Σε φάση σοβαρής κλιμάκωσης η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας μετά την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Σε νέα φάση σοβαρής κλιμάκωσης έχει περάσει η αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας στην στρατηγικής σημασίας περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, όπου μια σπίθα μπορεί να εξελιχθεί σε πυρκαγιά και να μετατραπεί σε ανοιχτή σύγκρουση.

Η επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν επιτάχυνε τις εξελίξεις και προκάλεσε γιγαντιαίες πρόβες πολέμου στην ευρύτερη περιοχή.


Ουσιαστικά, οι κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις, με τις ασκήσεις που διεξάγουν αυτές τις μέρες, έχουν περικυκλώσει την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επαρχία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν, εκτοξεύτηκαν από μεριάς της Κίνας 11 βαλλιστικοί πύραυλοι «Dongfeng» σε ύδατα γύρω από τα βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά του νησιού, ενώ δεκάδες κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη εισέρχονται καθημερινά στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνας της Ταϊβάν περνώντας τη διάμεση γραμμή των Στενών.

Κινεζικοί πύραυλοι πέταξαν για πρώτη φορά πάνω από την Ταϊβάν, μετέδωσαν κινεζικά ΜΜΕ, χωρίς να επιβεβαιωθεί η πληροφορία από καμία πλευρά. Συνολικά 68 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας και 13 πολεμικά πλοία διεξήγαγαν επιχειρήσεις στο Στενό της Ταϊβάν και ορισμένα παραβίασαν σκοπίμως τη μέση γραμμή η οποία χωρίζει την ηπειρωτική Κίνα από την Ταϊβάν, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν.


«Παγώνουν» οι διμερείς συναντήσεις

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ σε μια σειρά τομείς, ιδίως στον στρατιωτικό τομέα όπου «παγώνει» τον διάλογο μεταξύ υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματικών. Επίσης, σταματάνε οι συνομιλίες για το κλίμα, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, για την καταπολέμηση των ναρκωτικών και του εγκλήματος.

Συνολικά, το Πεκίνο «πάγωσε» τις συνομιλίες σε οκτώ τομείς. Επίσης, επέβαλε ξεχωριστές κυρώσεις στη Νάνσι Πελόζι και στα άτομα του οικογενειακού της περιβάλλοντος.


Αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί στην Κίνα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Xinhua» σημειώνει ότι η επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα «δεν μπορεί να σταματήσει από καμία δύναμη και κανέναν», ενώ επικρίνει τις ΗΠΑ πως ανεβάζουν συνεχώς το επίπεδο των επίσημων ανταλλαγών με την Ταϊβάν.

Στρατηγικής σημασίας το Στενό της Ταϊβάν

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τον πρεσβευτή της Κίνας στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.


«Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τις ενέργειες της Κίνας, τις οποίες αποκάλεσαν ανεύθυνες και αντίθετες με τη διατήρηση της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

«Καταστήσαμε επίσης σαφές πως οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες για ό,τι επιλέξει να κάνει το Πεκίνο. Δεν θα επιδιώξουμε και δεν θέλουμε μια κρίση», είπε ο Κίρμπι, προσθέτοντας: «Την ίδια στιγμή, δεν θα αποθαρρυνθούμε από το να επιχειρούμε στη θάλασσα και στον ουρανό του Δυτικού Ειρηνικού σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, όπως κάνουμε για δεκαετίες, υποστηρίζοντας την Ταϊβάν και υπεραμυνόμενες ενός ελεύθερου και ανοικτού Ινδο-Eιρηνικού».

Το Στενό της Ταϊβάν είναι στρατηγικής σημασίας τόσο για την Κίνα όσο και για τις ΗΠΑ, καθώς αποτελεί την κύρια διαδρομή για τα πλοία που περνούν από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν προς τα δυτικά, μεταφέροντας εμπορεύματα από ασιατικούς κόμβους εργοστασίων σε αγορές στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και όλα τα ενδιάμεσα σημεία.


Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ εντείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην ευρύτερη περιοχή, με το αεροπλανοφόρο «Ronald Reagan» και πολλά άλλα πλοία.

Πηγή: 902.gr

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.