Σε ισχύ από σήμερα τα νέα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού

Δύο κατηγορίες μέτρων αποφασίστηκαν στη χθεσινή σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για τον Κορονοϊό υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά ολόκληρη την Κύπρο και τίθενται σε ισχύ από σήμερα 18 Οκτωβρίου 2020 και για περίοδο δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2020.

Η δεύτερη δέσμη πρόσθετων μέτρων αφορά ειδικά τη Λεμεσό και τίθενται σε ισχύ από σήμερα μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2020.

 Σε παγκύπρια βάση θα ισχύσουν τα πιο κάτω μέτρα:

Επιτρέπονται συναθροίσεις, με μέγιστο αριθμό συναθροιζομένων τα 10 άτομα ανά οικία/ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των ανήλικων παιδιών. Ο εκκλησιασμός και οι θρησκευτικές τελετές τελούνται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.

Επιτρέπεται η διεξαγωγή αγώνων σε αθλητικές εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο των αθλητικών πρωταθλημάτων, χωρίς την παρουσία θεατών. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που θα εξυπηρετούνται στα υποστατικά εστίασης ορίζεται σε 75 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 150 άτομα σε εξωτερικούς χώρους.

Ισχύει το μέτρο της απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού.

Για παράδειγμα, εάν ένας χώρος εστίασης διαθέτει 400 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 200 άτομα, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150. Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση δεν επιτρέπεται η κράτηση πέραν των 10 ατόμων ανά τραπέζι.

Απαγορεύονται τα cocktail party και τα συγχαρητήρια σε γάμους και βαφτίσεις.

Επιτρέπεται μόνο η φυσική παρουσία σε γεύμα ή δείπνο, με μέγιστο αριθμό παρευρισκόμενων τα 350 άτομα. Επιτρέπεται η διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, συνελεύσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού ή μουσικής κ.τ.λ., σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας.

Επιτρέπεται η λειτουργία κλειστών και ανοικτών κινηματογράφων, θεάτρων και αιθουσών θεαμάτων με πληρότητα στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου τροφίμων και ποτών και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8-9 π.μ. εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Πρόσθετα, για την πόλη και επαρχία Λεμεσού αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:

Επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, σνακ-μπαρ κ.ο.κ.) μέχρι τις 10:30 μ.μ.

Συστήνεται αυστηρά ο περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών μετά τις 11:30 μ.μ.

Επιπρόσθετα με όλα τα πιο πάνω μέτρα, υπενθυμίζεται ότι με Διάταγμα του Υπουργού Υγείας η χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό, ηλικίας 12 ετών και πάνω, είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς εσωτερικούς.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη στο Προεδρικό και απαντώντας σε ερωτήσεις ο Υπουργός Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως η Λεμεσός είναι επιβαρυμένη επιδημιολογικά σε σχέση με τις άλλες επαρχίες. «Το 70% των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες προέρχονται από την πόλη της Λεμεσού και βάσει αυτών των ενδείξεων και της ανάλυσης που έγινε έχουν παρθεί συγκεκριμένες αποφάσεις. Έχουμε πει ευθύς εξαρχής ότι οτιδήποτε αποφάσεις παίρνουμε θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και με αυτά τα μέτρα προχωρούμε», σημείωσε.

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News