Σε Γιαλούσα και Βαρώσι ο Οκτάι

Την Γιαλλούσα και το Βαρώσι επισκέπτεται σήμερα ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι ενώ στις 2 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Τ/κ ηγέτη.

Ο κ. Οκτάι, που βρίσκεται από χθες στα κατεχόμενα, το απόγευμα θα παρευρεθεί στο «αρχηγείο αστυνομίας» στην τελετή παράδοσης οχημάτων και υλικού και στις 17.30 στο Μπουγιούν Χαν θα συνομιλήσει με νέους της «πλατφόρμας κυριαρχικής ισότητας».

Ο Φουάτ Οκτάι συναντήθηκε χθες με τον «πρωθυπουργό», Ερσάν Σανέρ, επιθεώρησε τον περιφερειακό δρόμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, μετέβη στη Βοκολίδα όπου μίλησε σε κόσμο ενώ παρευρέθηκε και στο γάμο της κόρης του «υπουργού παιδείας» Ολγκούν Αμτζιάογλου που έγινε χθες το βράδυ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, στην ομιλία του στην Βοκολίδα είπε ότι «εάν υπάρξει ζημιά στο δάχτυλο των Τ/κ αδερφών μας, όλη η Τουρκία θα ξεσηκωθεί και θα κάνει αυτό που χρειάζεται».

Μεταφέροντας την αγάπη, τον σεβασμό και τους χαιρετισμούς του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογαν στον κόσμο που τον άκουγε, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι «εδώ είναι η καρδιά μας, είμαστε ένα, είμαστε μαζί και άλλωστε δεν έχουμε τίποτε να μας χωρίζει».

Κατά τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, είναι μια πολύ σημαντική ένδειξη της σημασίας που δίδεται στο ψευδοκράτος η παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου που είναι και η πρώτη μέρα της Γιορτής των Θυσιών.

Ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι η Τουρκία συμβάλλει όσο μπορεί στις υποδομές στα κατεχόμενα λέγοντας ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η επιδιόρθωση του οδικού δικτύου στην Καρπασία και πως με το αρδευτικό νερό που θα φτάσει στα χωριά της Μεσαορίας, θα επέλθει και η ευημερία. Ανέφερε επίσης ότι εντός του τρέχοντος έτους θα κατατεθεί και ο θεμέλιος λίθος του νέου νοσοκομείου στην Λευκωσία, 500 κλινών. Μέχρι το τέλος του χρόνου, συνέχισε, θα ολοκληρωθεί και ο νέος τερματικός σταθμός στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κύπρου, όπως είπε, κι αυτό θα συμβάλλει σοβαρά στον τουρισμό.

Ετοιμάζουν, πρόσθεσε, και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και κατά την επίσκεψη Ερντογάν στις 200 Ιουλίου θα γίνουν τα εγκαίνια των υπηρεσιών που θα λειτουργούν με αυτό το σύστημα.

Πολιτικά μηνύματα
———

«Μιλάμε για κυριαρχία στην Κύπρο, μιλάμε για δύο ίσα κράτη. Λέμε ότι αυτό θα οικοδομήσουμε, θα δημιουργήσουμε μια Κύπρο που θα παράγει, θα στέκεται όρθια στα πόδια της» ανέφερε ο Φουάτ Οκτάι προσθέτοντας ότι θα μεταφέρουν στα κατεχόμενα την παγκόσμια πείρα και εμπειρίες της Τουρκίας.

«Εμείς μιλώντας για δύο ίσα, κυρίαρχα κράτη λέμε πλέον να μιλήσουν αυτά τα δύο κράτη μεταξύ τους. Το να είναι η μια πλευρά κράτος και η άλλη κοινότητα, αυτό δεν αποτελεί ισότητα. Εάν στη μια πλευρά υπάρχει κράτος, υπάρχει και στην άλλη. Επειδή μιλάμε για ένα νησί που βρίσκεται κάτω από τον δικό μας έλεγχο για 307 χρόνια», υποστήριξε.

Δεν θα ανεχθούν ποτέ οι Τ/κ να θεωρούνται μειονότητα, δήλωσε ο κ. Οκτάι.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε επίσης ότι προβαίνουν σε διάφορες ενέργειες για να δημιουργηθεί μια οργανωμένη βιομηχανική ζώνη στα κατεχόμενα προσθέτοντας ότι και η «βουλή» πρέπει να περάσει ένα «νόμο»

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.