Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Προεδρικο – Δεδομένη η επαναφορά της χρήσης προστατευτικής μάσκαςΣε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με την επιδημιολογική επιστημονική ομάδα για εξέταση της πορείας της πανδημίας του κορωνοϊού, υπό το φως της αύξησης της ροής των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες.

H συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο των 13 κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, που ήταν η υψηλότερη ροή νέων κρουσμάτων τους τελευταίους τρεις μήνες, αλλά και των χθεσινών δέκα περιστατικών, εκ των οποίων τα οκτώ διαγνώστηκαν στη Λεμεσό. Η αυξημένη ροή νέων περιστατικών προκαλεί ανησυχία στους επιδημιολόγους αλλά και παρατηρήσεις για χαλάρωση των προσωπικών μέτρων προστασίας εκ μέρους του κοινού.

Στη σύσκεψη συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος, η Υπουργός Δικαιοσύνης Έμιλυ Γιολίτη και ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος. Παρευρίσκονται επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Βασίλης Πάλμας.

Μετά τη σύσκεψη αναμένεται να υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας, ενώ επιδημιολόγοι θεωρούν δεδομένη την επαναφορά της χρήσης προστατευτικής μάσκας, με το μέλος της Επιστημονικής Ομάδας, Καθηγητή Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Πέτρο Καραγιάννη να αφήνει, με δηλώσεις στο ΚΥΠΕ χθες, ανοικτό το ενδεχόμενο η χρήση της μάσκας να καταστεί υποχρεωτική. Κατά τη σύσκεψη θα ληφθούν, επίσης, αποφάσεις σχετικά με τους αστυνομικούς ελέγχους και υγειονομικούς ελέγχους.

Εξάλλου, στις 12:30 θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού

 

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Πέντε ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς

Από τους πέντε ασθενείς, ο ένας νοσηλεύεται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας και η κατάσταση της υγείας του κρίνεται από τους θεράποντες ιατρούς ως σταθερή.

Εν τω μεταξύ στο Κέντρο Αποκατάστασης Eden Resort, στην Τερσεφάνου, νοσηλεύονται σήμερα18 άτομα, τα οποία θα παραμείνουν μέχρι την πλήρη αρνητικοποίησή τους.

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι με την εισαγωγή νέων ασθενών με κορωνοϊό στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, τέθηκε σε εφαρμογή η Α Φάση του Σχεδίου Δράσης του Νοσοκομείου Αναφοράς, η οποία προνοεί την νοσηλεία μέχρι και 34 ατόμων στην κλινική Covid-19.

Σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, το Νοσοκομείο θα προχωρήσει στη Β Φάση στην οποία οι ασθενείς θα νοσηλεύονται και σε δεύτερη κλινική.

Ωστόσο ακόμα και σε περίπτωση που χρειαστεί να κλείσουν όλες οι κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου όπως έγινε στην πρώτη περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) και το Τμήμα Αιμοκάθαρσης.