Με την παραχώρηση της διαχείρισης του ιστορικού χώρου της Δημοτικής Αγοράς (του γνωστού στους παλαιότερους ως «παντοπωλείο της Λεμεσού») από τον Δήμο σε ιδιώτη επενδυτή, προβλέπεται ότι το κεντρικό αυτό σημείο που για την πόλη αποτελεί και μνημείο, αφού το κτίριο κατασκευάστηκε πριν από ένα ακριβώς αιώνα, θα αποκτήσει και πάλι ζωή.

Για την αναζωογόνηση της Αγοράς είχαν γίνει στο παρελθόν αρκετές προσπάθειες από τον Δήμο, οι οποίες όμως δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκηρύχθηκαν προσφορές για τη διαχείριση και αξιοποίηση του χώρου, οι οποίες κατακυρώθηκαν στην εταιρεία Prosperity Group. Χθες στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης έγινε παρουσίαση των σχεδίων που θα εφαρμοστούν μέχρι το τέλος του 2019 και θα δώσουν τη νέα όψη στην Αγορά. Στην παρουσίαση που έγινε από τον Διευθυντή της Prosperity Group, Παναγιώτη Αλεξάνδρου, αναφέρθηκε ότι η Αγορά με τη νέα της μορφή επιδιώκει να μετατραπεί σε ένα χώρο που θα σφύζει από ζωή, από το πρωί μέχρι το βράδυ.

Με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει, στους χώρους που καταλαμβάνει η Αγορά θα λειτουργούν μικρά καταστήματα πώλησης παραδοσιακών και άλλων προϊόντων ενώ θα υπάρχουν και χώροι ψυχαγωγίας, εστίασης με ντόπια και διεθνή κουζίνα, παιχνιδότοπος και κάποιοι χώροι εκδηλώσεων.

Σε δικό του χαιρετισμό, με την ευκαιρία της παρουσίασης των σχεδίων που επιφέρουν άλλη εικόνα στην Αγορά, ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι σήμερα η Δημοτική Αγορά έχει μια μοναδική ευκαιρία να ξαναγεννηθεί. Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως ανέφερε, έθεσε ως στόχο η Αγορά να παραμείνει και να αναβαθμιστεί από άποψη αισθητικής όσο και χρήσεων, ως ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, ενισχύοντάς την με συμβατές χρήσεις οι οποίες να συνάδουν με την πρόνοια του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Πόλης.

Οι προτάσεις που ζητήθηκαν μέσα από τη διαδικασία των προσφορών είχαν ως βάση τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές. Να διασφαλιστεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της Αγοράς και να συμπεριληφθούν στις χρήσεις σημεία πώλησης παραδοσιακών προϊόντων, να δημιουργηθούν χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας και να αξιοποιηθεί η Αγορά ως τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός.

Χρήστος Χαραλάμπους