Σε ισχύ τέθηκε η Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ από την Λιβύη

Σε ισχύ έθεσε η Κυβέρνηση της Λιβύης τη συμφωνία με την Τουρκία για οριοθέτηση της ΑΟΖ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού. Όπως αναφέρει, με βάση πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Λιβύης, η Εθνική Κυβέρνηση Ενότητας της Λιβύης ζήτησε όπως τεθεί σε ισχύ η συμφωνία με την Τουρκία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, από την ημέρα της υπογραφής της.

Αναφέρεται επίσης ότι η απόφαση θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της χώρας, στις αρχές του 2020.

ΥΠΑΜ Τουρκίας: Το πιο εύκολο πράγμα είναι ο διαμοιρασμός του πλούτου στο Αιγαίο

Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης δεν είναι απειλή εναντίον άλλων χωρών, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου άλλων χωρών.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «οι δραστηριότητες για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο συνεχίζονται με αποφασιστικότητα».

Πρόσθεσε ότι το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί να γίνει είναι ο διαμοιρασμός κάθε είδους πηγής και πλούτου στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, με δίκαιο τρόπο, στη βάση του δικαίου. Στην περίπτωση που δε γίνει αυτό, σημείωσε, η Άγκυρα δε θα επιτρέψει καμιά απόφαση εναντίον της.

Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Κύπρος είναι δική τους υπόθεση και δεν τίθεται θέμα να υποχωρήσουν.

 

Διπλωματικές ενέργειες από Κύπρο και Ελλάδα

Πρωτοβουλίες δια της διπλωματικής οδού ξεκινούν από σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Ελλάδας, με στόχο την ακύρωση της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας θα τεθούν στο μικροσκόπιο της συνάντησης που θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Ύπατο Εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Γιουσέπ Μπορέλ. Η συνάντηση πραγματοποιείται στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ενημερωθούν από τον κ. Μπορέλ για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη υπό το φως και των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας που θα παραθέσει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με φιλοξενούμενους τους εταίρους του στην ΕΕ.

Στο μεταξύ, οι προσπάθειες θα κορυφωθούν το διήμερο Πέμπτη- Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής όπου οι Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσουν το θέμα της παραβίασης του δικαίου της θάλασσας στους ευρωπαίους ομολόγους τους, ζητώντας αλληλεγγύη και καταδίκη. Την ίδια ώρα, οι Βρυξέλλες δε φαίνεται να είναι έτοιμες για ρήξη με την Άγκυρα.

 

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε αυτό το στάδιο να συζητήσει το θέμα της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο Κυριάκος Κούσιος σημείωσε ότι ο δημόσιος διάλογος δε μπορεί να προσφέρει στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Όπως είπε, είναι λεπτοί οι χειρισμοί του θέματος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις. Συνέστησε παράλληλα υπομονή, λέγοντας ότι όταν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο θα προβούν σε δηλώσεις.

Για την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η προετοιμασία πήρε αρκετούς μήνες σημειώνοντας ότι δεν είναι κάτι το οποίο πρόσφατα αποφασίστηκε. Ο κ. Κούσιος είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη ότι με την προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο θα προχωρήσουν ακόμα ένα βήμα μπροστά. Είπε ακόμα ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει σε όλα τα φόρα και οργανισμούς.

 

Σταύρη Καλοψιδιώτη: Η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει το δρόμο της γνωμοδότησης καταστρέφοντας μια προσφυγή αντιδικίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιεί κάθε διπλωματική ευκαιρία για να ασκήσει πιέσεις αναφορικά με τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τόνισε το Μέλος του γραφείου του ΑΚΕΛ για το κυπριακό Σταύρη Καλοψιδιώτη.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ είπε ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι που να επιφέρουν πολιτικό κόστος στην Τουρκία. Σημείωσε ότι από μόνα τους αυτά τα μηνύματα δεν αρκούν για να διώξουν την Τουρκία από την Κύπρο. Υπέδειξε ότι παράλληλα πρέπει να γίνονται και εκείνες οι ενέργειες που θα συμβάλουν στο να ξανανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο κυπριακό, γιατί όπως είπε μόνο έτσι θα υπάρχει η ελπίδα ότι κάποτε θα φύγει η Τουρκία από την Κύπρο.

Παράλληλα, η κ. Καλοψιδιώτη είπε η κυβέρνηση δεν έχει επιλέξει το δρόμο της γνωμοδότησης καταστρέφοντας μια προσφυγή αντιδικίας ανάμεσα σε δυο κράτη. Σημείωσε ότι δε μπορεί να υπάρξει γνωμοδότηση, σημειώνοντας ότι η προσφυγή ενδεχομένως να καταλήξει στα συρτάρια του δικαστηρίου. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα και οι κυρώσεις είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας αλλά δεν ξεκλειδώνουν την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος της κατοχής.

 

ΔΗΚΟ-Γιώργος Σολωμού

Η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει την ΕΕ για λήψη δραστικότερων μέτρων κατά της Τουρκίας αναφορικά με τις έκνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ τόνισε το μέλος της εκτελεστικής γραμματείας του ΔΗΚΟ Γιώργος Σολωμού.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ σημείωσε ότι υπάρχουν τρόποι αλλά είπε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διπλωματικές προσπάθειες στην ΕΕ. Υπέδειξε δε ότι πρέπει να εξευρεθεί από την κυβέρνηση μια συνολική στρατηγική και όχι να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις, όπως η προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης, με σκοπό να επέλθει κόστος στην Τουρκία.

Ο Γιώργος Σολωμού είπε ακόμα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση η απόφαση της κυβέρνησης να προσφύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy