Σε ισχύ από σήμερα απαγόρευση μετάδοσης του Russia Today και του Sputnik στην Ευρωπαϊκή Ένωση

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Ισχύει από σήμερα Τετάρτη η απαγόρευση της μετάδοσης των ρωσικών κρατικών ΜΜΕ Russia Today και Sputnik σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την επικύρωση της απόφασης σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (COREPER) και τη δημοσίευση της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα δύο δίκτυα «διαδραματίζουν ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στην προώθηση και στην υποστήριξη της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας», καθιστώντας «σημαντική και άμεση απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια της ΕΕ» καθώς αποτελούν «μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας χειραγώγησης πληροφοριών, καθώς και παραπληροφόρησης, όπως τεκμηριώνεται από το 2015 από την ειδική ομάδα East StratCom της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης».

Ειδικότερα, αναφέρεται πως οι κυρώσεις καλύπτουν «όλα τα μέσα μετάδοσης και διανομής, όπως καλωδιακή και δορυφορική τηλεόραση, IPTV, πλατφόρμες, δικτυακούς τόπους και εφαρμογές», μέσω της αναστολής όλων των σχετικών αδειών, εγκρίσεων και συμφωνιών διανομής.

Όσον αφορά την πρακτική διάσταση της απαγόρευσης, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η συνεργασία με τις ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές και η συνεργασία μεταξύ τους στο πλαίσιο της Ομάδας Ευρωπαϊκών Ρυθμιστικών Αρχών για Υπηρεσίες Οπτικοακουστικών Μέσων (ERGA) «είναι ζωτικής σημασίας για να εξασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή των μέτρων».

Ορισμένες από τις ρυθμιστικές αρχές σημειώνεται, «έχουν ήδη λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των ρωσικών μέσων που εμπλέκονται σε παραπληροφόρηση, χειραγώγηση πληροφοριών και παρεμβολές στις επικράτειες τους».

Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα κατά ρωσικών κρατικών ΜΜΕ που εμπλέκονται σε παραπληροφόρηση σε Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία, ενώ η Γερμανία απαγόρευσε την μετάδοση της γερμανικής υπηρεσίας του Russia Today.

«Εν καιρώ πολέμου, οι λέξεις έχουν σημασία», ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάνοντας λόγο για «μαζική προπαγάνδα και παραπληροφόρηση για την καταστροφική επίθεση εις βάρος μιας ελεύθερης και ανεξάρτητης χώρας», ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ πρόσθεσε πως έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις κατά της ηγεσίας του Russia Today.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.