Σε κανονος το αρμα παρα μονο στης ειρηνης

Της Μαρίας Φράγκου

Αποφάσισε ο πλανητάρχης -αυτή τη φορά ήταν ο Τραμπ- συμμορφώθηκε και το ΝΑΤΟ. Τι σόι σύμμαχοι θα είναι μετά; Πάντα ένας πλανητάρχης αποφασίζει, είτε πρόκειται για το Αφγανιστάν ή το Ιράκ, Γιουγκοσλαβία και λοιπά, και το ΝΑΤΟ τρέχει ξοπίσω… Μέχρι και ο -τόσα ξέρω τόσα λέω- Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε και με το παραπάνω με τις υποδείξεις Ντόναλντ Τραμπ. Κι επειδή η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός της κουνούσε κεφάλι κατά τη συνάντησή τους στο Λευκό Οίκο. Και πήρε και θέση στήριξης της δολοφονίας του Ιρανού στρατηγού, αδιαφορώντας για τη θέση της Ελλάδας -γεωγραφικά, πολιτικά ή άλλως πώς…
Κι όπως έγραψε και η Αυγή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν άνοιξε το στόμα του «να πει μια κουβέντα για τις τουρκικές προκλήσεις, τη στιγμή που ο Τραμπ τον καρπαζώνει α λα τούρκα», αλλά το άνοιγε «εκεί που έπρεπε να το κρατήσει κλειστό -στα κλέη των ΗΠΑ με το Ιράν». Όπως δουλική ήταν η στάση και συμπεριφορά του κ. Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, έτσι και το ΝΑΤΟ σύσσωμο… Επικροτεί και στηρίζει τις ΗΠΑ και τα σχέδιά τους στη Μέση Ανατολή και κανέναν δεν απασχολούν οι κίνδυνοι από τυχόν περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και ανάφλεξη στην περιοχή.
Αποφάσισε, λοιπόν, η υπερδύναμη και όλοι οι υπόλοιποι σκύβουν κεφάλι. Μέχρι και η Κύπρος δήλωσε έτοιμη να βοηθήσει, γιατί είναι διευκολύνσεις που θα προσφέρει στις αμερικανικές δυνάμεις. Επιχειρήσεις εκκένωσης διπλωματικών αποστολών από τις γειτονικές χώρες, ας πούμε. Και μακάρι να είναι έτσι και να μην εξελιχθεί σε κάτι άλλο που θα θέσει την Κύπρο σε κίνδυνο ή θα περιπλέξει τα πράγματα. Εξάλλου, άλλος είναι ο ρόλος της Κύπρου στην περιοχή. Κι αυτό το ρόλο δεν πρέπει να τον απεμπολήσει, αλλά αντίθετα να τον ενισχύσει και διαπρύσιος κήρυκας της κατίσχυσης του διεθνούς δικαίου πρέπει να καταστεί. Ως χώρα που υποφέρει από την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, οφείλει να μείνει συνεπής στις αξίες της ειρήνης, της ασφάλειας, της διατήρησης και της ενίσχυσης της δικαιοσύνης στον κόσμο.
Ούτε στην Ελλάδα ούτε και στην Κύπρο συμφέρει η πρόσδεση στο στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ, από τον οποίο λείπει η έξωθεν καλή μαρτυρία. Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να πρωτοστατήσουν, με άλλες χώρες της περιοχής μαζί, στην υπεράσπιση του διαλόγου και στην αποτροπή της σύρραξης. Δεν θα κάνει Κύπρο και Ελλάδα μεγάλες η συμπόρευση με τα πολεμοχαρή σχέδια του Ντόναλντ Τραμπ. Αντίθετα, θα τους αφαιρέσει την όποια αξιοπιστία, εκτίμηση και σεβασμό από χώρες γειτονικές μας, από χώρες με τον λαό των οποίων πορευόμαστε για την ειρήνη και την ασφάλεια, απαιτώντας σεβασμό στο δίκαιο, στην κυριαρχία και στην ελευθερία.
Έπαθε η γειτονιά μας, έπαθε ο πλανήτης από τον αυταρχισμό των κραταιών και δυνατών. Μακάρι να μάθαινε κιόλας από όλα όσα έχει πάθει.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.