Σε φαύλο κύκλο μπήκε ξανά ο τομέας της υγείας με την αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών

Έλα στο Google News

Έντονη ανησυχία παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μετά την έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού και την αύξηση νοσηλειών.

Σήμερα νοσηλεύονται 181 ασθενείς με COVID-19, εκ των οποίων οι 48 σε σοβαρή κατάσταση ή σε συνθήκες ΜΑΦ. Από τους 48 ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση, οι 18 είναι διασωληνωμένοι, ο ένας νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και οι 29 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Όπως δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥΠΥ Χαράλαμπος Χαριλάου υπάρχει μεγάλη ζήτηση στα ιατρεία βραχείας νοσηλείας και αυτό όπως εξήγησε δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των κλινών αλλά με τη διαδικασία εξετάσεων που πρέπει να ακολουθούνται.

Ανέφερε ότι ήδη άρχισε η αποστολή ασθενών μη covid σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ήδη 2 ασθενείς που ήταν σε ΜΕΘ μεταφέρθηκαν σε νοσηλευτήριο εκτός ΓΕΣΥ.

Πρόσθεσε ότι ο ΟΚΥΠΥ έστειλε ήδη επιστολή στο υπουργείο υγείας και ζήτησε τη μεταφορά ασθενών και σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια που δεν ανήκουν στο ΓΕΣΥ. Ο κύριος Χαριλάου χαρακτήρισε πολύ σοβαρό και το θέμα των ΤΑΕΠ τονίζοντας ότι ο ΟΑΥ χρειάζεται να το επιλύσει καθώς τα τμήματα επειγόντων περιστατικών είναι δύσκολο να τα αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά. Ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν ανακλήθηκαν άδειες προσωπικού.

Μάριος Κουλούμας: «Ανάγκη καταρτισμού μιας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας και γενικότερα της δημόσιας υγείας»

Την ανάγκη καταρτισμού μιας εθνικής στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας και γενικότερα της δημόσιας υγείας στην οποία να εμπλακεί ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, τόνισε σε δηλώσεις του στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας.

Θα πρέπει επίσης, είπε, να λειτουργήσουν τμήματα επειγόντων περιστατικών σε όλα τα νοσηλευτήρια για να αποφορτωθούν τα ΤΑΕΠ των δημόσιων νοσηλευτηρίων, καθώς και ένα συντονιστικό σώμα για εθνική διαχείριση όλων των κλινών.

Πρόσθεσε ότι το σύστημα πρέπει να λειτουργήσει ενιαία και ασθενείς, είτε είναι στο ΓΕΣΥ είτε όχι, πρέπει να νοσηλεύονται.

Ο κύριος Κουλούμας τόνισε ότι όλα αυτά τα μέτρα συνιστούν επιτακτική ανάγκη καθώς ο τομέας της υγείας ξαναμπήκε σε φαύλο κύκλο με την αύξηση κρουσμάτων, με αποτέλεσμα κάποιοι ασθενείς, όπως οι χρόνιοι πάσχοντες και άλλοι που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας να τυγχάνουν της σωστής ιατρικής περίθαλψης.

Το επείγον από το μη επείγον είναι μια λεπτή γραμμή, εξήγησε και αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα το γεγονός ότι μπαίνουν εμπόδια στην πρόσβαση ασθενών στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Μιχάλης Ζουβάνης: «Δεν υπάρχει μόνο covid αλλά και άλλες ασθένειες και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα περιστατικά»

Δεν υπάρχει μόνο covid αλλά και άλλες ασθένειες και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αναλαμβάνουν τα υπόλοιπα περιστατικά που τους στέλνουν τα δημόσια νοσοκομεία, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου ιδιωτικών νοσηλευτηρίων Μιχάλης Ζουβάνης.

Πρόσθεσε ότι περιστατικά που καταλήγουν σε τμήματα πρώτων βοηθειών και είναι μη covid θα μεταφέρονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ύστερα από συνεννόηση, όπως και περιστατικά που ήδη νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Ο κύριος Ζουβάνης είπε επίσης ότι και οι ιδιώτες γιατροί θεωρούν ότι το σύστημα υγείας πρέπει να είναι ενιαίο και να μπορούν όλοι οι πολίτες έχοντας το δικαίωμα επιλογής να καλύπτονται από αυτό.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ενότητα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πανδημίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.