Σε κατάσταση ασφυξίας το Νοσοκομείο Λεμεσού

Συνεχείς παρεμβάσεις και πιέσεις των βουλευτών του ΑΚΕΛ Λεμεσού για την επίλυση των προβλημάτων που διαιωνίζονται επικίνδυνα  

 

Η επέκταση του Νοσοκομείου Λεμεσού αλλά και η ενίσχυσή του με εξοπλισμό και έμψυχο υλικό, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες που παρουσιάζονται, βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στις προτεραιότητες των πρωτοβουλιών και προσπαθειών που καταβάλλονται από τους βουλευτές του ΑΚΕΛ Λεμεσού, εντός και εκτός Βουλής. Όμως, όπως αποδεικνύεται, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και δεσμεύσεις της κυβέρνησης, τίποτε ή το ελάχιστο γίνεται, με αποτέλεσμα η έντονα προβληματική κατάσταση να διαιωνίζεται σε βάρος τόσο των ασθενών όσο και του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Στον καθιερωμένο ετήσιο απολογισμό για το έργο και τις δράσεις των βουλευτών του ΑΚΕΛ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην παρουσία εκπροσώπων οργανωμένων φορέων και πολιτών, αναφέρθηκε ότι η επέκταση του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού ήταν δρομολογημένη για να προχωρούσε σε τρεις φάσεις και είχε συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2018 και του 2019. Μάλιστα, είχε ετοιμαστεί και μελέτη για το κτιριολογικό πρόγραμμα από ειδικό αρχιτέκτονα και είχε σταλεί στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επέκταση του ΤΑΕΠ, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν, το Υπουργείο Υγείας είχε αποφασίσει, μέχρι να γίνει η γενικότερη επέκταση του τμήματος, να προχωρούσε σε λήψη διορθωτικών μέτρων, οικοδομικών εργασιών και εξοπλισμού δαπανώντας 100.000 ευρώ.

Ωστόσο τίποτε από όλα αυτά δεν έχει υλοποιηθεί, ενώ ο χρόνος παρέρχεται. Μάλιστα, δεν έχει ακόμη σταλεί οποιαδήποτε μελέτη κτιριολογική στο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, λόγω της βαρύνουσας σημασίας του θέματος, ζήτησαν να συζητηθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, για να δοθεί ενημέρωση για το σχεδιασμό και για τις ενέργειες του Υπουργείου, στα πλαίσια και της ορθής εφαρμογής του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης του νοσοκομείου.

Με εισήγηση των βουλευτών ΑΚΕΛ ενεγράφη, εξάλλου, στην Επιτροπή Υγείας και θέμα για την κατάσταση που επικρατεί κυρίως στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, αλλά και στις υπόλοιπες κλινικές, όπου τα προβλήματα συνεχώς διαιωνίζονται. Οι εκκλήσεις τόσο από πλευράς ΠΑΣΥΚΙ όσο και από πλευράς ΠΑΣΥΝΟ γι’ αυτά τα προβλήματα τέθηκαν ενώπιον των αρμόδιων φορέων του ΟΚΥπΥ. Οι πρόσφατες εξελίξεις μετά τις παραιτήσεις γιατρών που στελέχωναν την Πνευμονολογική Κλινική Λεμεσού δημιουργούν, όπως τονίζεται, έντονες ανησυχίες για την κατάσταση που δημιουργείται στην υγεία, με αλυσιδωτές εξελίξεις και στις κλινικές των υπόλοιπων νοσοκομείων, αφού σήμερα, όπως επισημαίνεται, ούτε η Πνευμονολογική Κλινική Λευκωσίας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της Λεμεσού.

Στην Επιτροπή Υγείας έχει εγγραφεί και θέμα για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Νοσοκομείο Λεμεσού σε σχέση με τους νεφροπαθείς ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση. Το θέμα προτάθηκε για ενημέρωση της Επιτροπής Υγείας, λόγω της διαιώνισης του προβλήματος υποστελέχωσης της πτέρυγας των νεφροπαθών στο νοσοκομείο, η οποία δημιουργήθηκε από εθελοντικές εισφορές. Η υποστελέχωση αφορά σε ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επιπλέον, έχει σταλεί επιστολή στον Υπουργό Υγείας για την παραχώρηση λεωφορείου για εξυπηρέτηση των νεφροπαθών της περιοχής Πιτσιλιάς. Το θέμα συζητήθηκε και στην Επιτροπή Υγείας, στην παρουσία των Υπηρεσιών Υγείας και της Οργάνωσης Νεφροπαθών και μεταξύ άλλων προτάσεων συζητήθηκε ως προσωρινή λύση η παραχώρηση λεωφορείου για την εξυπηρέτηση αυτών των ασθενών. Πρόκειται, όπως τονίζεται, για ένα σημαντικό θέμα που αγγίζει πολλές ανθρωπιστικές πτυχές και θα βοηθήσει ουσιαστικά τη συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων που υποφέρουν.

Πέραν τούτων, με πρωτοβουλία και πάλι των βουλευτών του ΑΚΕΛ Λεμεσού, στάληκε στον Υπουργό Υγείας και μια σειρά άλλων επιστολών που αφορούν, μεταξύ άλλων, τα προβλήματα Πυρηνικής Ιατρικής αλλά και την άμεση ανάγκη για επιδιόρθωση του αγγειογράφου στο Νοσοκομείου Λεμεσού, που αποτελεί ένα χρόνιο πρόβλημα από το οποίο ταλαιπωρούνται καθημερινά οι ασθενείς, καθώς δημιουργείται λίστα αναμονής με επικίνδυνη προοπτική. Το θέμα αφορά ασθενείς που έχουν πάρει ραντεβού σε ένα χρόνο για να υποβληθούν σε εγχείρηση, γεγονός που δημιουργεί πολύ σοβαρούς κινδύνους.

 

Μεγάλοι ασθενείς και τα ιατρικά κέντρα της υπαίθρου

 

Σε ό,τι αφορά τα ιατρικά κέντρα στην ορεινή Λεμεσό, τα οποία, εκτός των άλλων, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ έχουν γίνει δέκτες παραπόνων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ηλικιωμένοι κάτοικοι στα χωριά. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το Ιατρικό Κέντρο Πλατρών στελεχώνεται μόνο με δυο γιατρούς, από τους οποίους ο ένας περιοδεύει καθημερινά σε κοινότητες της υπαίθρου. Ως εκ τούτου, είχε δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα όταν ο περιοδεύων γιατρός απουσίαζε με άδεια και δεν επισκεπτόταν τα χωριά, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι ασθενείς με φάρμακα.

Θα έπρεπε, όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση κωλύματος ή ασθένειας του γιατρού να υποδεικνύεται η αντικατάστασή του, ώστε οι ασθενείς να μην μένουν εκτεθειμένοι. Λόγω του ότι το θέμα επηρεάζει κατά κύριο λόγο ηλικιωμένα άτομα  που δεν μπορούν να μετακινηθούν για να πάρουν τα φάρμακά τους από άλλο νοσοκομείο και χρήζουν συχνά ιατρικής παρακολούθησης, ζητήθηκε με σχετική επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας η άμεση επίλυση του προβλήματος.

 

Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy