Σε φθίνουσα πορεία το Φεστιβάλ Κύπρια

Το κοινό προτίμησε Βίσση, Νταλάρα, Σεφερλή και τα φεστιβάλ μπίρας

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται το Φεστιβάλ Κύπρια, αφού κάθε χρόνο μειώνεται αισθητά ο αριθμός των θεατών.

Σύμφωνα με επιστολή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών προς τη Βουλή, το 2016 παρακολούθησαν τις παραστάσεις του Φεστιβάλ Κύπρια 8.839 θεατές, σε σύγκριση με 12.555 το προηγούμενο έτος και 18.487 το 2014. Δηλαδή, σε δύο χρόνια ο αριθμός των θεατών μειώθηκε κατά 9.648 άτομα, ήτοι πέραν των μισών.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες αποδίδουν τη μείωση των θεατών το 2016 – σε σχέση με το προηγούμενο έτος – στις «πολλές παράλληλες εκδηλώσεις και φεστιβαλικές διοργανώσεις από διάφορους φορείς, όπως δυο φεστιβάλ μπίρας στη Λευκωσία, φεστιβάλ πανεπιστημίου, συναυλίες Μαρινέλας, Βίσση, Νταλάρα κ.ά., παραστάσεις Σεφερλή, εκδηλώσεις δήμων κλπ.». Επίσης, όπως αναφέρουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες, η μείωση των θεατών οφείλεται και στην «επιλογή μικρών χώρων διοργάνωσης των παραστάσεων», καθώς και σε «πολλές παραστάσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Πάφο».

Όσον αφορά τη μείωση των θεατών το 2015 – σε σχέση με το προηγούμενο έτος – οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες την αποδίδουν στο γεγονός ότι «περιλήφθηκαν δύο παραγωγές ανοικτές στο κοινό, οι οποίες έκαναν πέντε παραστάσεις με συνολική προσέλευση 1.130 άτομα». Επίσης, αναφέρουν ότι το 2015 «οι παραστάσεις που γίνονταν σε ανοικτά θέατρα έγιναν κατά την περίοδο που εμφανίστηκε το φαινόμενο αύξησης του επιπέδου σκόνης στην ατμόσφαιρα» και ότι «οι παραστάσεις έγιναν σε μικρότερα θέατρα».

Η μείωση του αριθμού των θεατών οδήγησε αναπόφευκτα στη μείωση και των εσόδων από το Φεστιβάλ Κύπρια. Πιο συγκεκριμένα, το 2016 τα έσοδα ανήλθαν στα 56.949 ευρώ, σε σύγκριση με 84.442 ευρώ το προηγούμενο έτος και 118.370 ευρώ το 2014.

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες σημειώνουν ότι γίνεται αξιολόγηση των παραστάσεων, τόσο πριν την έναρξη του φεστιβάλ όσο και μετά. Όπως αναφέρουν, «τα αιτήματα των παραστάσεων αξιολογούνται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, καταρτίζεται ένας κατάλογος με τις επικρατέστερες παραστάσεις που ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής εισηγείται να περιληφθούν στη διοργάνωση και ο κατάλογος τίθεται για έγκριση στον Υπουργό Παιδείας, αφού περάσει από την Καθοδηγητική Επιτροπή (ΔΠΥ και δύο Ανώτερες Μορφωτικές Λειτουργούς)». «Την τελευταία τριετία», όπως αναφέρεται στην επιστολή, «ουδέποτε ο Υπουργός διαφοροποίησε τις εισηγήσεις του Καλλιτεχνικού Διευθυντή και της Καθοδηγητικής Επιτροπής».

Αναφορικά με την αξιολόγηση μετά το πέρας της διοργάνωσης, οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες αναφέρουν ότι «ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής υποβάλλει αναλυτικό οικονομικό και καλλιτεχνικό απολογισμό, στον οποίο αξιολογεί τόσο τα οικονομικά δεδομένα του φεστιβάλ όσο και την ποιοτική έκβαση των παραστάσεων».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy