που έκλεισαν όλες οι άλλες δίοδοι για την Ευρώπη δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα αυξάνονταν οι προσφυγικές ροές στην Κύπρο; Πού κατανεμήθηκαν τα 100 εκατομμύρια ευρώ κονδύλια από την ΕΕ για τους πρόσφυγες και φτάσαμε στο σήμερα να μην έχουν στα κέντρα υποδοχής σαπούνι για να πλυθούν και αντίσκηνα;»

IMG 20200619 182751

Τι έκαναν οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ;

Την ίδια ώρα ο Άντρος Κυπριανού επέρριψε ευθύνες και στους ευρωβουλευτές του Συναγερμού διερωτημένος τι έκαναν για να σταματήσουν τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη Μεσόγειο αλλά και τι έκαναν για να καταγγείλουν  την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με την οποία η Τουρκία πληρώνεται δισεκατομμύρια για να κρατά τους πρόσφυγες εκτός Ευρώπης.

 

«Τι έκαναν οι Υπουργοί και οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ για να καταργηθεί το Σύστημα του Δουβλίνου που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα κράτη του μεσογειακού νότου; Τι έκαναν οι Υπουργοί και οι Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ αλλά και όλα τα υπόλοιπα κόμματα-πλην του ΑΚΕΛ- για να καταγγείλουν την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με την οποία η Τουρκία πληρώνεται δισεκατομμύρια για να κρατά τους πρόσφυγες εκτός Ευρώπης και να τους χρησιμοποιεί εκβιαστικά; Τι έκαναν οι Υπουργοί του ΔΗΣΥ για να διεκδικήσουν ρύθμιση για το γεγονός ότι η Τουρκία μη αναγνωρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία δεν δέχεται πίσω πρόσφυγες που έφτασαν στην Κύπρο; Η απάντηση είναι απλή. Τίποτε, μέχρι ελάχιστα. Έστειλε πρόσφατα σχετικά νομοσχέδια στην Επιτροπή Νομικών, τα οποία στην ουσία τους αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις. Σαν να μην έφτανε το κακό όνομα που έχτισε η κυβέρνηση μας διεθνώς με τα διάφορα σκάνδαλα διαφθοράς τώρα θα θέσει την Κύπρο στο στόχαστρο για παραβίαση διεθνών συνθηκών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Δεν έχει  ακουστά τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο ο κύριος Υπουργός;

Αναφερόμενος στις χθεσινές εξαγγελίες του ΥΠΕΣ Ν. Νουρή  για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, ο Άντρος Κυπριανού διερωτήθηκε εάν ο Υπουργός έχει ακουστά τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο.

«Εξήγγειλε χτες τη νέα μεταναστευτική πολιτική ο κ. Νουρής για να μας ανακοινώσει ότι δεν μπορεί να κάνει κοινωνική ενσωμάτωση λόγω της διαφοράς σε ήθη και κουλτούρα. Μα δεν έχει ακουστά τις διεθνείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο ο κύριος Υπουργός; Δήλωσε ότι η προσπάθεια του είναι να εμποδίσει τη δημογραφική αλλοίωση. Το λέει αυτό η Κυβέρνηση ΔΗΣΥ που έχει ήδη παραχωρήσει έναντι αδρής αμοιβής διαβατήρια σε μερικές χιλιάδες ανθρώπους».

Σε ότι μας αφορά, ως ΑΚΕΛ δεν θα σταματήσουμε να αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στον κάθε βασανισμένο άνθρωπο που φτάνει στον τόπο μας, διαμήνυσε ο ΓΓ ενώ διαβεβαίωσε για ακόμα μια φορά πως το ΑΚΕΛ δεν θα σταματήσει να εργάζεται επίπεδο για να διεκδικήσει ταχεία εξέταση των αιτήσεων ασύλου και σύστημα φιλοξενίας προσφύγων σε όλα τα κράτη μέλη

«Σ’ αυτά να γίνεται κατανομή των προσφύγων με βάση τον πληθυσμό και την οικονομική κατάσταση του κάθε κράτους. Για αξιοπρεπείς συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας των αιτητών ασύλου στηριγμένες στα πρότυπα του ΟΗΕ, με την οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ταυτόχρονα απαιτούμε τη διαμόρφωση σύγχρονης μεταναστευτικής πολιτικής που να βασίζεται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Προστασία των Δικαιωμάτων όλων των Μεταναστών Εργατών και των Μελών των Οικογενειών τους. Ως Κύπρος πρέπει να την υπογράψουμε, να την κυρώσουμε και να την εφαρμόσουμε. Επίσης πρέπει να διαμορφωθεί πολιτική ένταξης μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία μέσω ενός σχεδίου για όλους τους τομείς. Πολιτικές ενάντια στην εκμετάλλευση των μεταναστών».

IMG 20200619 181904

Τέλος, ο ΓΓ υπογράμμισε πως το ΑΚΕΛ «πάντα και παντού επιλέγει να παλεύει για τον Άνθρωπο».

«Φύσει και θέσει στεκόμαστε ενάντια στο απάνθρωπο περιεχόμενο του ρατσισμού. Αντιπαλεύουμε και απομονώνουμε πολιτικά το νεοφασισμό. Καλλιεργούμε το σεβασμό σε κάθε άνθρωπο και κάθε πολιτισμό. Καταδεικνύουμε ότι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τα κύματα των προσφύγων είναι ο ιμπεριαλισμός. Υπεύθυνο για την παράνομη μετανάστευση είναι το κεφάλαιο που θέλει να κτυπήσει τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ντόπιων και ξένων. Επιμένουμε ότι μόνη απάντηση σε όλα αυτά είναι η ενίσχυση της οργάνωσης των εργαζομένων. Για εμάς κανένας μετανάστης δεν είναι εχθρός. Κανένας πρόσφυγας δεν είναι απειλή. Γι’ αυτό και δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε αλληλέγγυοι με τους λαούς της Ευρώπης, με τους λαούς του κόσμου ενάντια στο ρατσισμό και στο νεοφασισμό, για το δικαίωμα κάθε ανθρώπου στη ζωή και στην αξιοπρέπεια!»

Τάσος Αναστάση