Σε «κατάσταση πανικού» οι τελειόφοιτοι για το θέμα των εξετάσεων τετραμήνου

Έκτακτη συνεδρία ΥΠΠΑΝ - Επ. Παιδείας για εξετάσεις τετραμήνων την Παρασκευή 


Έκτακτη συνεδρία με τη συμμετοχή και του Υπουργού Παιδείας, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα των εξετάσεων τετράμηνων για τη Γ’ Λυκείου, θα επιδιώξει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας την προσεχή Παρασκευή. 


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΚατά τη χθεσινή συνεδρία της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, οι εκπαιδευτικοί εταίροι εξέφρασαν ανησυχία και αγωνία σε σχέση με τις εξετάσεις τετραμήνων, ιδιαίτερα στη Γ’ Λυκείου, με τα μέλη της Επιτροπής να εκφράζουν την πρόθεση για επίλυση του θέματος τις επόμενες δέκα μέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ΟΕΛΜΕΚ, ΠΣΕΜ και Γονείς Μέσης κατέθεσαν την αγωνία τους και την εισήγηση όπως αναβληθούν τουλάχιστον για φέτος οι εξετάσεις τετραμήνου για τους τελειόφοιτους. Ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Δημήτρης Παλάτος, ανέφερε πως οι μαθητές και οι καθηγητές βρίσκονται διαρκώς σε έναν αγώνα δρόμου για να καλυφτεί η ύλη, κάτι που τους φέρνει σε «κατάσταση πανικού».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας προβλημάτων, λόγω πανδημίας αλλά και της ύλης, για τον αριθμό διαγωνισμάτων και ό,τι προνοεί η νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2017 και δεν εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης είπε πως η Γ’ Λυκείου είναι η πιο κρίσιμη χρονιά για τους μαθητές, για να προσθέσει πως «αυτά τα παιδιά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κάνουν μαθήματα εξ αποστάσεως, έχουν με παραδοχή του Υπουργείου δημιουργηθεί σοβαρά κενά». Είπε ακόμα ότι «θα έρθουμε να υποχρεώσουμε τα παιδιά σε μια τριπλή κρίσιμη εξέταση για το μέλλον τους», για να συμπληρώσει ταυτόχρονα πως «το Υπουργείο παρουσιάζεται ανέτοιμο». Όπως είπε, «συζητά ακόμα για τον καθορισμό της ύλης, πότε θα χωρέσουν αυτές οι εξετάσεις μέσα σε μια χρονιά», ενώ σημείωσε πως «θα χρειαστούν νομοθετικές ρυθμίσεις και τροποποιήσεις κανονισμών». Απηύθυνε έκκληση προς το Υπουργείο, «να αφουγκραστεί την κραυγή αγωνίας και να ανασταλεί ο θεσμός των εξετάσεων για τα τετράμηνα για τη Γ’ Λυκείου». «Αλλιώς», είπε, «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος με ευθύνη της κυβέρνησης να θυματοποιηθούν χιλιάδες μαθητές».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας σημείωσε ότι δεν θέλουν να εφαρμοστεί ένας νόμος για σκοπούς γοήτρου, προσθέτοντας πως «αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση, την οποία βρισκόμαστε και είμαστε εδώ να συζητήσουμε τη βελτίωση και την κάλυψη των αδυναμιών». Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι θα συζητήσουν το θέμα ούτως ώστε να μπορεί να βρεθεί λύση «και να φύγει η ασφυκτική πίεση από τους μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Γονείς: Υπάρχουν μαθησιακά κενά

Υπάρχουν μαθησιακά κενά τα οποία δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων στην τρίτη τάξη του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών, ανέφερε ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας γονιών μέσης εκπαίδευσης Χαράλαμπος Διονυσίου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του Άστρα σημείωσε ότι όταν το 2017 ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων δεν υπήρχαν τα δεδομένα της πανδημίας.

Τόνισε ότι τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι η τηλεκπαίδευση δημιούργησε κενά στους μαθητές, προσθέτοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα καταφέρουν να καλύψουν την ύλη. Εξήγησε ότι το αποτέλεσμα από τις παγκύπριες εξετάσεις θα είναι η χαμηλή βαθμολογία και η αναγωγή 6-7 βαθμών, κάτι που δεν τιμά κανένα. Σημείωσε ότι η αναβολή των εξετάσεων θα δώσει ωφέλιμο χρόνο στην κάλυψη των κενών αλλά και της ύλης. Ο κ. Διονυσίου ανέφερε επίσης ότι σε περίπτωση 5ου κύματος της πανδημίας και κλεισίματος των σχολείων, πρέπει να διορθωθούν οι αδυναμίες της τηλεκπαίδευσης. Σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα των εξετάσεων τετραμήνων, είπε ότι πρέπει να αξιολογηθούν όταν εφαρμοστούν σε υγιείς συνθήκες.

Ειρηναίος Πίττας

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.